Quines previsions tenen els analistes sobre la Borsa espanyola per a aquest 2023? Els experts del mercat no acaben de posar-se d'acord sobre quin serà el comportament de l'índex IBEX 35 al llarg de 2023, encara que destaquen les seves fortaleses i debilitats, així com la incògnita de les eleccions que hauran de celebrar-se a final d'any i que també condicionen bona part de les decisions econòmiques de l'actual Govern de Pedro Sánchez.

L'inversor és cada dia més internacional. La Borsa espanyola, a més, ha perdut pes davant altres mercats i mostra mancances importants com la falta de valors tecnològics i industrials que sí que estan disponibles en altres places europees i, per descomptat, nord-americà. Però aquest any el seu comportament relatiu ha estat millor, gràcies als valors bancaris i energètics i a la seva tradició de repartiment de dividends que han superat els 26.000 milions d'euros.

Previsions i anàlisis de Renta 4

Els analistes de Renta 4 sí que veuen raons perquè el mercat espanyol ho faci millor que l'europeu el 2023. En primer lloc destaquen el diferencial positiu de creixement davant Europa per la seva menor dependència del gas rus, menor recuperació econòmica després de la Covid-19 i els beneficis dels fons europeus. Destaquen també l'elevat pes de sector bancari en context de polítiques monetàries restrictives. Una idea que reforça el caràcter més defensiu davant de recessió europea (utilities, telecos, infraestructures, petrolieres en escenari actual). Finalment, l'exposició a Llatinoamèrica serà beneficiosa davant d'un gir dels tipus a la baixa en aquests països abans que en altres economies en haver realitzat abans la feina de restricció monetària. Així, esperen que l'índex IBEX 35 tanqui l'any en els 10.974 punts, la qual cosa suposaria una pujada propera al 30% respecte als nivells actuals. Com a valors més grans, opten per BBVA, Inditex, Logista, Telefónica i Iberdrola; i entre els mitjans i petits per Azkoyen, Prosegur, Ecoener, Tubacex, Applus+ i Opdenergy.

Més modesta és l'alça que preveuen els analistes de Bankinter per a l'Ibex 35 en l'inici de 2023. Esperen que l'índex assoleixi els 9.093 punts, amb una pujada entorn del 12% sobre els preus actuals. Adverteixen que la seva visió estratègica no es basa en preferències geogràfiques, sinó "que mantenim un focus purament sectorial. En aquest sentit, recomanem infraestructures, bancs i companyies d'assegurances, consum de luxe, tecnologia selectivament i autos de luxe. En definitiva, les borses avançaran a poc a poc, però la fase de bloqueig sembla estar superant-se", indiquen.

Dins dels bancs, opten especialment els més exposats al negoci minorista. La banca comercial és la principal beneficiada de l'augment en els tipus d'interès (marges a l'alça) i les ràtios de capital superen folgadament les exigències regulatòries. L'altre gran grup està format per sectors defensius amb fluxos de caixa estables com a salut i consum bàsic, o negocis amb contractes de gestió a llarg termini (cas de les infraestructures).

Destaquen entre els valors espanyols a Ferrovial, ACS, Sacyr i Cellnex en infraestructures, a CIE Automotive en autos i a Sabadell, Caixabank i Mapfre dins de les financeres. En renovables espanyoles opten per Iberdrola i Acciona Energía.

La preocupació pel desenllaç electoral i la flexibilitat en la despesa associada a aquestes cites (les últimes eleccions generals van ser el 10 de novembre de 2019) preocupa més els analistes estrangers. És el cas dels de Credit Suisse que també són més pessimistes: "La renda variable espanyola es va beneficiar el 2022 del perfil sectorial defensiu del mercat. Creiem que la renda variable espanyola podria estar més pressionada el 2023 a causa de les febles expectatives de creixement dels beneficis i a la incertesa política de cara a les eleccions generals a Espanya que se celebraran no més tard del 10 de desembre de 2023. A més, com s'espera que el BCE continuï apujant els tipus, esperem que els mercats perifèrics probablement es vegin més afectats que els mercats europeus centrals", indiquen.

Inquietuds a Deutsche Bank

També des de Deutsche Bank mostren més inquietuds per a 2023. Segons la seva opinió, les companyies cícliques ja no semblen ser tan atractives per als grans inversors, per la por de la recessió, i el seu pes en l'Ibex és important. A més, el sector elèctric que liderava les pujades a començaments d'any ha rebut algunes clatellades regulatòries que impacten directament en els seus comptes de resultats. "El sector financer, el més important de l'índex selectiu, hauria de continuar millorant la seva rendibilitat durant els propers anys, impulsat per l'increment en els marges d'interessos i uns costos i provisions relativament controlats. Tanmateix, el temor d'un possible deteriorament addicional de la situació econòmica domèstica manté els inversors al marge, encara que els bancs espanyols es troben ara en una posició més sòlida que en crisis anteriors", destaquen. I també apunten a l'exposició de moltes empreses espanyoles a Amèrica Llatina, "una de les zones de més creixement en l'actualitat, continua sent el seu avantatge més gran, però l'actual alentiment garanteix una volatilitat que no sol convenir al mercat espanyol". I conclouen: "l'any 2023 és també un any electoral, amb el risc d'un augment de la despesa fiscal, que pot pressionar als actius de deute domèstics.

Els experts de GVC Gaesco Valores han dissenyat també una cartera d'inversió de companyies de la Borsa espanyola per encarar el nou. Destaquen Enagás per la seva sòlida situació financera, que ha reduït el seu deute en gairebé 700 milions d'euros des de 2021, i Solaria, que presenta un fort creixement de l'Ebitda i del benefici net, així com un gran potencial pel creixent interès en l'energia autòctona.

Un altre dels sectors interessants és el turisme, on destaca IAG, ja que presenta un potencial atractiu de cara a la recuperació de la demanda. "La companyia serà una de les grans reforçades, després de la crisi, per la seva posició competitiva al mercat, i per la seva capacitat d'adaptació i optimització d'estructura de costos, que esperem que continuï reforçant-se durant els propers anys," assegura Víctor Peiro, Director General d'Anàlisi de GVC Gaesco Valores. Entre les telecomunicacions, despunta Cellnex Telecom, ja que, a llarg termini, la companyia es manté com un guanyador en la indústria i un potencial consolidatiu del mercat. El sector bancari ha estat un dels més beneficiats per la històrica pujada dels tipus d'interès, la qual cosa ha implicat un augment en els marges i beneficis de les companyies. En aquest sentit, ressalten les bones perspectives de Banc Santander i Banc Sabadell.