CriteriaCaixa, el hòlding de participades de La Caixa, que és el primer accionista de Naturgy, amb un 26,7 %, negocia amb un grup privat dels Emirats Àrabs Units la seva entrada en el capital de l'energètica en cas que els fons GIP i CVC, que sumeixin entorn d'un 40 % del capital de l'energètica, decideixin abandonar el capital de Naturgy.

Així ho assegura aquest dilluns el diari La Vanguardia, mentre que fonts de Criteria han assegurat a EFE que declinen fer comentaris.

La Vanguardia assegura que aquesta reordenació del capital comportaria una operació per un import superior als 8.000 milions, i implicaria la possibilitat de canviar tot o part del capital que està en mans de CVC i GIP -entorn d'un 40 %- quan aquests plantegin la seva sortida, i afegeix que no és descartable que per durla a terme fos necessària una opa.

En tot cas, l'entrada d'un nou inversor amb un percentatge destacat requeriria l'aval del Govern, ja que Naturgy és una companyia estratègica per a Espanya.

La multinacional, per exemple, és accionista de Medgaz, el gasoducte que canalitza cap a Espanya el gas procedent d'Algèria.

Segons aquest diari, l'objectiu de Criteria, primer hòlding espanyol d'inversió industrial, seria pactar formalment amb el nou accionista una espècie de cogestió mancomunada, de manera que els interessos i espanyols tinguessin preeminència i capacitat de vet en les grans decisions estratègiques.

Fins l'any 2016, La Caixa i Repsol eren els socis de referència de Naturgy -llavors Gas Natural Fenosa- i des de l'any 2000 van mantenir un pacte parasocial.

Criteria hauria postulat en els possibles pactes la continuïtat de Francisco Reynés com a president executiu de Naturgy en qualitat d'independent, les funcions que ostenta actualment, sempre segons aquest diari.

En els últims anys, han augmentat les especulacions entorn d'un possible interès per part d'aquests fons per abandonar el capital de Naturgy després d'una etapa com a accionistes de referència.

GIP, que va entrar el 2016 a Naturgy, va ser adquirit recentment per BlackRock i suma un 20,6 % del capital, mentre que CVC es va convertir en accionista de l'energètica el 2018 i, al costat de la família March, participa al vehicle Rioja, que sumeixi un 20,7 % del capital.

En aquest context, Naturgy va anunciar el febrer de 2022 el projecte Géminis, una escissió en dues companyies de la multinacional que, en dividir els negocis, facilitava també la sortida del capital d'accionistes interessats en això, però el projecte, vist amb reticències pel Govern, continua encallat.

A més de la participació en CaixaBank o de la que manté en Telefónica, Criteria sempre ha tingut a Naturgy com una de les seves participades de referència, ja que és una font de dividends per a la fundació bancària La Caixa.

Segons La Vanguardia, aquesta recerca d'un nou accionista per a Naturgy es tractaria de l'operació de gran importància i més complexa de les que té sobre la taula Criteria, el hòlding de La Caixa que presideix Isidro Fainé i ara està comandat per Ángel Simón com a conseller delegat.

Aquesta operació s'emmarca en el gir que està duent a terme Criteria a la seva cartera de participacions industrials en grans corporacions en sectors crucials de l'economia.

D'altra banda, Naturgy ha arrencat aquest any amb un descens superior al 22 %, penalitzada pel poc volum de títols en negociació, ja que una bona part del seu accionariat se'l reparteixen grans accionistes com Criteria, GIP, CVC, IFM i Sonatrach.