La Borsa espanyola s'ha anotat aquest dilluns una pujada del 0,37%. En la seva segona sessió consecutiva de guanys, i seguint la tendència de les últimes cinc setmanes, el principal indicador, l'IBEX 35, ha assolit els 10.178 punts. Es tracta d'un nou màxim anual i el seu nivell més alt des de maig de 2018. Des de començament d'any, avança un 23,69%. Els inversors mantenen l'optimisme davant de la perspectiva que el cicle de pujades de tipus hagi acabat i que les primeres baixades arribin el 2024. En sentit contrari juguen les dades que apunten a una desacceleració de les economies desenvolupades, encara que els mercats confien en un aterratge suau.

En aquest context, el bitcoin, la criptomoneda més coneguda i negociada, ha superat aquest dilluns els 41.000 dòlars per primera vegada des d'abril de 2022, en un moment en què el mercat descompta, ja que els bancs centrals han arribat el pic de pujades dels tipus d'interès. Al tancament de les borses europees, el bitcoin pujava el 4,41% fins als 41.479 dòlars, segons dades de Bloomberg recollits per EFE.

En l'àmbit empresarial, Telefónica ha plantejat aquest dilluns als sindicats un pla de baixes que afectaria 5.124 empleats fins a 2026. En el pla macroeconòmic, aquesta setmana, semifestiva en Espanya, els mercats romandran atents a la publicació del PMI de serveis a Espanya i els Estats Units dimarts, així com a l'atur nord-americà divendres, una de les mètriques que la Fed utilitza per guiar la seva política monetària.

De volta a la Borsa espanyola. En aquesta jornada han liderat les pujades Acciona Energía (2,1%), Grifols (1,9%) i Acciona (1,7%). Així mateix, BBVA, CaixaBank i l'hotelera Meliá l'han acompanyat amb alces superiors a l'1%. En el costat contrari, Fluidra, que s'ha deixat un 2,5%, ha estat el fanalet vermell; Repsol també ha perdut un 1,8% i Acerinox, un 1,7%.

A Europa, la sessió ha estat marcada per les caigudes. El CAC-40 de París tancava aquesta primera jornada de la setmana amb un retrocés del 0,18%. Londres també queia un 0,22%,Milán un 0,05% i només Frankfurt ha aconseguit tancar amb un lleuger avanç del 0,04%.

En altres mercats, l'or retrocedia després d'assolir màxims i el petroli baixava. En concret, l'unça d'or (un dels actius considerats refugi en temps d'incertesa) ha registrat aquest dilluns un nou màxim històric, en cotitzar en els 2.087 dòlars, però el seu preu s'ha desinflat durant la sessió fins a costar 2.023,83 dòlars al tancament de les borses europees.

Per la seva part, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, baixava un 0,53%, fins als 78,47 dòlars, mentre que la Texas se situava en 73,49 dòlars, un 0,74% menys. Al mercat de les divises, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,0825 'bitllets verds', en tant que l'interès del bo espanyol a llarg termini escalava fins i tot 3,361%, amb la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) en els 99 punts.