L'IBEX 35 suma la seva tercera sessió consecutiva de guanys de la setmana. El principal índex de la Borsa espanyola puja un aquest dimecres i es col·loca vorejant els 9.300 punts bàsics. Amb aquesta nova alça, el selectiu espanyol se situa en màxims de tres anys, des de febrer de 2020, acumulant una revalorització propera al 13% en el que va d'exercici.

Avui s'ha conegut la dada d'inflació de gener definitiu a Espanya, que reflecteix un increment dels preus del 5,9% interanual, una dècima més que les dades avançades per l'INE a finals del mes passat. Quant a resultats, avui ha estat el torn de Naturgy. L'energètica va augmentar els seus beneficis en un 35,8%, fins als 1.649 milions d'euros obtinguts el 2022. També es va publicar el dèficit comercial de l'eurozona, que es va situar el 2022 a prop dels 315.000 milions euros.

Entre els valors més alcistes de la sessió, es troben ArcelorMittal (+2,28%), per davant de Endesa (+1,49%), Acciona (+1,19%), Acerinox (+1,09%), Iberdrola (+1,07%) i Telefónica (+1,07%). Pel costat contrari, les companyies que pitjor comportament registren aquest dimecres són Merlin Properties (-1,14%), Banc Santander (-0,84%), Mapfre (-0,77%), Enagás (-0,65%), Solaria (-0,64%) i Repsol (-0,55%).

La resta de borses europees tanquen també amb guanys. El DAX alemany ha avançat un 0,82%, mentre que el CAC 40 l'ha fet un 1,21% i el FTSE MIB italià l'ha fet un 0,13%. Per la seva part, la Borsa de Londres ha tocat els 8.000 punts per primera vegada en la seva història, impulsada per unes dades macroeconòmiques menys negatives de l'esperat, amb la inflació moderant-se més del previst. Encara que al tancament de la sessió, el FTS 100 baixava fins als 7.953,85 punts.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cau un 2% al tancament del mercat europeu per la fortalesa del dòlar i l'augment dels inventaris setmanals de cru als Estats Units. El cru Brent, de referència europea cotitza en els 84 dòlars per barril, mentre que el West Texas se situa en els 77,4 dòlars per barril. A més, l'AIE (Agència Internacional de l'Energia ha publicat el seu informe mensual. L'organisme preveu un increment de la demanda de 2 milions de barrils diaris el 2021, fins als 101,9 milions.

Un nou rècord gràcies a la recuperació de la Xina i pel que creu que el mercat petrolier global estarà prou aprovisionat en la primera meitat de l'any. No obstant això, no descarta un canvi de rumb si Rússia anunciés noves retallades de subministrament.

Al mercat de divises, l'euro cau fins als 1,0674 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar, després de la publicació dels Estats Units de les dades de producció industrial. Les xifres publicades per la Reserva Federal (Fed) mostren que la producció industrial es va mantenir estable el gener, després de dos mesos de baixades. El novembre i el desembre aquest indicador va caure el 0,6 % i l'1 %, respectivament.

Unes dades que reflecteixen solidesa en l'economia nord-americana, per la qual cosa enforteixen la idea de la Fed respecte a continuar pujant els tipus d'interès. Es pot recordar que les últimes declaracions de Powell apuntaven a seguir amb la política expansiva fins a final d'any i fins i tot el 2024, per aconseguir l'objectiu de reduir la inflació al 2%.

Per la seva part, les criptomonedes recuperen una mica de terreny després del nou cop dels reguladors, però cotitzen sense grans fluctuacions. El Bitcoin se situa en els 22.700 dòlars i l'Ethereum en els 1.500 dòlars. La prima de risc espanyola se situa en 93,6 punts bàsics amb el rendiment exigit al bo espanyol a deu anys en el 3,436%.