L'IBEX ha liderat aquest dimarts les alces a Europa en anotar-se una pujada d'un 1,06%, fins a situar-se en els 11.703,4 punts, màxims inèdits des de mitjans d'abril de 2015, amb tota l'atenció posada en la reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units. El debat ara mateix al mercat és si Jerome Powell, president de la Fed, emprendrà una rebaixa de 25 punts bàsics, en línia amb el Banc Central Europeu (BCE), o si es decantarà per una retallada de 50 punts bàsics. Es pot recordar que les taxes de referència del banc central nord-americà se situen ara mateix en el 5,25-5,5%.

La setmana seguirà el seu curs dijous amb la decisió de tipus del Banc d'Anglaterra i del Banc de Noruega, mentre que divendres serà el torn del Banc del Japó. En l'àmbit macroeconòmic, aquest dimarts s'ha conegut que el cost laboral medi per treballador i mes (que inclou les remuneracions i les cotitzacions socials) va pujar un 4,1% en el segon trimestre en relació amb el mateix període de 2023, fins a situar-se, per primera vegada en un segon trimestre, per sobre de la barrera dels 3.100 euros.

Així mateix, la Seguretat Social ha indicat que va guanyar 88.783 afiliats en la primera quinzena de setembre, segons la sèrie diària d'afiliació fins al dia 13 d'aquest mes. Del seu costat, el Banc d'Espanya ha elevat en cinc dècimes la seva previsió de creixement del producte interior brut (PIB) espanyol el 2024, fins al 2,8%, mentre ha millorat en tres dècimes la seva projecció de 2025, al 2,2, i en dues dècimes la de 2026, fins a l'1,9%.

Confiança en Alemanya

En el pla regional europeu, la confiança dels inversors alemanys s'ha deteriorat de nou al setembre després de situar-se en els 3,6 punts davant els 19,2 del mes anterior, la seva pitjor lectura des d'octubre de 2023, segons es desprèn de l'indicador del Centre d'Investigacions Econòmiques Europees de Leibniz (ZEW, per les seves sigles en alemany). A la tarda, s'ha publicat als Estats Units que les vendes detallistes van registrar a l'agost una pujada del 0,1% respecte al mes anterior, quan el consum va avançar un 1,1% en dades revisades, mentre que la producció industrial dels Estats Units va pujar a l'agost un 0,8% davant la baixada del 0,9% de juliol.

Sota el paraigua empresarial, OHLA ha avançat que continua negociant amb els inversors i la família Amodio, el seu principal accionista, amb l'objectiu d'aconseguir compromisos vinculants que assegurin la seva inversió en la seva capital, segons ha informat aquest dimarts la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'altra banda, el president de BBVA, Carlos Torres, ha aprofitat una intervenció pública aquest dimarts per instar els accionistes de Banc Sabadell a pensar que passarà amb el valor de les seves accions si l'OPA falla. Precisament sobre aquesta operació també s'ha pronunciat el president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura, que ha determinat que la seva autorització a l'OPA dependrà de si Competència emet el seu dictamen en fase 1 o passa a fase 2.

En aquest context, els avanços dins de l'IBEZ han estat encapçalats per IAG (+2,91%), mentre que darrere s'han situat Amadeus (+2,29%), ArcelorMittal (+2,19%), Fluidra (+2,17%), Ferrovial (+1,85%), ACS (+1,71%) i Grifols (+1,63%). També han destacat en la sessió Banc Santander (+1,59%), Iberdrola (+1,44%), Inditex (+1,31%), BBVA (+0,94%) i Telefónica (+0,79%). Del costat de les caigudes, han destacat Merlí (-2,12%), Rovi (-1,27%), Colonial (-1,01%), CaixaBank (-0,92%) i Bankinter (-0,53%).

Borses europees

Els avanços han estat el denominador comú entre les Borses europees, encara que cap no s'ha aproximat a Madrid en intensitat: Londres ha sumat un 0,38%; Frankfurt un 0,5%; Pariu un 0,51% i Milà un 0,63%. A l'hora de tancament al Vell Continent, al mercat de matèries primeres, el barril de Brent cotitzava en els 73,7 dòlars, un 1,3% més, mentre el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 71,35 dòlars, un 1,8% més.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 2,935% després de sumar dos punts bàsics. D'aquesta forma, la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) s'ha situat en els 79,5 punts. Del seu costat, l'euro es debilitava un 0,12% en el seu encreuament davant el dòlar, de manera que cotitzava a un tipus de canvi d'1,112 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.

L'unça d'or troy s'abaratia un 0,75% i s'allunyava de la cota dels 2.600 dòlars, mentre que el bitcoin es disparava un 6% i es negociava per sobre dels 61.000 dòlars en tornar a registrar-se entrades netes de capital en alguns fons cotitzats (ETF) de bitcoin als Estats Units.