El preu de les accions té un gran component psicològic que porta a l'autoengany. Hi ha estalviadors primerencs que veuen una acció com un supermercat DIA que cotitza a 0,0152 euros i consideren que està barata, encara que no s'atrevirien a adquirir accions d'Acciona a 168,45 euros perquè la veuen cara. El preu no té cap relació amb si l'acció és cara o barata, encara que sí amb com d'accessible pot ser per als inversors menys acabalats. L'important és que l'acció pugi o baixi i el percentatge de l'ascens o descens serà finalment el resultat que tingui l'inversor. Per això, és freqüent en moltes empreses que quan la seva acció té un preu molt elevat es facin operacions de Split (divisió) que simplement multipliquen el nombre d'accions sense modificar en absolut el valor de la companyia.

Dins del mercat europeu també hi ha uns contrastos de preus brutals. Per exemple, dins de l'índex EuroStoxx 50, la firma francesa de luxe Hermes Internacional cotitza a 1.982 euros per acció, mentre que la més accessible és, curiosament, l'espanyol Banc Santander amb un valor per acció de 3,12 euros. Dispars nivells de preus que no tenen res a veure amb la marxa de la companyia, sinó amb el nombre d'accions que conforma el seu capital social. L'important és el valor conjunt de la companyia (capitalització) i la relació entre el seu valor i els beneficis que obté cada any. Això dirà, finalment, si una acció és barata o cara.

Aquesta setmana ha arribat al mercat de la mà del broker XTB la possibilitat de comprar part d'una acció cotitzada o d'un fons cotitzat (ETF) a partir de només 10 euros. L'espectre d'aquesta nova opció inclou 877 empreses dels mercats europeus i nord-americans, així com de 128 ETFs, encara que té previst ampliar aquestes xifres. Per exemple, a l'índex S&P 500 nord-americà, l'acció de preu més elevat és Autozone amb 2.709 dòlars per títol, seguida per Chiplote Mexican Grill amb un valor de 2.032 dòlars per acció. Nivells tan elevats que fa difícil comprar altres companyies si no es disposa de gaire capital. Quant als fons cotitzats, aquesta oferta permet apostar per la marxa d'índexs borsaris complets a partir de quantitats molt petites.

Aquest broker busca minimitzar un dels principals obstacles que troben els inversors a l'hora de començar a invertir: la falta de capital suficient. A partir d'ara, els inversors espanyols no hauran de comprar una acció sencera, si no que poden invertir en una fracció o part de la mateixa, la qual cosa facilita la construcció de les seves carteres de manera més accessible, així com la diversificació de les mateixes entre qualsevol títol cotitzat sense importar el valor de l'acció.

Diversificació, la clau

"La incorporació d'accions fraccionades a la nostra oferta suposarà una ampliació de la nostra potencial base de clients a Espanya. D'una banda, permetrà l'accés al mercat a inversors amb capitals inicials més reduïts i, d'altra banda, augmenta la capacitat de diversificació en accions el preu de cotització del qual és elevat", explica Alberto Medrán, director general de XTB Espanya, Portugal i Romania. I afegeix: "L'inversor obté el mateix percentatge de revalorització o pèrdua i en el cas dels dividends cobra la part proporcional". Per exemple, si una opció de 100 euros paga un dividend de 5 euros anuals, aquell que hagi adquirit 10 euros d'aquesta acció gaudirà d'una retribució de 0,5 euros, en igual proporció que si tingués l'acció completa.

A més, aquest intermediari ha comunicat que mantindrà la mateixa política de zero comissions que ja té per a la resta de productes. En aquest sentit, els clients de XTB continuaran sense tenir despeses en la compra i venda d'accions i ETFs en els primers 100.000 euros mensuals, de tal manera que un petit estalviador podrà comprar una acció fraccionada sense pagar comissió.

Amb aquesta opció d'inversió, comptar amb 1.000 o 3.000 euros per invertir en borsa pot ser suficient per tenir una diversificació molt àmplia d'accions o ETFs i triar els sectors i valors que l'inversor prefereixi. Amb aquests imports reduïts i, en cas de voler accedir a una acció d'elevat preu, la seva capacitat de diversificació seria pràcticament nul·la.