T'has preguntat alguna vegada com plataformes com a Facebook o Instagram podrien entendre millor la nostra manera de parlar, el nostre humor o els nostres costums? Avui t'explicaré com Meta, l'empresa darrere d'aquestes grans plataformes, ha fet un salt perquè la seva intel·ligència artificial sigui més propera al territori europeu. Soc Esther Checa, i en els pròxims minuts t'explicaré què està passant i com pot afectar-te.

Meta acaba d'anunciar que comença a entrenar la seva intel·ligència artificial amb dos tipus d'informació molt concrets a Europa:

  • D'una banda, amb el contingut públic que compartim els adults a les seves plataformes, com són les publicacions o els comentaris.

  • I, d'altra banda, amb les interaccions que tenim amb el seu xatbot Meta AI, és a dir, amb les preguntes i consultes que li fem.

Per a què serveix això? La idea és que els seus models d'intel·ligència artificial aprenguin molt millor com parlem, quines expressions utilitzem, com ens comuniquem o quines referències culturals tenim a Europa. Això podria ajudar que puguin oferir respostes més naturals, més útils i més adaptades a la nostra manera de ser. Si utilitzes alguna xarxa social de Meta i vius a Europa, és molt probable que en aquests dies rebis una notificació, on t'explicaran:

  • Quin tipus de dades utilitzaran.

  • Com això pot millorar la teva experiència.

  • I una cosa molt important: tindràs accés a formulari fàcil d'omplir si no vols que utilitzin les teves dades, és a dir, pots dir que no, en qualsevol moment.

Meta també ha aclarit una cosa fonamental, i és que:

  • No utilitzaran missatges privats, com els que intercanviem amb amics o familiars.

  • I no utilitzaran dades de comptes de menors de 18 anys.

Per què veiem aquest moviment ara? Si recordareu, fa tan sols unes setmanes, Meta va llançar el seu assistent d'IA a Europa, anomenada Meta AI, i perquè aquesta eina funcioni, necessita conèixer els matisos, com per exemple, els dialectes, els acudits locals o les formes d'expressar-nos que són úniques a cada país. Per això, aquest entrenament és tan important per a aquesta companyia, ja que el seu objectiu, és que la intel·ligència artificial no només entengui l'idioma, sinó també la nostra cultura.

Meta ha esperat a tenir llum verda dels reguladors europeus abans de començar. Segons expliquen, el seu enfocament fins i tot és més transparent que el d'altres grans tecnològiques com Google o OpenAI. En resum, Meta està començant a entrenar la seva intel·ligència artificial utilitzant dades públiques i les nostres interaccions, però provant de respectar la nostra privacitat, i donant-nos l'opció de decidir. Així que si veus una notificació a Facebook o Instagram aquests dies, ja saps de què es tracta.