El bitcoin, la criptodivisa més utilitzada en l'àmbit mundial, ha pujat més del 2% després de completar dissabte de matinada el seu quart halving, un esdeveniment que es repeteix cada quatre anys i que suposa retallar a la meitat l'emissió de noves monedes. El preu del bitcoin avançava un 2,3% a les 10:30 hores (8:30 GMT) i s'acostava als 66.160 dòlars. En el moment del halving, la criptomoneda se situava entorn dels 63.800 dòlars.

Tanmateix, el bitcoin està encara lluny del màxim històric assolit el 14 de març, quan va fregar els 73.798 dòlars, impulsat per la decisió de la SEC, el supervisor dels Estats Units, d'autoritzar la creació de fons cotitzats (ETF) vinculats al preu al comptat d'aquest criptoactiu. Després del halving de dissabte passat, persisteixen els dubtes sobre el seu impacte en el preu i en el futur de la mineria, una activitat clau per al funcionament del sistema. Els experts en el sector esperen que el halving elevi el preu del bitcoin, encara que no descarten un període de volatilitat a curt termini. En qualsevol cas, avisen que els efectes es veuran en uns mesos.

El halving ha suposat retallar a la meitat la recompensa que reben els miners per validar transaccions. A diferència del que ocorre amb les monedes emeses pels bancs centrals, la creació de bitcoins es realitza de forma descentralitzada a través d'un procés conegut com a mineria. Els miners reben una quantitat de bitcoins per cada bloc de transaccions que validen. Després d'aquest halving, la recompensa dels miners ha passat de 6,25 bitcoins per cada bloc minat a 3,125 bitcoins. D'aquesta forma, la creació de noves monedes s'ha reduït de 900 bitcoins al dia a 450.

Revalorització de la criptomoneda

Els halving es produeixen cada vegada que es minen 210.000 blocs de transaccions, la qual cosa sol ocórrer cada quatre anys. En la història del bitcoin s'han registrat ja quatre halving, el 2012, 2016, 2020 i, ara, el 2024. Els bitcoins es continuaran emetent fins que hi hagi 21 milions de monedes en circulació, una xifra que s'hauria d'assolir l'any 2140. Un altre aspecte a tenir en compte és l'impacte del halving en l'activitat de mineria, clau per validar les transaccions.

Els miners seran, en principi, els més afectats, perquè la seva recompensa en bitcoins s'ha reduït. No obstant això, aquesta retallada es podria compensar amb la probable revalorització de la criptomoneda.