El fundador de FTX, Sam Bankman-Fried, ha demanat al jutge federal encarregat del seu cas que desestimi la major part dels càrrecs penals a què s'enfronta en relació amb el col·lapse de la plataforma de criptomonedes. En una sèrie de mocions presentades a última hora de dilluns, els advocats de Bankman-Fried utilitzen diversos arguments per reclamar que es retirin fins a deu dels tretze càrrecs pels quals està imputat i dels quals s'ha declarat no culpable.

L'empresari de 31 anys (conegut sovint per les seves inicials SBF) va ser detingut l'any passat i extradit a Nova York el desembre des de les Bahames, seu de la seva empresa i on residia en aquell moment. Actualment, Bankman-Fried es troba sota arrest domiciliari a casa dels seus pares a Palo Alto (Califòrnia) després de pactar una fiança de 250 milions de dòlars a l'espera d'un judici l'inici del qual està previst per al pròxim mes d'octubre.

Pena de més de 100 anys de presó

En cas de ser condemnat per tots els delictes de què se l'acusa (que inclouen frau, blanqueig de diners i pagament de suborns, entre altres coses), Bankman-Fried s'enfronta a una pena de més de cent anys de presó. Els escrits presentats en les últimes hores pels seus advocats són la primera defensa detallada que SBF presenta al jutge des de la seva detenció i busquen eliminar tota una sèrie de càrrecs sota diferents arguments.

Entre altres coses, Bankman-Fried apunta que algunes de les acusacions violen els termes de la seva extradició des de les Bahames o no s'ajusten als presumptes delictes que es denuncien. A més, els advocats acusen els actuals gestors de FTX, nomenats per liderar l'empresa en el seu procés de fallida, d'actuar com a suport dels fiscals per muntar el seu cas i de, presumptament, estar amagant possibles proves exculpatòries.

Frau en la gestió del negoci

FTX, que era una de les plataformes de criptomonedes més grans del món, es va enfonsar ràpidament el passat mes de novembre de 2022 després que molts usuaris s'afanyessin a retirar els seus fons enmig d'informacions que posaven en dubte la solvència de la companyia.

Arran d'aquest col·lapse, les autoritats nord-americanes van acusar Bankman-Fried i altres responsables de la plataforma d'intercanvi de criptomonedes i d'Albereda Research, el seu braç inversor, d'un gegantí frau en la gestió del seu negoci, que havia convertit el jove empresari en multimilionari i una de les figures més influents en el món de les criptomonedes.

Fins al moment, tres dels seus exsocis ja han admès la seva culpabilitat davant de la fiscalia i s'han mostrat disposats a col·laborar amb les investigacions. La companyia es va fundar el 2019 i, el seu moment de glòria va ser el 2021, comptava amb més d'un milió d'usuaris i era el tercer mercat de criptomonedes més gran del món. Tanmateix, el 14 de novembre de l'any passat es va declarar en fallida.