La borsa cotitza vent en popa al novembre, un mes que marcat pels pactes d'investidura de Pedro Sánchez com a president per poder formar nou Govern a Espanya. Si bé l'agitació política i social han estat protagonistes en les últimes setmanes, el mercat no només no s'ha vist afectat, sinó que han seguit el seu camí fins a assolir nivells previs a la pandèmia, amb l'Ibex-35 situant-se en màxims de febrer de 2020.

Des del món empresarial, veus com la de, Juan Roig, propietari de Mercadona, han estat crítiques amb el context polític i han demanat estabilitat perquè no fugin del país els inversors. Per contra, des de l'actual govern han tret pit del bon rumb borsari de les últimes setmanes. "Des que es va fer ja segura la investidura del president Sánchez, hi ha una pujada de l'Ibex i, per tant, la cotització de les nostres empreses en borsa. Això significa una bona acceptació per part dels mercats financers" va destacar recentment la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

 

Algunes agències creditícies han valorat positivament la continuïtat de l'Executiu actual al comandament de la política estatal i descarten riscos fiscals, mentre que d'altres avisen del risc polític. Quant als analistes, l'opinió general és que no veuen relació directa entre el ral·li alcista de l'Ibex-35 o la caiguda de la prima de risc i els pactes polítics que han portat a la investidura de Sánchez, sinó que al·ludeixen a altres factors macroeconòmics.

"Ambdues circumstàncies s'engloben dins d'un moviment global de millor sentiment dels mercats financers, després d'un mes d'octubre de forts descensos de les borses i de repunts de la rendibilitat dels bons sobirans a zones de màxims", explica Antonio Castelo, analista de iBroker. En aquest sentit, l'expert assenyala que els índexs borsaris de referència han pujat tots en la mateixa línia, amb lleugeres diferències que s'expliquen "exclusivament" pels seus els sectors amb més pes dins de cada índex.

L'Ibex puja un 8,16% i la prima de risc cau a mínims de juliol

D'aquesta manera, assenyala que l'Ibex-35 ha tingut un millor comportament a causa del pes més gran dels bancs en ell, mentre que índexs com l'alemany o al francès, amb més empreses industrials en la seva composició, han evolucionat pitjor. En qualsevol cas, la tendència alcista que ha protagonitzat el selectiu espanyol des que van començar a anunciar-se els pactes del PSOE amb els partits independentistes catalans ERC i Junts, que encaminen a un nou govern de coalició entre els socialistes i Sumar, és clara.

El mes d'octubre, l'Ibex va acumular una caiguda del 4,36%, mentre que des de principi de novembre l'índex es revaloritza un 8,16%. Coincideix amb l'anunci del primer acord de PSOE i ERC per a una futura llei d'amnistia, que es va donar en la tarda del 31 d'octubre, i amb el document amb la rúbrica d'ambdues parts que es va fer públic en la tarda del 2 de novembre, amb el mercat ja tancat.

Un dia després, l'Ibex-35 va pujar un 0,36%. El següent acord amb Junts, i el que suposava la viabilitat de la investidura de Pedro Sánchez, es va conèixer el passat 9 de novembre, dia en què l'índex va finalitzar la sessió amb una alça de l'1,31%. La votació per investir president el candidat socialista es va produir amb èxit el 16 de novembre i el mercat va acollir la notícia amb un increment del 0,28%.

Es pot destacar també la caiguda de la prima de risc espanyola per sota dels 100 punts bàsics, després de més de quatre mesos. Dijous de la investidura, es va situar per sota d'aquest nivell per primera vegada des del començament del mes de juliol passat i va tancar la setmana en el mateix rang, segons dades del mercat. D'aquesta manera, la prima de risc davant el deute alemany se situava en els 99,8 punts bàsics al tancament del mercat de divendres.

No obstant això, per als analistes consultats per aquest medi no es tracta d'una relació causal, sinó que la situació política ha coincidit amb altres factors macroeconòmics propicis.

Fre dels bancs centrals, caiguda del petroli o moderació de l'IPC

Joaquín Robles, analista del broker XTB, explica que la pujada del principal índex de la Borsa espanyola "ha estat més impulsada pel canvi de to dels bancs centrals, les caigudes de petroli i la relaxació de tensions a l'Orient Mitjà. El final de les pujades de tipus està cada vegada més a prop i molts inversors han començat a descomptar les primeres retallades per a mitjans de l'any que ve". Robles assenyala que tot això ha impulsat les cotitzacions de les accions davant de la perspectiva d'un 'aterratge suau', on finalment s'aconseguirà una estabilització dels preus sense patir una profunda contracció econòmica".

A més dels factors assenyalats, altres dades macroeconòmiques han ajudat a mantenir el bon rumb. "El retrocés de la inflació als Estats Units també va condicionar al mercat, que continuava rebent compres que aixecaven als principals índexs a continuar amb el rebot, com el cas de l'Ibex, que recupera des d'aleshores una mica més d'un 8,5%", apunta Diego Morín, d'IG Markets.

"Garantir la continuïtat política és crucial per a la confiança dels inversors"

L'expert explica que, històricament, el mercat sol tenir un rebot a partir del mes d'octubre, ja que els mesos d'agost i el setembre "solen ser més complexos i generar recollida de benefici, o bé, rotació cap a altres actius. Encara que els resultats del tercer trimestre han estat millors de l'esperat, amb empreses reiterant les seves guies i previsions, una cosa que també ha estat gasolina per al famós Ral·li de Nadal", destaca.

Així mateix, Antonio Castelo assenyala que el mercat valorarà l'estabilitat del nou govern i avisa dels riscos futurs. "Generalment, la renda variable no mira el color del partit en el govern i sí la seva estabilitat, i un govern de Sánchez té molt complicat poder transmetre aquesta estabilitat, no només per les exigències independentistes, sinó també per no comptar amb la majoria en el Senat i perquè una gran part de les comunitats autònomes estiguin governades pel primer partit de l'oposició", adverteix.

La continuïtat política afavoreix la confiança inversora

Segons es coneixia l'èxit de la investidura de Pedro Sánchez, diferents agències de qualificació creditícia han donat la seva valoració. Algunes han donat el vistiplau a la nova aventura política que enfronta Espanya i consideren que l'estabilitat és clau. Així, Jakob Suwalski, director de qualificacions sobiranes de Scope Ratings, afirma en un comentari que "el fet que Espanya hagi evitat unes noves eleccions prevé més retards a l'hora d'abordar qüestions urgents relacionades amb la despesa pública".

A més, explica que "garantir la continuïtat política i de les polítiques també és crucial per donar suport a la confiança dels inversors en un període d'inflació, tipus d'interès elevats i alentiment del creixement". No obstant això, adverteix que el risc seran les possibles disputes legals arran de l'amnistia que puguin donar lloc a un "ràpid retorn a l'estabilitat política".

Javier Rouillet, vicepresident de DBRS Morningstar assenyala que "Pedro Sánchez afrontarà la complexa tasca de reduir el dèficit fiscal d'Espanya, respectant alhora els diversos acords polítics que van conduir a la seva investidura, especialment a mesura que els vents en contra cíclics s'estan dissipant."

Sobre la condonació del deute a Catalunya que s'estendrà a altres CCAA, no esperen que aquesta operació financera tingui implicacions directes en les qualificacions creditícies d'Espanya. "Si s'implementa, el nivell de deute del Govern general i la càrrega d'interessos probablement es mantindran pràcticament sense canvis". "Considerem que els riscos fiscals es veuran limitats per la reactivació de les normes fiscals de la UE i l'historial del govern anterior d'implementar gradualment una política fiscal responsable", va afegir Javier Rouillet.

Per la seva part, Moody's ha advertit que la implementació dels acords polítics resulten negatius per al perfil creditici d'Espanya "a causa del risc polític més gran", encara que són positius per a les comunitats autònomes, especialment Catalunya. "La Generalitat de Catalunya seria la més beneficiada perquè és la regió més endeutada d'Espanya", afirma l'agència de qualificació creditícia.