"Una ocupació feble, un consum feble, una Xina feble, una Europa estancada i un consum americà que dona mostres de cert esgotament tenen riscos associats i aquests riscos no estan recollits en les cotitzacions, probablement perquè els beneficis empresarials són, en general, bons i perquè encara hi ha molta liquiditat en el sistema". Amb aquesta frase resumeix Juan Carlos Ureta, president de Renda 4 Banc, el sentiment dels experts sobre un final d'any que continua recollint nombroses incògnites en el pla econòmic i en els tipus d'interès.

Economia i tipus seran les claus de l'esdevenir de la Borsa i els bons. I per al preu dels diners ja hi ha una cita dijous vinent amb el BCE: el mercat dona una possibilitat del 23% que es produeixin noves pujades des del 4,25% actual. La setmana següent, el dia 20 serà la Fed nord-americana la que decideixi amb probabilitat de pujada de tan sols el 7%. Això sí, els nivells alts es mantindran per molt temps i només una desacceleració molt profunda o una recessió permetria a veure les primeres baixades a la primavera de 2024 per a la Fed i a l'estiu per al BCE.

Però la marxa de l'economia és més incerta. Com diu Hans-Jörg Naumer, director global Capital Markets & Thematic Research de Allianz Global "ningú no vol esmentar la paraula recessió quan les xifres d'atur són baixes: la possibilitat de ser vist com un esgarriacries és, sens dubte, massa gran".

Per això, en aquesta recta final de l'any, els analistes apunten a la seguretat de les inversions en un panorama econòmic tan incert en el qual també pesa directament la retirada d'estímuls econòmics per part dels Estats Units i Europa a les seves economies, després dels plans especials realitzats amb motiu de la pandèmia i amb la guerra d'Ucraïna. La tornada a l'ortodòxia fiscal a Europa. Als Estats Units Vicent Chaigneau, cap d'anàlisi de Generali Investments apunta que "a l'exercici fiscal que finalitza aquest mes, el dèficit federal gairebé es duplicarà, fins als 2 bilions de dòlars. Es preveuen difícils debats pressupostaris a Washington fins a la data límit de l'1 d'octubre. Els valors cíclics nord-americans estan exposats a una reversió de l'impuls fiscal. Recomanem un biaix defensiu a les accions i mantenim la nostra preferència pels bons segurs".

Cautela a la borsa

Ben Laidler, estrateg de mercats globals de la plataforma d'inversió eToro, recorda el triple cop rebut l'agost per als inversors: pujada dels rendiments de la renda fixa, preus del petroli i preocupació per la Xina." I afegeix: "ens centrem en el creixement defensiu i de llarga durada, des de la tecnologia i els bons fins als criptoactivos, mentre mantenim la cautela respecte als productes cíclics que atrapen valor, les petites capitalitzacions i les matèries primeres, davant de l'imminent alentiment econòmic.

Per la seva part, Chris Iggo, president de l'AXA IM Investment Institute, considera que la Borsa "no és barata i realment requereix una visió a llarg termini. Ateses les assignacions existents, és difícil invertir en accions en aquest moment. Les perspectives a llarg termini, per descomptat, es presten a la renda variable, però han de ser capaces de superar una rendibilitat sense risc del 4% al 5% durant els dos anys vinents". Tampoc no veu claredat als mercats de renda fixa després de l'ensurt d'agost: "No hi ha bons que estiguin clarament ben valorats. La renda fixa high-yield (alt rendiment) no és especialment barata, encara que té un rendiment atractiu i gran part de la rendibilitat total procedeix dels ingressos. El crèdit amb grau d'inversió és atractiu, però els diferencials no són tan amplis i sembla que valgui la pena invertir en aquesta classe actius amb visió a mitjà termini", explica l'expert d'AXA IM.

Reflectir els riscos

Des de Renda 4 Banc, el seu president no veu en el que queda d'any ni una de pujada tan forta ni una caiguda a les Borses. "El que pensem és que a curt termini el llenguatge menys "dur" de la Fed i del BCE, donarà suport a les Borses, sobretot si en la reunió del 20 de setembre la Fed no puja els tipus, però més endavant, passat aquest efecte, les Borses aniran reflectint a poc a poc els riscos associats a la inevitable contracció de l'economia, una contracció que, a canvi de no ser traumàtica serà probablement profunda, estructural i duradora", explica.

Ignacio Dolz de Espejo, director de Solucions d'Inversió en Mutuactivos, parteix d'una visió econòmica de desceleració. "L'americana continua forta, però el seu mercat laboral comença a afluixar. Sembla haver-hi consens que els tipus no pujaran gaire més, però que es mantindran alts durant bastant temps". I afegeix respecte a la compra de bons: "davant d'aquesta situació macro, creiem que té molt sentit tenir bons a llarg termini: si l'economia entra en recessió i les borses cauen, ens protegirà. Quan més sentit té ser sensible a tipus és quan els bancs centrals estan a prop de canviar de ritme, com és el cas. Això sí, ens hem tornat més exigents a l'hora de valorar cada bo corporatiu que ens plantegem comprar", indica.

La visió de l'expert de Mutuactivos sobre la Borsa és de prudència. "Les valoracions per múltiples no són gaire exigents gràcies al creixement de beneficis, però la competència del deute públic redueix l'atractiu de la borsa (i augmenta el de la renda fixa). Ens continuen agradant els sectors més defensius i els més impactats per les pujades de tipus, que haurien de reaccionar molt bé quan canviï la tendència. També les companyies de transició energètica, que han tingut un pèssim comportament el 2023," conclou.

Dins d'aquest consens, Jaime Raga, sènior CRM d'UBS AM Iberia, es mostra més optimismta i considera que les pressions inflacionistes subjacents es moderaran, mentre que el creixement es mantindrà resistent. "Des d'UBS AM, creiem que la millor manera d'expressar aquesta visió macroeconòmica és a través de posicions sobreponderades en renda variable, més que en renda fixa. En particular, afavorim les parts més cícliques del mercat de renda variable nord-americana. Mantenim una ponderació neutral cap als bons de l'Estat, que exerceixen un paper important en la diversificació de les nostres posicions més procícliques. Tanmateix, les perspectives de creixement continuen sent sòlides, la qual cosa limita la caiguda de les TIR del deute públic, fins i tot quan la inflació descendeix", explica en un recent informe.

Després d'un difícil agost i un setembre que ha començat amb caigudes, els diners seran molt cautelosos per no perdre el guanyat en els set primers mesos de l'any. La intensitat de la desacceleració econòmica crearà el camí per a mercats i sectors econòmics.