Isidre Fainé surt de nou al rescat de Francisco Reynés. El president de Naturgy es jugava en la junta d'accionistes d'aquest dimarts sortir airós d'una votació difícil, la de l'informe de remuneracions, i quan necessitava el suport del seu primer accionista, el va tenir. Criteria, el hòlding de participades de La Caixa, va votar a favor del sou de Reynés i la cúpula de l'energètica i la qüestió es va poder aprovar per àmplia majoria, com la resta de punts del dia.

Naturgy va celebrar aquest dimarts la junta anual d'accionistes a Madrid amb la participació de més del 90% dels accionistes, percentatge que pràcticament sumen Criteria (26,7%), Rioja (20,7%), GIP (20,6%), IFM (15%) i Sonatrach (4,1%). Els comptes anuals, el dividend, la reelecció de KPMG com a auditor i la resta de punts del dia es van aprovar pràcticament per unanimitat (99%) excepte del punt 6, el de l'informe de remuneracions del consell, que ho va fer amb un 76% de suport dels accionistes presents. Un 2% va votar en contra.

Aquest és sempre el punt més calent de la junta i alguns proxy advisors –assessors de vot– recomanaven un vot de càstig al president i la seva remuneració, que el 2023 va ser de 5,47 milions d'euros, un 6,6% menys que el 2022. A més, en anys anteriors ja havia rebut aquest vot de càstig, i ni més ni menys que del seu primer accionista, Criteria.

El cert és que Fainé i La Caixa es van abstenir de donar suport al sou de Reynés en les dues últimes juntes d'accionistes. Ho van fer per la polèmica de les seves pujades, de les que es volien distanciar. Però sabien que la sang no arribaria al riu i que l'informe de remuneracions s'aprovaria igualment. Aquest any, tanmateix, era diferent, ja que era públic que el fons australià IFM no donaria suport als salaris. Una abstenció de Criteria hauria permès igualment l'aprovació del punt, que a més era consultiu, però hauria deixat Reynés en una situació de debilitat en tenir una majoria mínima i no comptar amb el suport de dos dels quatre grans accionistes. Per això, Fainé va canviar el seu vot respecte a les juntes anteriors.

Criteria "reitera el seu suport explícit" a Reynés

Per a què no quedés cap dubte de l'esmentat canvi, Criteria va enviar un comunicat en el que informava dels seus vots –quelcom poc habitual– i els justificava: "CriteriaCaixa vol reafirmar el seu compromís com a inversor de llarg termini amb el projecte industrial de Naturgy (...) i reitera el seu suport explícit al pla de transformació en el qual està immersa la companyia, liderada per l'equip directiu que encapçala el seu president executiu, Francisco Reynés." A més, explicitava que va votar a favor de tots els punts de l'ordre del dia, "incloent el vot consultiu en relació amb l'Informe Anual sobre les Remuneracions dels membres del Consell d'Administració".

"CriteriaCaixa considera estratègica la seva inversió a Naturgy, companyia en la que és present amb visió de llarg termini, vocació de permanència i amb l'objectiu de salvaguardar i consolidar la seva política de remuneració a l'accionista", afegeix el comunicat del hòlding que presideix Isidro Fainé i dirigeix, des de l'1 de febrer, Ángel Simón.

No és la primera vegada en els últims mesos en què Fainé surt al rescat de Reynés. Després de l'intent dels fons d'imposar-li el nomenament d'un CEO perquè cedís tasques executives, La Caixa va sortir en defensa del president i la seva gestió i va apuntalar la seva decisió de seguir sense CEO després de la renúncia d'Ignacio Gutiérrez-Orrantia a ocupar el lloc, l'estiu de l'any passat. També quan IFM va fer el seu assalt a l'accionariat de Naturgy de forma poc amistosa amb la cúpula i els accionistes, Criteria va decidir comprar més accions per assegurar la seva posició, sempre mostrant el seu suport a Reynés.

Reynés destaca l'aposta per les renovables

En el seu discurs davant la junta d'accionistes, Reynés va fer un repàs de l'exercici 2023, els resultats del qual eren ja coneguts i en el que va aconseguir un ebitda de 5.475 milions d'euros i un benefici net de 1.986 milions. Però el que més va subratllar va ser l'increment de la inversió de gairebé el 50%, fins a uns 3.000 milions d'euros, dels quals una part important es destinen a energies renovables. De fet, va incrementar un 40% la capacitat instal·lada lliure d'emissions.

El president executiu de Naturgy va destacar que l'energètica “progressa en tots els seus compromisos en matèria de sostenibilitat, compromís social i governança” i va repassar les prioritats per a enguany: més inversió en renovables i biometà, reforçar les xarxes de distribució i renegociar els contractes d'aprovisionament, entre altres objectius. Reynés també va posar èmfasi en el dividend complementari de 0,4 euros per acció, que la junta va aprovar i que eleva la remuneració a l'accionista fins als 1,4 euros per acció, amb una rendibilitat del 7%.