Els últims dies estan sent la mar de complexos tant per al Barça, com per al futbol espanyol. El 'cas Negreira' ha obert la porta al que molts ja denominen un nou Barçagate. Si la realitat del club blaugrana no era la millor, condicionada per l'abrupte deute, la publicació que l'entitat culer va desemborsar més de 6 milions d'euros entre 1994 i 2018 a José María Enríquez Negreira, exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres, ha posat encara més en dubte la credibilitat del club.

La Cadena SER va ser la primera a revelar tot aquest entramat. Al principi, les informacions emeses pel mitjà de comunicació especificaven que la suma pagada pel Barça a Negreira era d'1,4 milions d'euros entre 2016 i 2018. Amb el pas dels dies, el diari El Mundo ha anat avançant noves informacions que han donat llum a una situació que cada vegada és més fosca. Encara no se sap el calat dels 'negocis' que l'entitat culer tenia amb l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres. El que sí sembla clar és que aquest episodi ha tacat la història de la que és una de les institucions esportives més grans del món.

Tebas creu que Laporta hauria de dimitir

Les reaccions no s'han fet esperar. Tant el president de la Lliga de futbol professional, Javier Tebas, com diversos clubs de primera divisió com el Sevilla o l'Espanyol han mostrat la seva preocupació pel que és un dels moments més delicats per al futbol espanyol. Tebas va deixar clar que "des del primer moment, ho hem estudiat, i no és possible que existeixin sancions disciplinàries esportives", ja que els fets es van produir el 2018 i aquest tipus de casos expiren al cap de tres anys.

Malgrat això, el president de la Lliga va deixar oberta la porta de la via penal. "Els imports de les factures, les declaracions del senyor Negreira, el burofax... són indicis que s'havia d'investigar en qualsevol àmbit. En l'esportiu estan prescrits, però en el penal, no", va explicar el màxim mandatari de la competició espanyola.

Tal és el calat del cas que Tebas va comentar dilluns passat que Joan Laporta, president del Barça, hauria de renunciar "si no explica bé o raonablement" per què efectuava pagaments en el 'cas Negreira'. La contestació de Laporta: "no li donaré al senyor Tebas el gust de deixar de ser president del Barcelona".

Passi el que passi, es tracta d'un dels episodis més negres del futbol espanyol. Els termes 'tripijoc', 'corrupció', 'dimissió' o 'injustícia' es repeteixen cada dia. El 'cas Negreira' ha transcendit més enllà d'allò esportiu. El que se sap que és l'entitat blaugrana va efectuar el pagament dels més de sis milions d'euros per rebre assessories verbals. Més enllà d'això, caldrà esperar a veure què diuen els organismes jurídics encarregats de portar aquest cas.

El 'cas Negreira' també esquitxa la cripto del Barça

De moment, el Barça continua competint i desenvolupant la seva activitat amb normalitat. I això ens porta a apreciar la cotització de la criptomoneda del club. Malgrat que aquesta àrea és una de les menys influents en el dia a dia del club, resulta cridaner veure com l'actiu ha anat tornant a mesura que s'han revelat noves informacions del 'cas Negreira'. I és que, els inversors, que majoritàriament són socis del club, s'han decantat per liquidar posicions a causa de l'escàndol que esquitxa l'entitat culer.

El Barça Fan Token és un actiu que permet als aficionats interactuar amb el club a través d'enquestes, participant-hi i obtenint recompenses. El club blaugrana va llançar el seu cripto el febrer de 2020, de la mà de Chilliz, propietària de Socios.com. El club, com altres grans institucions del món de futbol com el PSG, el Manchester City o l'Atlètic de Madrid, es van unir a aquest món sabent que és un sector creixent, el qual compta amb gran presència de joves, que són el principal target del futbol.

El Barça Fan Token, com qualsevol criptomoneda, cotitza en funció dels esdeveniments més rellevants que ocorrin en l'entorn del club, o del futbol. No es guia per factors macroeconòmics, com sí que ho fan els criptoactivos clàssics, sinó que fluctua en funció de les victòries o derrotes, de si surts campió d'una important competició, dels fitxatges... I en aquesta ocasió, del 'cas Negreira'. L'esclat d'aquest escàndol ha frenat la progressió alcista que marcava l'actiu des de principis d'any.

El Barça Fan Token cau a prop d'un 18% en una setmana

El Barça Fan Token venia rendint amb notòries alces a causa del bon rendiment del primer equip, que, a més, va aconseguir el seu primer títol de l'any a mitjans de gener, aixecant la Supercopa d'Espanya davant del Reial Madrid. Tot això ha quedat en res en qüestió d'una setmana. Des del matí del passat 16 de febrer, un dia després de la publicació de les primeres informacions sobre el cas, el Barça Fan Token ha caigut un 17,6%, fins als 4,18 dòlars que val actualment. Fins al 15 de febrer, el $BAR s'havia revalorat un 43%, sent un dels actius criptogràfics més creixents del mercat.

Aquest guany s'ha quedat en un 18% a causa que els inversors han sortit de la criptomoneda davant de la successió de publicacions del 'cas Negreira', el qual deixa el club en mal lloc. Aquest escàndol ha esquitxat totes les àrees de l'entitat catalana, fins i tot a la seva criptomoneda. Malgrat que aquest és un dels apartats de menor importància del Barça, sí que serveix com a metrònom per veure quina opinió tenen els fans del club i, en aquest cas, de la posició de la institució en l'actualitat.

El 'cas Negreira' s'ha emportat la dinàmica positiva de la criptomoneda del Barça. Cal veure si l'evolució a curt-mitjà termini torna a ser creixent. De moment, a l'únic que els inversors es poden agafar és a les victòries del primer equip i, sobretot, a si surten campions en algunes de les competicions a final de temporada.