Les autoritats alemanyes de supervisió financera BaFin investiguen l'empresa de criptomonedes Worldcoin amb reconeixement d'iris, que recentment va anunciar el conseller delegat d'OpenAI, la matriu de ChatGPT, Sam Altmann. Una portaveu de la BaFin ha informat aquest dimecres de la investigació Worldcoin, que és propietat de Tools For Humanity i té seus a San Francisco i Berlín, al diari econòmic alemany Handelsblatt.

Les oficines de Worldcoin han estat requisades a Nairobi i des d'aleshores Worldcoin ha acaparat l'atenció de les autoritats alemanyes. "Observem les activitats de Worldcoin", ha assegurat la portaveu de la BaFin.

De fet, la BaFin comença a investigar una empresa quan ofereix serveis financers a Alemanya sense tenir els permisos necessaris, per exemple, a través d'una pàgina web o una aplicació en alemany. Per això, la BaFin també va destacar el dimarts que investiga Rise Invest, Global Rockies i GFA Capital, que ofereixen serveis financers sense autorització i adverteix els consumidors sobre aquests serveis.

Què fa Worldcoin?

Però, què és Worldcoin? El sistema es basa en el fet que les persones s'escanegin els ulls, la qual cosa significa que donen la seva identitat ocular a través de l'iris a canvi d'una identificació digital i la promesa d'una criptomoneda gratuïta. Una forma, segons Altmann, que permet reforçar la privacitat i la regulació de dades en un món on la realitat i la virtualitat cada vegada tenen els papers més repartits.

Sam Altman assegura que Worldcoin pretén crear una nova "xarxa financera i d'identitat" i que el seu identificador digital permetrà als usuaris, entre altres coses, demostrar en línia que són humans, i no un bot. El projecte es va presentar a mitjans de juliol amb exploracions dels globus oculars que es van dur a terme en països com la Gran Bretanya, el Japó o l'Índia per marcar el caràcter global que vol tenir aquesta aposta. En una conferència de criptografia a Tòquio, la resposta va ser bona i molts japonesos van fer cua davant d'un globus de plata brillant per donar la seva identitat. Els sol·licitants van escanejar el seu iris per al dispositiu, a canvi de 25 monedes de Worldcoin gratuïtes, que la companyia va assegurar que els usuaris verificats podien reclamar a l'"estrena".

Dubtes i desconfiança

Cal recordar que el projecte ja va generar dubtes i desconfiança des dels seus inicis. El principal? La gestió d'unes dades extremadament personals com és el perfil ocular dels humans. Worldcoin va insistir després de l'estrena en què la captura de les exploracions és necessària per discernir entre humans i robots i és necessària enmig d'un auge de la tecnologia d'intel·ligència artificial que està per ordenar. Per calmar els mercats, Altmann va assegurar que el seu funcionament es basa en "una fotografia de l'iris que, posteriorment, el mateix dispositiu genera una codificació única, un codi iris, intransferible". I va subratllar que "per defecte, la biomètrica original es destrueix immediatament i el codi de l'iris és l'únic que surt d'aquest sistema".

Després de la presentació, Sam Altmann va afirmar que té previst desplegar 1.500 orbes per tot el món durant l'estiu. Una aplicació adjunta que permet als clients reservar el token Worldcoin i comprar altres criptomonedes.