La gran banca europea està protagonitzant setmanes complicades al mercat. La crisi iniciada amb les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank, que ha continuat amb el rescat de Credit Suisse i el temor d'un efecte contagi en tot el sistema bancari, ha portat els inversors a vendre accions de les principals entitats europees. Amb el pànic desencadenat aquest divendres per la situació financera de Deutsche Bank, el sector ha tornat a tancar amb pèrdues generalitzades als parquets del Vell Continent.

D'aquesta manera, els bancs europeus acumulen en les últimes dues setmanes pèrdues de més de 120.000 milions de valor en borsa. L'últim episodi d'aquest període de turbulències que arrossega en borsa als bancs s'ha produït avui mateix arran de la caiguda del Deutsche Bank, en anunciar que amortitzarà deute subordinat abans del seu venciment, la qual cosa ha disparat els indicadors dels credit default swap (CD), els contractes d'assegurança de risc que els inversors contracten per cobrir-se davant de possibles impagaments.

Concretament, en el període esmentat els principals bancs europeus (Santander, BBVA, BNP Paribas, Société Générale, Nordea, ING, Unicredit, Intesa, Deutsche Bank i Commerzbank) valen un 13% menys en borsa, uns 121.465 milions d'euros, segons les dades obtingudes per Efe.

En aquest sentit, Deutsche Bank, que només avui ha caigut més del 8%, ha perdut el 25% del seu valor en les últimes dues setmanes. Una caiguda que es tradueix en la pèrdua de capitalització d'uns 5.800 milions d'euros. Per la seva part, Commerzbank, acumula caigudes del 23%, val avui 3.400 milions menys que abans que comencés la crisi i la incertesa bancària. Société Générale val avui 5.340 milions menys, la qual cosa suposa una caiguda del 24,9%, i el també francès BNP Paribas, perd alguna cosa més de 8.300 milions, el 18,6% menys.

Altres grans entitats com ING i Nordea han perdut al voltant del 19% del seu valor, uns 16.700 milions i 10.200 milions, respectivament. També Unicrédit registra importants caigudes que s'eleven fins al 14,7%, que li suposen una pèrdua de valor de 5.800 milions d'euros.

L'italià Intesa San Paolo, per la seva part, es deixa pel camí 49.100 milions d'euros (9,6%). I referent als espanyols, Santander i BBVA valen avui al voltant d'un 15% menys el dijous 9 de març, el que suposen uns 9.900 i 6.800 milions, respectivament.