L'Ibex-35 tanca la sessió de dimecres amb una caiguda de l'1,83%, fins a situar-se en el nivell dels 9.300 punts bàsics. El principal índex de la borsa espanyola perd els guanys aconseguits en les últimes setmanes al caliu dels resultats empresarials i finalitza en terreny negatiu. Tant el selectiu espanyol com la resta de mercats europeus s'han vist afectats per la rebaixa de la qualificació del deute als Estats Units per part de l'agència Fitch. En el cas de la Borsa espanyola, les caigudes de Telefónica i Unicaja han augmentat les pèrdues.

L'agència de qualificació ha explicat que la seva rebaixa del 'ràting' com a emissor a llarg termini dels Estats Units, que se situen ara en 'AA+', és reflex del deteriorament fiscal esperat durant els pròxims tres anys i l'elevada i creixent càrrega de deute del govern espanyol. Així mateix, assegura que aquesta retallada es deu per "l'erosió de la governabilitat" en relació amb altres emissors sobirans qualificats 'AA' i 'AAA' durant les últimes dues dècades.

Quant a dades macroeconòmiques, avui s'han publicat les dades d'ocupació a Espanya, que registra una moderació en el creixement d'afiliats. D'aquesta manera, al juliol només hi va haver 21.945 afiliats, un 0,11% més. L'atur, per la seva part, va caure en gairebé 11.000 persones el juliol, fins a un total de 2,67 milions d'aturats. Les xifres se situen en mínims des de 2008.

Dins de l'Ibex-35, Telefónica ha liderat les pèrdues amb una caiguda del 7,03% després de l'acord assolit a Alemanya entre la firma 1&1 Mobilfunk amb Vodafone. La teleco que dirigeix José María Álvarez-Pallete assegura tenir un acord comercial amb la companyia alemanya fins a 2025, mentre que Vodafone ha anunciat un nou acord per establir una associació exclusiva de roaming nacional a llarg termini.

Per la seva part, Unicaja Banco també registra una caiguda significativa del 5,75%, després que el seu tercer accionista més gran, el fons Oceanwood, hagi venut el 7% de la seva capital. Així mateix, el representant del fons en el consell, David Vaamonde, ha presentat la seva dimissió com a conseller dominical també aquest dimecres. Per darrere d'aquestes dues companyies, es troben Meliá (-4,49%), Colonial (-3,1%), Grifols (-2,77%), Solaria (-2,51%), Inditex (-2,5%), Endesa (-2,47%), Banc Sabadell (-2,33%), Iberdrola (-2,24%) i Acciona Energía (2,12%).

Pel costat contrari, només tres valors han tancat en positiu: Merlín Properties (+0,12%), Fluidra (+0,3%) i Indra (+0,75%). La resta de Borses europees han finalitzat la sessió en vermell, amb París cedint l'1,26%, Milà l'1,3% i Frankfurt i Londres perdent ambdues l'1,36%.

Quant al mercat de matèries primeres, el petroli registra pèrdues superiors al 2% al tancament del mercat europeu. D'aquesta manera, el barril de Brent baixava un 2,26%, cotitzant en els 82,99 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) se situava en els 79,3 dòlars, un 2,51% menys. Al mercat de divises, l'euro cau fins als 1,0939 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar i al mercat de deute. L'interès del bo espanyol a llarg termini ha tancat en el 3,567%, mentre la prima de risc se situa en 104,3 punts bàsics.