El Bitcoin no frena i continua la seva escalada alcista des de començament d'any. La criptomoneda més valuosa del mercat, que va firmar un començament d'exercici positiu, no trepitja el peu al fre i, en la jornada d'ahir, va aconseguir apuntar-se la seva millor sessió dels últims dos mesos i mig. Tot això un dia en què es va conèixer la fallida d'una altra criptoplataforma, Genesis.

Malgrat que la cripto va cedir lleugerament un 1% després de conèixer-se la notícia, el mercat sembla haver obviat la caiguda d'una altra plataforma del sector dels criptoactivos. Durant el passat 19 de gener i el 20 de gener, el Bitcoin va aconseguir apuntar-se una alça superior al 8%. Això li ha valgut a l'actiu per asseure's sobre els 21.145 euros que manté actualment. Amb el creixement experimentat durant la jornada d'ahir, l'actiu creat per Satoshi Nakamoto mostra un creixement proper al 37% des de començament d'any.

Ha tornat l'optimisme?

Sembla que, almenys en els primers compassos de l'exercici, l'optimisme ha tornat a la criptomoneda més popular del mercat. Malgrat que les circumstàncies econòmiques, ni tampoc les pròpies del sector, continuen sent falagueres, el BTC s'ha enfilat a la tendència alcista i, ara com ara, s'ha instal·lat en uns preus similars als que mantenia abans de la fallida de la criptoplataforma FTX.

De fet, allà pel passat 5 de novembre, just abans de començar a brollar els primers rumors sobre una possible fallida de l'empresa fundada per Sam Bankman-Fried, el Bitcoin va firmar l'última pujada intradia més abrupta, la qual ha estat superada per la revalorització que la cripto va mostrar durant la jornada d'ahir.

La fallida de FTX ha suposat un dels forats més grans en la cotització de les criptomonedes dels últims anys. El mercat, després de conèixer les circumstàncies en les quals es va donar el desastre de la criptoplataforma, va elevar la susceptibilitat. Alhora, els inversors han rebaixat la confiança sobre aquestes empreses, les quals, a cada moviment que fan, generen dubtes i incertesa sobre els criptoinversores.

FTX va depreciar al Bitcoin un 26%

A més del problema sobre la valoració del BTC que la fallida de FTX va generar. Des del 5 de novembre, moment en què el mercat va començar a escoltar rumors sobre els problemes estructurals de la companyia, fins al 22 de novembre, data en la qual el Bit va assolir el seu nivell més baix dels últims dos anys, la criptomoneda va caure més d'un 26%.

La fallida de la criptoplataforma es va donar en un moment en què els principals bancs centrals mantenien el ritme de les pujades de tipus d'interès. Diversos agents del mercat creuen que la política monetària va ser un altre dels principals llasts del mercat de les criptomonedes. Amb l'enduriment monetari, els actius electrònics van veure caure la seva valoració a causa que els inversors van liquidar les seves posicions per obtenir efectiu.

Les pujades de tipus han estret les carteres dels criptoinversores, i davant dels auguris que els bancs centrals mantindrien els nivells de les pujades de tipus, diversos clients van decidir sortir del mercat. Això ha suposat un problema per a les criptoplataformas, que han vist com les sortides massives dels seus clients han posat en un compromís l'estructura financera de la companyia.

La macroeconomia impulsa el BTC

Això va semblar canviar al començament del nou curs, quan el mercat es va fer a la idea que la Reserva Federal, que ha estat el banc central que ha entonat un discurs més aguerrit contra la inflació el 2022, rebaixaria el ritme de les pujades de tipus d'interès. Després d'això, dimecres passat, el Banc del Japó va anunciar que mantindria una política econòmica laxa, una cosa que va impulsar al Bitcoin. I és que el mercat japonès és un dels que més pes té sobre la criptomoneda reina. El Japó va ser un dels primers països a oficialitzar els pagaments amb el BTC.

El moment alcista també ha coincidit amb la debilitat del dòlar. El 'bitllet verd' ha cedit davant l'euro a causa de política monetària del BCE, la qual serà més intensa que la de la Fed el 2023. Aquesta rebaixa ha fet que el mercat torni a mirar al Bitcoin com un actiu refugi del valor.

Sigui com fos, la criptomoneda més popular del mercat manté el ritme alcista i, de moment, marca un creixement proper al 37% des de començaments d'any. Malgrat la bona dinàmica, ningú no garanteix que la cripto no torni a patir una important correcció. El mercat entén que la situació de l'escenari criptogràfic continua sent delicada. A més, es tracta d'un entorn canviant, en el qual les variacions abruptes poden donar-se en qüestió d'hores.

De moment, el Bitcoin no es desenganxa de la directriu alcista. El 'ral·li' ascendent continua malgrat que l'escenari criptogràfic continua carregat d'una aura de dubtes. El Bitcoin emergeix i ja mira cap al seu pròxim objectiu: els 22.000 euros.