El cas de la plataforma de criptomonedes FTX continua acaparant protagonisme al sector el 2023. El fundador de l''exchange' de criptoactivos, Sam Bankman-Fried, s'ha declarat no culpable dels delictes que li atribueixen les autoritats dels Estats Units després de la fallida de la seva empresa, que va arribar a valer 32.000 dòlars. Així ho ha manifestat aquest dimarts en un tribunal federal de Nova York, després que quedés en llibertat sota fiança després d'haver estat detingut i extradit des de les Bahames el desembre passat.

El jove empresari, al qual se li va arribar a considerar com un nou guru dins del món inversor, es va presentar en persona davant del jutge, enmig d'una gran presència mediàtica, per respondre pels vuit càrrecs que li imputa la Fiscalia del Districte Sud de Nova York. Entre els càrrecs de què se l'acusa es troben els de frau electrònic, blanqueig de diners i violació de les lleis de finançament de campanyes polítiques.

Els seus antics socis es van declarar culpables

Sam Bankman-Fried, o SBF (com se li coneix per les seves inicials), va ser extradit a Nova York el mes passat des de les Bahames. En aquest paradís fiscal tenia la seu de la seva empresa i el seu propi domicili. Tanmateix, la situació actual l'ha obligat a romandre des del 22 de desembre en llibertat condicional a casa dels seus pares en Palo Alto (Califòrnia, EUA), després d'acordar una de les fiances més altes de la història dels EUA, de 250 milions de dòlars.

La decisió del jove multimilionari contrasta amb la que van prendre els seus companys de negoci davant de les acusacions que les autoritats judicials dels Estats Units han abocat sobre ells. D'aquesta manera, tant Caroline Ellison, exdirectora executiva d'Albereda Research (firma d'inversió que al seu torn actuava com a fons de cobertura d'FTX), com Gary Wang, cofundador de la plataorma, es van declarar culpables de frau i van decidir cooperar amb els investigadors.

Segons la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC), Alameda Research va agafar diners dels clients d'FTX per finançar-se i Ellison va utilitzar els fons dels esmentats clients malversats per a l'activitat comercial d'Alameda. "Com a part del seu engany, al·leguem que Caroline Ellison i Sam Bankman-Fried van planejar manipular el preu d'FTT, un token de ciberseguretat d'intercanvi que era part integral d'FTX, per manipular el valor", va assegurar el regulador nord-americà. Una trama en la qual Ellison i Wang "van exercir un paper actiu" per fer un ús indegut dels actius dels clients de la plataforma.

Confiscats 3.500 milions de dòlars

Així mateix, la Comissió de Valors de les Bahames ha informat recentment de la confiscació d'actius digitals per valor de més de 3.500 milions de dòlars l''exchange' de Bankman-Fried, els quals han estat traspassats a les carteres digitals del regulador per a la seva custòdia. El 12 de novembre, un dia després que FTX es declarés en fallida, la plataforma va patir un hackejo extern a través del qual van ser sostrets de la borsa de criptomonedes 'tokens' per valor de 372 milions de dòlars.

Aquest succés, al costat de juntament amb possible saqueig de carteres controlades per FTX per part d'antics empleats, va ser clau perquè la Comissió de Valors de les Bahames determinés que "existia un risc significatiu de dissipació imminent quant als actius digitals sota la custòdia o control d'FTX en perjudici dels seus clients i creditors". Com a resultat, l'organisme regulador va sol·licitar i va obtenir una ordre judicial per salvaguardar els actius digitals propietat o sota custòdia de FTX.

Els actius seran retinguts fins que el Tribunal Suprem de les Bahames ordeni a la Comissió que els lliuri als clients i creditors que ostenten la titularitat d'aquests, segons assenyala el comunicat. De la mateixa manera, el regulador va assegurar que Sam Bankman-Fried i Gary Wang ja no expliquen amb accés als 3.500 milions de dòlars en 'tokens' que es troben sota control de les autoritats bahamianes.

En aquest sentit, el Tribunal Suprem de les Bahames va afirmar que la Comissió "continuarà duent a terme una investigació exhaustiva i diligent sobre les causes de la fallida d'FTX, actuarà d'acord amb les instruccions emeses pel Tribunal Suprem de les Bahames, col·laborarà amb altres autoritats de supervisió i prendrà les mesures addicionals que siguin necessàries per preservar els actius d'FTX i salvaguardar els interessos dels clients i creditors d'FTX".

De moment, els únics usuaris d'FTX que podran començar a retirar els seus actius bloquejats són els del Japó el febrer que ve, segons va comunicar la firma. L''exchange' va assegurar recentment que al país nipó els usuaris podran començar amb els retirs.

"Per als actius que ens van confiar els nostres clients a FTX Japan i Liquid Japan, estem procedint amb el desenvolupament del sistema perquè els retirs siguin possibles des de la versió web de Liquid Japan", va explicar la filial. D'aquesta manera, els clients podran verificar el saldo d'FTX Japan des de la versió web de Liquid Japan, i posteriorment retirar fons, mentre que els usuaris de la plataforma Liquid Japan podran fer retirades com de costum.