Aquest novembre l'índex Ibex-35 de la borsa espanyola ha aconseguit batre els 10.000 punts, nivell que no coneixia des de març de 2020, quan es va produir el crac per la paralitzant pandèmia del Covid-19. I ho està fent amb alegria en un moviment que alguns defineixen com l'avançament del "ral·li de Nadal" en el conjunt de borses. L'Ibex acumula l'any un guany del 22%, encara que a aquesta pujada han contribuït de forma desigual els diferents sectors del mercat. Així, les alces més importants s'han produït en els béns de consum i als bancs amb rendibilitats que superen el 35%. Telecomunicacions i construcció registren alces del 20%, mentre que el pitjor comportament s'ha registrat al sector energètic que només ha guanyat l'any el 2,25%.

Després de superar aquest nivell psicològic de l'indicador de les borses espanyoles, els experts es mostren optimistes, encara que veuen ja un recorregut més limitat per als pròxims mesos. Això, juntament amb un escenari de tipus estables i a la baixa, els empeny més a esperar un comportament millor als bons per a 2024 davant les accions. Els desafiaments en el futur passen per la desacceleració de les economies, tipus d'interès elevats durant més temps i més riscos geopolítics i d'encariment del petroli.

"El fet que l'Ibex hagi superat els 10.000 punts suposa exclusivament assolir una de les barreres psicològica que té el mercat. Res no canvia respecte a les jornades anteriors, però sí que té la importància que aquest nivell reflecteix la bona evolució de la borsa espanyola avalada pel sector financer. A més, és la zona on més s'han revisat a l'alça els beneficis empresarials a Europa. Tot això fa que les perspectives siguin bones al que s'uneix que és el mercat europeu amb millor rendibilitat per dividend", explica Mario Lafuente, soci d'ATL Capital.

Diego Fernández Elices, director general d'inversions de A&G, tanmateix, considera que les borses no són barates i els índexs mostren "una realitat més confusa del que solen fer. Aquest expert dubta que el 2024 i el 2025 s'aconsegueixin increments del benefici empresarial del 12% com ara espera el mercat i considera massa complaents les expectatives del consens d'analistes. A&G està fora de la borsa espanyola, i encara que no preveu problemes als bancs, ha estimat que "el seu moment dolç pot ser que hagi quedat enrere". Fernández Elices fa una aposta per la renda fixa davant el mercat d'accions. En aquesta mateixa línia d'afavorir la inversió en bons es troba Joaquín García-Huerga, director d'estratègia de BBVA Asset Management, encara que destaca que el moment per a les borses també serà bo en els pròxims mesos. Això sí, veu opcions a l'alça de fins i tot un 10% per als mercats europeus i dels països emergents amb unes valoracions acceptables. Tanmateix, considera que als Estats Units els guanys seran inferiors.

Javier Molina, analista sènior de mercats per a eToro apunta al fet que els 10.000 punts de l'Ibex-35 pot resultar un "dur mur de granit complex de superar sense referències sòlides de suport", explica des d'un punt de vista tècnic de l'índex.

D'altra banda, a punt d'acabar la temporada de resultats, Stephen Auth gestor de la firma Federated Hermes afirma que esperen una pujada dels mercats "a finals d'any i durant 2024". En la seva estratègia, indica que s'inclinen pels valors value (valor) i infraponderen els valors growth (creixement), han aprofitat els recents retrocessos per "augmentar l'exposició a la renda variable", mentre que han canviat "a una posició neutral en efectiu durant les caigudes d'octubre". "Creiem que la rendibilitat futura del mercat en general serà probablement d'un sol dígit, el que fa que la selecció de valors sigui més crítica per a la rendibilitat de les accions", acaba.

Millor sectors que índexs

Un recent informe del banc britànic Barclays sobre previsions per al pròxim exercici veu les borses a curt termini com una inversió "desafiadora". "Les perspectives a curt termini es veuen entelades per una elevada incertesa i valoracions exigents. És molt més probable que les oportunitats es materialitzin a escala de sector i d'accions que a escala d'índex. Per navegar millor en aquest context incert, els inversors hauran de ser creatius i alhora romandre centrats en els seus objectius a llarg termini", expliquen.

Finalment, Jaime Raga, estrateg d'UBS AM Iberia, apunta a una dada temporal que afavorirà les accions. "Els dos últims mesos de l'any també solen ser dels més positius per a la renda variable global. La rendibilitat mitjana mensual de l'índex MSCI ACWI entre gener i octubre ha estat del 0,3% des de 1989 fins a 2022. En els mesos de novembre i desembre, les accions mundials han registrat guanys mitjans de l'1,1% i l'1,8%, respectivament, durant el mateix període". Però també aporta arguments fonamentals més sòlids: "les estimacions de beneficis per acció a dotze mesos continuen augmentant, encara que esperem que el ritme de millora s'alenteixi a mesura que es moderi l'activitat econòmica. La desacceleració del creixement contribuirà a consolidar l'opinió que el cicle d'enduriment de la Reserva Federal probablement haurà acabat. Històricament, les accions han tendit a pujar durant uns mesos una vegada que el banc central nord-americà ha deixat de pujar els tipus, independentment que es produeixi un aterratge suau o dur", explica.