L'IBEX 35 ha tancat aquest dimecres amb una lleugera caiguda del 0,06%, fins a situar-se en els 10.101 punts, en una jornada en què ha destacat el protagonisme de Telefónica, que ha liderat les alces amb un augment del 3,2%, després que el Govern hagi encarregat la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) que dugui a terme l'adquisició de fins a un 10% del capital social de l'operadora espanyola, decisió que es va conèixer ahir rere el tancament del mercat.

El selectiu espanyol ha arrencat amb una tendència a la baixa que ha posat en perill el nivell dels 10.000 punts a l'hora d'iniciar-se la negociació -ha tocat un mínim intradia de 10.038,6 punts-, tanmateix, les pèrdues s'han moderat i estabilitzat una dècima per sota del tancament d'ahir i amb prou feines s'han desenganxat d'aquests nivells fins a la conclusió de la sessió.

La principal referència 'macro' d'aquest dimecres ha estat la inflació del Regne Unit, la taxa general del qual es va situar el novembre en el 3,9%, davant el 4,6% d'octubre, la qual cosa representa un alleujament major de l'esperat pel consens del mercat, que apuntava al 4,4%, i suposa la menor pujada dels preus des de setembre de 2021. Quant a la taxa d'inflació subjacent, aquesta es va moderar el novembre al 5,1% interanual des del 5,7% del mes anterior.

A més, els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea han arribat aquest dimecres a un acord per a la reforma de les regles fiscals de la UE que, després de quatre anys congelades per la pandèmia, tornen a limitar el deute i el dèficit dels Estats membre. D'altra banda, també s'ha conegut aquesta jornada que els preus de producció industrial d'Alemanya han caigut amb més força de la prevista al novembre, fins i tot un 0,5% en taxa mensual, en tant que la confiança del consumidor al desembre, tant de l'eurozona com dels EUA (segons l'índex Conference Board), ha millorat més de l'anticipat.

Així mateix, la venda d'habitatges de segona mà dels Estats Units al novembre ha pujat quan s'esperava un lleuger descens, la qual cosa revela la fortalesa de la seva economia, mentre que els índexs de Wall Street cotitzaven plans (amb lleugers ascensos de tot just una dècima) a l'hora de tancament al Vell Continent.

En aquest context, Telefónica ha liderat les pujades (+3,2%), seguida per Rovi (+1,39%), Colonial (+1,3%) i Bankinter (+1,07%). Precisament, d'aquesta última s'ha conegut després de la final de sessió que el consell d'administració ha acordat proposar el nomenament de Glòria Ortiz com a nova consellera delegada, en substitució de Maria Dolores Dancausa, que passa a ser presidenta no executiva. Pel costat contrari, Enagás ha presidit les pèrdues (-6%) per l'efecte 'exdividend'. Descomptat aquest impacte, la seva cotització ha restat un 1,91%. Li seguien BBVA (-1,11%), Unicaja (-0,94%), Indra (-0,85%) i Acciona (-0,75%).

Les principals borses europees han conclòs la negociació amb signe mixt: Londres ha sumat l'1,02% i París el 0,12%, mentre que Milà s'ha deixat el 0,01% i Frankfurt el 0,07%. Al mercat de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava gairebé un 1% a la final de sessió, fins als 80 dòlars, mentre que la Texas se situava en 74,66 dòlars, un 0,95% més.

Al mercat de les divises, la cotització de l'euro s'abaratia el 0,25% davant el dòlar, a 1,0955 'bitllets verds', en tant que l'interès del bo espanyol a llarg termini ha tancat en el 2,896% després de restar cinc punts bàsics, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 93 punts.