El Ibex-35 ha aconseguit tancar finalment en 'verd', amb una pujada del 0,09% aquest dimarts, malgrat haver cotitzat en el tram mitjà de negociació en negatiu, el que li ha servit per col·locar-se en els 13.530,2 punts, marcant màxims des de mitjan 2008.

Les pujades més fortes han estat les de Mapfre (+1,80%), Telefónica (+1,59%), CaixaBank (+1,58%), Aena (+1,48%), Sacyr (+1,28%) i Repsol (+1,24%). Pel costat de les caigudes, han destacat les de Solaria (-2,82%), Grifols (-2,29%), Acciona (-2,08%), ACS (-1,83%), Acciona Energía (-1,47%) i Puig (-1,30%).

Els inversors han estat atents aquest dimarts a les dades laborals d'Espanya, presentació de resultats, aprovació de la reducció de la jornada laboral, inici als Estats Units de la reunió de política monetària de la Reserva Federal (Fed), la decisió de la qual es coneixerà demà, i elecció del canceller alemany, Friedrich Merz, un assumpte que ha mantingut en suspens als mercats a Europa.

Entrant al detall de la present jornada, aquest dimarts ha transcendit a Espanya que l'atur registrat va baixar en 67.420 persones l'abril en relació amb el mes anterior (-2,6%), en tant que la Seguretat Social va guanyar una mitjana de 230.993 de cotitzadors l'abril respecte al mes anterior (+1,1%), gràcies, sobretot, a l'impuls de l'hostaleria, que va sumar més de 108.000 nous afiliats per l'efecte de la Setmana Santa.

D'altra banda, el mercat descompta una nova pausa en els tipus d'interès per part de la Fed, que es mantindrien en el 4,25-4,5%, després de la bona dada d'ús de divendres passat i la subsegüent fortalesa del mercat laboral.

"El mercat assigna una probabilitat gairebé nul·la a una retallada de tipus demà, i estima més probable que la pròxima baixada de tipus es produeixi més avançat l'any, entorn del mes de juliol, una vegada hi hagi més claredat sobre quin serà el nivell final dels aranzels després de les negociacions en el període de treva de 90 dies que es va iniciar el passat 9 d'abril i, amb això, quin serà el seu impacte en el quadre macro", han englobat els analistes de Renda 4 sobre això.

També en l'àmbit internacional, ha sorprès la derrota del líder democristià alemany, Friedrich Merz, en la primera votació per investir-lo canceller. Finalment, l'alemany ha estat elegit en la segona, però ha provocat que la borsa de Fránkfurt hagi arribat a caure un 1% i ha arrossegat a altres índexs europeus.

Al tancament, el DAX alemany ha aconseguit moderar els descensos i ha finalitzat amb una caiguda del 0,41%, mentre que el CAC 40 de París ha perdut un 0,40%. El FTSE 100 de Londres ha tancat pràcticament pla (+0,01%) i el FTSE MIB de Milà ha avançat un 0,22%.

A l'altre costat del globus, el creixement de l'activitat del sector privat xinès es va debilitar l'abril a mínims dels tres últims mesos, segons reflecteix l'índex PMI compost, elaborat per la consultora Caixin, amb una lectura de 51,1 punts, davant els 51,8 del mes anterior, incloent una substancial caiguda de l'optimisme entre les empreses xineses, que "es va debilitar fins al seu nivell més baix des que va començar aquesta sèrie l'abril de 2012", la qual cosa va provocar noves retallades d'ocupació.

Tornant a Espanya, el Tresor Públic ha col·locat aquest dimarts 5.767,57 milions d'euros en lletres, import dins del rang mitjà-baix previst, i ha inaugurat les subhastes de maig reduint la rendibilitat oferta als inversors tant per la referència a sis mesos com per la de dotze mesos a mínims des de 2022, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya.

En l'àmbit empresarial domèstic, Indra va obtenir un benefici net de 59 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, xifra un 3,2% inferior a la del mateix període de 2024, segons ha informat la companyia, que ha atribuït la retallada del seu benefici a unes despeses financeres més grans i d'impostos.

A més, el Ministeri d'Economia ja ha donat a conèixer la consulta pública oberta a particulars, ciutadans, empresaris i organitzacions sobre l'OPA de BBVA al Sabadell. El qüestionari estarà obert durant set dies, fins al 16 de maig, mentre que el 27 de maig acabarà el termini que Economia té per decidir si eleva o no l'operació al Consell de Ministres per a la seva anàlisi pel conjunt del Govern.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys assolia el 3,188% després de sumar dos punts bàsics, mentre que la prima de risc davant el deute alemany assolia els 65,2 punts.

Al mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent, de referència a Europa, s'apreciava un 3,84%, fins als 62,56 dòlars, mentre que el barril de Texas sumava un 4,20%, fins als 59,53 dòlars.

Quant al mercat de divises, l'euro s'apreciava un 0,23% fins a creuar-se en un tipus de canvi d'1,1343 dòlars.

Per la seva part, l'unça d'or troy avançava un 1,86% i es negociava en els 3.396 dòlars, mentre que el bitcoin avançava un 0,34% fins als 94.533 dòlars.