El Fons Sobirà de Noruega, considerat el més gran del món, ha presentat aquest divendres els seus resultats corresponents al primer trimestre, en el qual han aconseguit aconseguir uns guanys de 77.000 milions d'euros, motivats per l'evolució positiva de les empreses en les quals té posicions. D'aquesta forma, el Fons gestionat per Norges Bank comença a recuperar el terreny perdut el 2022, quan la companyia va pastar unes pèrdues anuals de 152.000 milions d'euros. En aquell moment, l'entitat liderada per Nicolai Tangen va justificar els descensos de moment del mercat de valors, el qual va estar copat pels descensos, i minvat per l'elevada inflació i per les progressives pujades de tipus d'interès que tots els bancs centrals han dut a terme.

Aquesta situació sembla haver canviat en els primers tres mesos de 2023, malgrat que els organismes bancaris centrals han continuat endurint la política monetària. Sigui com fos, i salvant els descensos de mitjans de març amb l'esclat de la crisi bancària als Estats Units i la caiguda de Credit Suisse a Europa, el primer trimestre ha estat positiu en línies generals per a gairebé tots els mercats de valors del món. Es pot destacar que el Fons Sobirà de Noruega, que inverteix els ingressos generats amb el gas i amb el petroli per pagar les pensions dels ciutadans noruecs, viu de les plusvàlues que aconsegueixin generar a través de la Borsa.

Per això els tres primers mesos han estat positius per a l'entitat. Tal com apunta Trond Grande, vicedirector executiu del Norges Bank Investment Management, "les inversions en accions van tenir una contribució més positiva als guanys en el trimestre. La pujada del mercat de valors va estar en gran manera impulsada pel sector tecnològic i el de consum discrecional". Es pot destacar que el Fons Sobirà de Noruega inverteix en 63 països de tot el món, tenint posicions en més de 9.200 empreses, tal com figura en la seva pàgina web. El fons gestionat per Norges Bank inverteix en tota mena de mercats, tant de renda variable com de renda fixa i, a més, compte amb presència als principals índexs borsaris del món, com a NASDAQ-100, Dow Jones, S&P 500, CAC 40, DAX 30, IBEX 35 o FTSE 100, entre molts altres.

Els principals mercats creixen, aixecant al Fons Sobirà de Noruega

Tots ells tenen en comú que, des de principis d'any, i comptant amb les caigudes generades per les turbulències financeres, cotitzen amb el pilot en verd encès. Per exemple, el NASDAQ-100 creix prop d'un 20%; el Dow Jones mostra una evolució ascendent del 2%; el S&P 500 ascendeix prop d'un 8%; l'IBEX 35 experimenta una alça del 12%; el CAC 40 creix un 14%. Sembla que l'optimisme ha tornat al mercat de valors en un moment en el qual, malgrat que els tipus d'interès segueixen a l'alça i la inflació continua fent efecte, les previsions apunten que els cicles d'enduriment monetari estan cada vegada més a prop i, a poc a poc, es comencen a veure descensos en els IPC de les principals economies mundials.

És per això per la qual cosa el Fons Sobirà de Noruega, que té posicions als principals mercats internacionals, ha obtingut un rendiment positiu de les seves inversions del 6% en els tres primers mesos de l'any. La partida de valors va generar uns guanys del 7,3%, mentre que la renda fixa va créixer un 2,7%. Es pot destacar que del total de les inversions que fa el Fons gestionat per Norges Bank, més del 70% pararan al mercat de valors, mentre que el restant s'aposta en renda fixa i en real state.

Malgrat que l'anterior exercici va ser negatiu, deixant la segona caiguda més abrupta en la història del que és el fons sobirà més gran del món, l'inici de 2023 ha estat positiu i, a poc a poc, van recuperant el terreny perdut. De moment, al tancament de març, el valor del fons ascendia a 1,23 bilions d'euros.