De l'obrador a l'algoritme: així ajuda la intel·ligència artificial al millor iogurt de la Vall d'Aran. En el primer episodi de la sèrie "IA en Marxa", Pau Garcia-Milà viatja a la Vall d'Aran per demostrar que la IA també pot revolucionar negocis rurals i artesans. En Carlos, mestre iogurter sense tecnologia, descobreix com eines d'IA poden ajudar-lo a preveure la demanda, automatitzar comandes i optimitzar la seva producció. Darrere d'aquest èxit, Pau Garcia-Milà explica com un negoci de iogurts és l'exemple clar que una pime i el món rural també poden potenciar la IA: "Si tu vas a la Vall d'Aran, a qualsevol restaurant, i dius un iogurt Erisa no t'entendran, però si dius un iogurt del Carlos també perquè és ell, és l'únic treballador, és al final ell i ell ven. Si vas allà només t'atendrà de sis a vuit de la tarda perquè si no està laborant. I si ell ha d'anar a buscar la llet doncs no hi ha ningú atenent. Si està amb les màquines no n'hi ha d'etiquetant, no hi ha ningú. Per tant, al final és una persona on en aquest cas la seva parella treballa a un hotel i a les tardes quan acaba el va a ajudar un parell d'hores per acabar de pressa i anar cap a casa, però, per tant, és una cosa que està. I, així i tot, és el millor iogurt que hi ha a la Vall d'Aran".

Un projecte per a pimes i sector rural

La història comença de la següent manera: en Carlos, qui pràcticament vol preservar l'anonimat, elaborava el millor iogurt artesà de la comarca amb paper, boli i molta tradició. Fins que un dia va trucar a la seva porta el divulgador tecnològic Pau Garcia-Milà, amb una proposta inesperada: usar IA per transformar el seu negoci. L'emprenedor viu al cor de la Vall d'Aran, envoltat de muntanyes, fred sec i vaques felices. El seu iogurt artesà és famós a la zona, no pel seu màrqueting ni per la seva tecnologia, sinó pel seu sabor: autèntic, natural i sense floritures. Ell fa anys que ho fa tot a mà. Literalment. Sense fulls de càlcul, sense CRM, sense web. Només boli, paper i ofici.

D'aquesta manera, l'emprenedor català, co-CEO de Founderz i una de les veus més reconegudes en divulgació sobre intel·ligència artificial, tenia una missió: demostrar que la IA no és només per a Silicon Valley, sinó també per a pobles petits, negocis tradicionals i persones que mai han fet servir un Excel. Així va néixer "IA en Marxa", una sèrie documental produïda per Founderz en col·laboració amb Microsoft, que recorre Espanya —començant per Catalunya— per acostar la intel·ligència artificial a professionals i pimes de tots els sectors. El primer episodi ja està disponible, i el seu protagonista és Carlos, el mestre iogurter de la Vall d'Aran.

La reacció de Carlos en sentir parlar d'IA va ser la que molts tenen: incredulitat. "Jo no tinc ni ordinador a l'obrador", comenta entre rialles. Però en Pau li va anar mostrant pas a pas com eines d'intel·ligència artificial podien ajudar-lo a preveure la demanda segons el clima, automatitzar les seves comandes a proveïdors o gestionar els encàrrecs sense haver d'apuntar-ho tot en una llibreta. "Quan parlem d'intel·ligència artificial sempre pensem en cotxes autònoms o robots. Però mai pensem en un obrador com aquest", explica Pau en el capítol, rodat entre vaques, neveres i etiquetes escrites a mà. "I, tanmateix, aquí també pot marcar la diferència". El que proposa "IA en Marxa" no és substituir el treball artesanal ni digitalitzar per digitalitzar. És, com explica Pau, democratitzar una tecnologia que fins ara semblava llunyana: "La IA no és una moda de techies. És una eina que pot millorar la vida dels qui emprenen, creen i treballen en qualsevol part". Amb aquest projecte, Milà seguirà mostrant nous casos reals —des d'altres negocis rurals fins a un alumne de 91 anys que estudia IA en línia amb Founderz—, amb un missatge clar: la intel·ligència artificial no és el futur, és el present, i està a l'abast de tothom.