Els inversors continuen mirant amb lupa al sector de les criptomonedes. Després d'un any caòtic, amb alts i baixos continus i diversos projectes de criptoactivos trencats, el mercat continua sumit en una espiral baixista, i el que és pitjor, condicionat per la negativitat que envaeix el mercat. El 2022 prometia ser un dels anys més importants de la història del Bitcoin, i ho ha estat, però pels voluminosos descensos en la valoració de la criptomoneda, igual com en la resta dels actius.

Una de les conclusions que deixa el present exercici és que les criptomonedes també són vulnerables als canvis macroeconòmics. De fet, hi ha analistes que creuen que, per exemple, les pujades de tipus han estat un dels punts que més ha llastat la cotització del Bitcoin. Malgrat això, no es pot passar per alt la fallida de FTX, o el daltabaix de LUNA, que també va arrossegar TerraUSD el maig passat. Aquests dos fets han marcat un abans i un després a l'hora de valorar a les criptomonedes i, per descomptat, s'han convertit en un punt d'inflexió per als inversors.

L'halving, una eina útil

Sigui com fos, hi ha veus que parlen del que està per venir en la indústria cripto com a possibles revulsius del sector. Un d'aquests 'esdeveniments' cridats a canviar el panorama del Bitcoin és l'halving. Per a molts, es tracta d'un dels esdeveniments més influents del sector de les criptomonedes a mitjà termini. El terme 'halving' prové de l'anglès, significa reduir la meitat. I la realitat és que aquest esdeveniment no és cap altra cosa: es tracta de reduir a la meitat el número de Bitcoins que s'emeten al dia. Amb el de 2024, que és l'any previst per al nou halving, s'hauran donat quatre en la indústria cripto.

Alberto Gordo, confundador del hedge fund (fonds d'inversió) Protein Capital, creu que "l'halving serveix principalment per eliminar del sistema cada quatre anys a aquells miners que no són eficients en les seves tasques de resoldre problemes matemàtics per generar nous blocs". Amb l'halving, cada quatre anys, els miners tindran més competència i la recompensa serà menor. Una de les 'mesures' que estableix aquesta retallada és que els qui minen, reben la meitat de la recompensa que rebien abans de l'halving. Per això "els miners són els actors principals en aquest procés", tal com detallen des de l'exchange  (proveïdor de criptomonedes) Bit2Me.

I sí l'halving fos un dels revulsius del Bitcoin?

El fet que hi hagi inversors que creguin que això pot ser un revulsiu per a la criptomoneda està que amb els anteriors halving, el Bitcoin ha crescut exponencialment. La teoria aplicada per Satoshi Nakamoto, creador del Bit, està que, amb aquestes reduccions, el mercat comptarà amb menys actius, el que el converteix en més limitada, una cosa que podria elevar el preu de la criptomoneda. Alhora, segons diversos experts, l'halving és un escut per evitar la inflació. Amb aquesta 'eina' s'aconsegueix més control sobre els Bitcoins emesos. Al cap i a la fi, la criptomoneda més valuosa del mercat és finita. El mateix Nakamoto va xifrar en 21 milions el número total de Bitcoins que hi podria haver al mercat.

"Nakamoto va considerar que perquè una moneda romangués immune a la influència política, econòmica o de qualsevol índole, era necessari que ningú no pogués crear quantitats il·limitades de diners", explica Raúl López, country mànager de Coinmotion (proveïdor de criptomonedes) a Espanya.

Quant a la valoració del BTC, "en els cicles anteriors, els terres dels mercats s'han generat sempre 15 mesos abans del següent halving. Ara mateix estem a 17 mesos del pròxim esdeveniment, amb la qual cosa és previsible que siguem a prop del terra del mercat," conta Alberto Gordo. L'expert data per a l'octubre de 2025 l'arribada noves cotes màximes amb aquest nou cicle.

Com van ser els anteriors halving?

Malgrat això, i comptant que els anteriors halving han estat positius per al Bitcoin, gens no convidar a pensar que això podria ser un estímul per a la cripto el 2024. I és que el panorama ha canviat substancialment. De base, la primera reducció va tenir lloc el novembre de 2012, fa més de deu anys. El calat del sector era inferior a l'actual, a més que, en aquell moment, el Bitcoin valia 12 dòlars. Amb aquest halving, el Bit va créixer gairebé un 8.000% en tot just un any.

La segona retallada es va donar el juliol de 2016. En aquell moment, el Bitcoin va tenir un primer 'boom', encara que gens comparable amb el de 2020. L'halving d'aquell any es va aplicar sobre la criptomoneda quan aquesta tenia un valor de 663 dòlars. A l'any, el Bit va emergir fins als 2.550 dòlars, el que va suposar un creixement del 285%.

L'últim canvi en l'emissió de Bitcoin es va donar el maig de 2020. Aquesta variació, com les dues anteriors, va provocar una nova pujada en el Bit. En l'esmentat moment, la criptomoneda regna estava al voltant dels 8.740 dòlars. A l'any, l'actiu va créixer fins als prop de 12.000 dòlars, marcat un ascens superior al 36%.

"Fins al moment, els halving de BTC han estat determinants per fixar els timing dels cicles de mercat", comenta Alberto Gordo, confundador de Protein Capital.

El negativisme envaeix el mercat de les criptos

Amb aquests precedents, els inversors esperen que, amb l'halving de 2024, el Bitcoin torni a emergir. I és que, sobre la base, aquest pot ser un dels impulsos de la cripto. Encara això, el mercat de les criptomonedes és impredictible, i més en un escenari com l'actual. El sector està més en dubte que mai, i el Bitcoin, per la seva condició de ser la criptomoneda més valuosa del mercat, compta amb més atenció que la resta dels actius.

Amb els anteriors halving, la criptomoneda creada per Satoshi Nakamoto va créixer, es va equilibrar la producció amb la demanda, emetent menys criptos i, per tant, elevant el preu d'aquesta. Tot això s'ha anat difuminant al present exercici a causa de les fallides de les criptoplataformas i a les progressives pujades de tipus, que han fet que el Bitcoin decreixi més d'un 62% l'any.

I encara que aquesta situació és passatgera, sembla que el mercat de les criptomonedes compta amb una connotació que va més enllà dels hipotètics guanys que el bitcoin pugui generar en un futur. El sector, malgrat continuar en auge, ha passat a un segon pla. El valor del Bit s'ha assegut en la tendència lateral des de la fallida de FTX, i, a causa dels daltabaixos de diverses plataformes, no tothom creu en el potencial de les criptos.

Una de les preguntes del milió és sí l'halving pot ser un dels agitadors del mercat com ho ha estat en ocasions anteriors. Tot dependrà de si les circumstàncies del sector milloren. Malgrat això, el present exercici ha soscavat alguna cosa més que la valoració dels criptoactivos. Pot ser que amb una reducció d'actius al mercat, el Bitcoin es converteixi en un ben preuat com ho va ser el 2020. "Amb l'halving, hi ha menys BTC en circulació, amb la qual cosa l'oferta serà menor, i això farà que la pressió venedora disminueixi", explica Alberto Gordo, cofundador de Protein Capital.

L'eina valdrà perquè les emissions de Bitcoin redueixin fins a 450 actius per dia. No hi ha dubte que la criptomoneda serà més limitada, i que per normal general això hauria d'augmentar el seu valor. Malgrat això, atenent l'escenari actual i la connotació negativa que ha guanyat el sector, res no pot assegurar que el Bitcoin vagi a emergir de nou. Depèn de com evolucioni el sector i, per descomptat, de les variacions macroeconòmiques que hi pugui haver. Per descomptat, l'arribada d'un marc legal global per a les criptos també podria aixecar tant la valoració dels actius, com reforçar la confiança dels inversors al sector.