La Borsa espanyola ha tancat la sessió d'aquest dimecres pràcticament plana després de registrar un lleuger ascens del 0,07%, fins a situar-se en els 10.067,1 punts, motivada pel rebot de l'11,99% de Grifols després d'haver-se deixat en la vigília un 25%.

El selectiu espanyol ha arrencat amb una tendència volàtil que li ha portat en diversos moments a posar en perill la simbòlica cota dels 10.000 punts, tanmateix, a partir del migdia s'ha inclinat per una tendència alcista que li ha permès esborrar els descensos fins a situar-se en els nivells del tancament d'aquest dimarts.

Grifols ha estat de nou el protagonista de la sessió després d'anunciar que emprendrà accions legals contra Gotham City Research "per l'important dany causat, tant financer com reputacional" a l'empresa. Així mateix, ha convocat per a aquest dijous una conferència telefònica amb inversors amb l'objectiu de refutar les acusacions de l'inversor baixista.

El fons baixista va publicar aquest dimarts passat un informe en el qual acusava la farmacèutica de manipular les seves ràtios d'endeutament i el resultat brut d'explotació (Ebitda) per reduir artificialment el palanquejament, per la qual cosa va advertir que les seves accions serien "no invertibles". Després de la publicació de l'informe, les accions de Grifols van arribar a cedir un 42% en la sessió d'aquest dimarts, per a finalment acabar amb un retrocés del 25,91%.

Grifols tanca amb una revalorització del 12%

Davant d'aquesta conjuntura, la farmacèutica ha liderat els avenços de l'índex al final de la sessió amb una revalorització de l'11,99%. Per darrere s'han situat Merlín (+1,62%), Amadeus (+1,44%), Indra (+1,35%), Ferrovial (+1,27%), Acciona energia (+1,26%) i Inditex (+1,19%). Per contra, els valors bancaris i industrials han liderat els descensos, que han estat encapçalats, en particular, per Banc Sabadell (-3,84%); Unicaja (-1,89%); Acerinox (-1,8%); Bankinter (-1,71%); Caixabank (-1,58%); Repsol (-1,22%) i Banc Santander (-1,09%).

A part de Grifols, la sessió ha mancat de referències macroeconòmiques de pes, en tant que el mercat posa ja la vista en conèixer demà l'IPC de desembre dels EUA, així com l'inici aquest divendres de la temporada de resultats en aquest país de la mà de les grans entitats financeres.

Del seu costat, el Tresor Públic espanyol ha emès aquest dimecres 15.000 milions d'euros en un nou bo sindicat a 10 anys amb venciment el 30 d'abril de 2024 per al qual ha rebut una demanda rècord, superior als 130.000 milions d'euros.

La resta d'índexs europeus ha conclòs la negociació amb escassos moviments: París s'ha deixat el 0,01% i Londres el 0,42%, mentre que Frankfurt s'ha elevat el 0,01% i Milà el 0,14%.