L'Ibex-35 ha tancat aquest divendres amb una caiguda de l'1,48%, el que suposa a la pràctica haver esborrat de cop les pujades registrades en les jornades anteriors i que la setmana borsària hagi acabat plana (+0,02%) pel temor de la imposició d'aranzels dels EUA a la UE. Dilluns, el selectiu començarà en els 13,973,0 sencers.
Les pujades més fortes les han registrat Acciona Energía (+3,73%), Endesa (+1,31%), Naturgy (+1,03%), Rovi (+0,99%) i Indra (+0,82%). Pel costat contrari, els descensos més destacats eren els de BBVA (-2,57%), Inditex (-2,18%), ArcelorMittal (-2,01%) i Bankinter (-1,66%).
"Després d'una primera meitat d'any històrica per als principals actius globals, amb Europa exercint un paper destacat, la setmana tanca amb una tònica que recorda als últims exercicis", explica l'analista de mercats Manuel Pinto, tot referint-se al fet que les borses nord-americanes -des d'ahir al migdia tancades pel Dia de la Independència que se celebra aquest divendres als EUA- han marcat nous màxims, impulsades pel menor temor que els aranzels arrosseguin el país a una recessió, mentre que les de la resta del món s'han quedat "endarrerides" davant de la incertesa de les negociacions comercials.
"La Borsa espanyola no ha estat aliena a aquesta dinàmica i ha perdut el nivell dels 14.000 punts, llastada pels valors més representatius de l'Ibex, especialment els sectors cíclics i de consum", afegeix Pinto.
Sobre això, assenyala el protagonisme de la banca, especialment de Sabadell, que ha registrat "fortes pujades" després d'anunciar la venda de TSB a Santander i un dividend extraordinari de 2.500 milions d'euros, proposades ambdues que hauran de ser ratificades per dues juntes d'accionistes.
"Aquest moviment afegeix més complexitat a l'OPA sobre BBVA, tot i que encara falta per celebrar-se la junta d'accionistes del Sabadell i s'espera una possible millora de l'oferta [per part de BBVA] en els propers dies," afirma l'expert.
També destaca les "sòlides dades" d'ocupació als EUA que es van conèixer ahir i que "han tornat l'optimisme" als inversors. Coincideix, a més, que aquesta setmana s'ha aprovat la reforma fiscal de Donald Trump el que, segons Pinto, tindrà un "fort impacte" tant en l'economia com en el deute públic.
"Aquesta situació tindrà un impacte en la divisa, que continuarà devaluant-se significativament, a causa de la impressió excessiva del Govern. En aquests moments la política fiscal se sobreposa a la política monetària, la qual cosa podríem denominar com a domini fiscal, i el seu impacte està portat als actius financers o reals als seus màxims històrics. Els bancs americans poden ser un dels sectors guanyadors de les pròximes dates. Els alts tipus d'interès, la seva recent pujada del dividend i les recompres d'accions han portat a la indústria a fortes pujades en la seva cotització", explica.
Quant a la jornada d'avui, destaca l'inici de cotització al Mercat Continu de la consultora tecnològica asturiana Izertis, que ha tancat amb una pujada del 4,29%, fins als 10,95 euros per títol.
La resta de principals borses europees també han tancat en 'vermell', tret de Londres que ha romàs pla. Milà s'ha deixat un 0,80% en la sessió d'aquest divendres; París, un 0,75%; i Frankfurt, un 0,61%.
El barril de Brent se situava en 68,26 dòlars, un 0,78% menys, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 66,41 dòlars, un 0,88% menys.
El rendiment als mercats secundaris del bo sobirà espanyol amb venciment a 10 anys se situava en el 3,217%, des del 3,227% del tancament de dijous. D'aquesta forma, la prima de risc assolia els 61,3 punts bàsics en la mitja sessió.
Al mercat de divises, l'euro s'apreciava un 0,20% davant el dòlar, fins a negociar-se amb un tipus de canvi d'1,1781 'bitllets verds' per cada euro.