Espanya s'ha situat per tercer any consecutiu entre els cinc països d'Europa amb una rendibilitat més gran per dividend, segons un informe elaborat per Allianz Global Investors. Segons l'esmentat informe, el 2023, la rendibilitat per dividend, que representa el percentatge de pagament en relació amb el preu actual de l'acció, va assolir a Espanya un 4,7%, i s'espera que s'incrementi fins al 4,97% durant aquest exercici.

En concret, l'informe detalla que Espanya es va situar al cinquè lloc per rendibilitat per dividend, per darrere de Noruega (7,2%), Àustria (6,27%), Itàlia (5,43%) i Finlàndia (4,8%). Allianz Global Investors explica al seu informe que el pagament de dividends de l'índex MSCI Europe va tornar a assolir nivells rècord el 2023, i segons els seus càlculs, la retribució de les empreses incloses a aquest índex de renda variable europea es va situar en uns 407.000 milions d'euros.

Per a 2024, s'espera que el volum de dividends assoleixi uns 433.000 milions d'euros, amb un creixement del voltant del 6,5%, i de cara a 2025, la previsió és que n'ascendeixi més del 13%, fins als 460.000 milions. En l'esmentat estudi, el director d'Inversions de Renda Variable Europea en Allianz Global Investors, Jörg de Vries-Hippen, explica que el recent augment del repartiment de dividends s'emmarca dins d'una tendència a l'alça, que només es va veure interrompuda el 2020 a causa de la pandèmia del coronavirus.

Les perspectives també continuen sent positives i s'espera que el pagament de dividends augmenti tant aquest any com el següent, encara que segons el gestor de Renda Variable de Dividends, Grant Cheng, "existeixen grans diferències per sectors, la qual cosa advoca a favor de la diversificació i la gestió activa a l'hora de prendre decisions d'inversió".

L'informe també indica que durant els últims quaranta anys, gairebé el 36% de la rendibilitat total anual de les inversions en renda variable per a l'índex MSCI Europe va ser impulsada pels dividends, i a més, han evolucionat de forma més estable que els beneficis empresarials.

Tot això porta a la conclusió que les empreses solen mantenir la seva política de dividends una vegada establerta i tendeixen a augmentar-los en lloc de reduir-los, encara que els beneficis empresarials mostrin una evolució més feble. "Per tant, els dividends proporcionen estabilitat a la cartera, especialment en temps de dificultats", conclou l'informe.