Meta Platforms no firmarà el Codi de Bones Pràctiques d'IA presentat per la Comissió Europea en considerar que introdueix una sèrie d'incerteses legals per als desenvolupadors de models, així com mesures que van molt més enllà de l'àmbit d'aplicació de la Llei d'IA, que frenarà el desenvolupament i la implantació de models d'avantguarda a Europa i llastarà a les empreses europees.

"Europa va per mal camí en matèria d'IA", ha afirmat aquest divendres Joel Kaplan, director d'assumptes globals de Meta, i ha avançat que, després de revisar amb deteniment el codi, la multinacional dirigida per Mark Zuckerberg no el firmarà. En la seva opinió, el text introdueix una sèrie d'"incerteses legals" per als desenvolupadors de models, així com mesures "que van molt més enllà de l'àmbit d'aplicació de la Llei d'IA".

Així mateix, el directiu de Meta ha assenyalat que empreses i legisladors de tot Europa s'han manifestat en contra d'aquesta normativa, i ha recordat que, a començaments de mes, 44 de les empreses europees més importants, entre les quals ha citat Bosch, Siemens, SAP, Airbus i BNP, van signar una carta demanant a la Comissió "que aturi el rellotge en la seva aplicació".

La setmana passada, la Comissió Europea va presentar una guia de bones pràctiques dissenyada per experts de l'Oficina Europea d'IA per acompanyar a les grans empreses en el compliment de les primeres normes europees per regular els riscos de sistemes d'Intel·ligència Artificial d'ús general, com ChatGPT o Gemini, i que entraran en vigor el 2 d'agost vinent.

Aquestes orientacions seran voluntàries per a les companyies que subscriguin el Codi de Bones Pràctiques, que necessita encara la validació formal tant per part de l'Executiu comunitari com dels 27. L'Executiu comunitari afirma que els signants del codi es beneficiaran d'una menor càrrega administrativa i una seguretat jurídica més gran en comparació amb els proveïdors que demostrin el compliment d'altres maneres.

Aquest divendres, la Comissió Europea ha publicat directrius per ajudar els proveïdors de models d'IA d'ús general a complir les obligacions de la Llei d'IA que entraran en vigor el 2 d'agost de 2025. "Les directrius aclareixen aquestes obligacions, proporcionen seguretat jurídica a tots els agents de la cadena de valor de la IA i complementen el Codi de bones pràctiques d'IA d'ús general", explica.

"Amb les directrius d'avui [aquest divendres], la Comissió dona suport a l'aplicació fluida i eficaç de la Llei d'IA", ha assegurat Henna Virkkunen, vicepresidenta executiva de Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia, afegint que en proporcionar seguretat jurídica sobre l'àmbit d'aplicació de les obligacions de la Llei d'IA per als proveïdors d'IA d'ús general, "estem ajudant als agents d'IA, des de les empreses emergents fins als principals desenvolupadors, a innovar amb confiança, garantint al mateix temps que els seus models siguin segurs, transparents i estiguin d'acord amb els valors europeus".