Historials mèdics electrònics (HCE), resultats de laboratori, imatges mèdiques, notes dels professionals de la salut i registres administratius.  I fins i tot, nous agents patògens i malalties. Aquesta quantitat massiva de dades és la que es maneja als hospitals i centres sanitaris. El problema de la manca de talent professional en alguns àmbits és una xacra que no ha pogut resoldre cap govern fins ara i la competitivitat es perd per aquesta raó.

La irrupció de la intel·ligència artificial fa reflexionar sobre si aquesta ha vingut per substituir la feina humana o bé reforçar-la. Sigui com sigui, és la via que els experts aposten com la gran esperança davant la manca de talent perllongat en el temps. Així doncs, la IA també permet en l'àmbit clínic, poder processar per identificar patrons, relacions entre malalties i tendències poblacionals que enriqueixen el procés de codificació amb una visió més àmplia i precisa del context clínic del pacient. "En aquest sentit, la codificació sanitària, "és l'eina que es necessita per poder gestionar el volum diari d'informació que es maneja, perquè en cas contrari, els hospitals podrien tenir un problema en la gestió de la informació", explica Ruth Cuscó, directora gerenta d'ASHO.

No obstant això, quan es tracta de codificar aquestes quantitats d'informació, "es requereix molt de temps i molta precisió, però, gràcies a la IA som capaços de gestionar molt més volum, d'una forma eficient, i sense haver de renunciar al personal humà", afirma la directiva.
De fet, malgrat l'auge de la intel·ligència artificial, la creixent digitalització dels hospitals requereix de "més personal qualificat en noves àrees professionals", d'acord amb la directora gerent d'ASHO, Ruth Cuscó. A més, també ha destacat que "davant la constant evolució, hi ha una escassetat notable de persones amb coneixements en matèria d'administració i codificació sanitària, la qual cosa pot desencadenar en una major ineficiència dels hospitals i centres de salut". 

Per tot plegat, la intel·ligència artificial compta amb moltes tecnologies que permeten una gestió eficient de grans quantitats de dades. El processament del llenguatge natural, NLP, per les seves sigles en anglès, i l'aprenentatge automàtic, conegut com a machine learning, faciliten la interpretació automàtica de textos mèdics no estructurats. Aquestes tecnologies són capaces d'extreure informació clau d'informes mèdics i transformar-la en codis estandarditzats de forma automàtica, accelerant el procés de codificació i reduint errors humans. En tot moment, l'entrenament dels algorismes i la seva consegüent supervisió humana són imprescindibles. "D' una banda es necessita d'un entorn digital amb els continguts i coneixements adaptats d'on es treballa. De l'altra, és imprescindible que hi hagi equip humà que verifiqui el funcionament de la màquina i la consegüent aplicació dels coneixements al maneig de dades", expliquen des del departament d'IA d'ASHO.

D'acord amb els tecnòlegs de la companyia, "de la mateixa manera que apliquem IA a processos mèdics com el diagnòstic de les imatges, i hi ha supervisió, l'administració i la burocràcia també s'han de beneficiar de les noves tecnologies, però sempre amb consciència que la part humana és imprescindible en tot moment". A més, els sistemes basats en IA poden detectar inconsistències o possibles omissions en la codificació, alertant els codificadors per revisar determinats casos. Això no només millora la qualitat de les dades, sinó que també permet una major precisió en la facturació sanitària i en la presa de decisions clíniques i administratives.
Un benefici addicional és la capacitat de la IA per actualitzar-se contínuament amb noves dades i patrons. A mesura que s'alimenta amb més informació, el sistema aprèn i millora les seves prediccions, adaptant-se a canvis en les pràctiques mèdiques, nous codis o malalties emergents, com va ocórrer amb la covid.

ASHO, com a empresa líder en codificació sanitària, actualment gestiona més d'un centenar de projectes a tot Espanya i codifica al voltant d'un milió d'altes anuals. Amb una quota de mercat del 47%, l'empresa està especialitzada a oferir serveis amb valor afegit en els sistemes d'informació hospitalaris que faciliten la gestió i el treball dels professionals clínics. Des dels seus inicis fa més de 30 anys, ha codificat més de 10 milions d'altes, concentrant 4 milions en els últims cinc anys.