La companyia familiar catalana Petardos CM, líder del sector a Espanya, ha esdevingut pionera a Espanya en la instal·lació dels primers contenidors de recollida de residus pirotècnics. Amb la vista posada a la nova campanya de la Revetlla de Sant Joan, la festivitat pirotècnica per excel·lència a zones com Catalunya, la marca Petardos CM ha ideat uns contenidors que ha col·locat dins de tres casetes de venda (dues a Barcelona ciutat i una a Palau Solità i Plegamans) per conscienciar als amants de la pirotècnica que també cal preservar el planeta i que cal recollir els petards disparats o malmesos perquè es reciclin. Es tracta d’una iniciativa pilot la qual, segons  l’acollida que tingui, es podria multiplicar en nombre de contenidors de cara a l’any vinent.

Amb la crida ‘Petardos CM, un lloc on tornar. TORNA I RECICLA!’, una ‘simpàtica’ piula fa de reclam en els contenidors perquè petits i grans es conscienciïn. Al contenidor es podran abocar totes aquelles restes de petards (piules, bateries, fonts, articles infantils...) disparats amb precaució que estiguin absolutament consumits i altres que estiguin malmesos. Les restes es desactiven completament gràcies a una petita piscina d’aigua que hi ha a l’interior. Petardos CM les recollirà diàriament per enviar-les als punts de reciclatge corresponents. Els contenidors estaran instal·lats fins el 25 de juny, quan es desmuntin les casetes. Aquests contenidors compleixen amb el protocol del reglament de pirotècnia que determina el Reial Decret 989/2015, de 30 d’octubre, que determina el reglament d’articles pirotècnics i que en la seva instrucció tècnica complementària, concreta els requisits mínims per a la gestió de l’eliminació de productes desclassificats. El sistema s'ha creat seguint els criteris de la intel·ligència artificial.

La sostenibilitat s’ha erigit en un dels eixos essencials de l’estratègia empresarial i comercial de Petardos CM. “Les nostres actuacions estan adreçades al consumidor final amb accions com la campanya de preservació dels boscos El bosc és vida, i la conscienciació cap a la cura i el benestar dels animals amb No espantis la teva mascota, mitjançant les quals informem als usuaris que sempre hem d’utilitzar els productes sense causar efectes negatius per a l’entorn, sigui les persones, els animals o la natura”, comenta el propietari i director de Petardos CM, Josep Maria Vilardell. En aquest sentit, Vilardell destaca que s’ha adequat el catàleg de productes a aquestes necessitats, potenciant els articles de color que ja suposen el 85% del catàleg.

L'impacte de la Revetlla de Sant Joan

Per aquesta revetlla de Sant Joan es preveu que s’instal·laran a Catalunya un total de 1.451 punts de venda. Catalunya és una de les comunitats que concentra més empreses del sector de la pirotècnia, amb un 16%, només superada per la Comunitat Valenciana (amb un 24%) i Galícia (18%). Dins del pla estratègic sectorial, aprovat el 2023, la gran aposta del sector és la reducció del nivell sonor dels artificis pirotècnics i l’oferta d’artificis amb una trajectòria garantida amb l’objectiu de ser més respectuosos amb l’entorn natural i oferir més cura a nivell social. El Pla Estratègic sectorial es basa en 3 eixos bàsics que són: reducció del plàstic als artificis i els seus envasos; reducció de l'impacte sonor dels artificis i afavorir els productes inclusius i, finalment, el desenvolupament de productes i estratègies per neutralitzar la petjada de CO2.

"Les empreses catalanes comercialitzen productes tant a nivell nacional com internacional. Més de 700 municipis realitzen espectacles pirotècnics i cal tenir en compte també la pirotècnia que s’utilitza als correfocs que se celebren per tot el territori. L’impacte econòmic indirecte que representa la celebració de Sant Joan s’enfila fins als 250 milions d'euros”, explica Jordi Brau, president d'ACFAE.