El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha instat la banca a continuar amb l'"aixeta de finançament oberta a les rendes baixes". El mandatari ha fet una crida als bancs durant el seu intrervención en un esmorzar de Nova Economia Fòrum d'aquest dilluns perquè no modifiquin la seva activitat en aquest aspecte, ja que el proper any hi haurà problemes de solvència a causa de l'elevada inflació.

En aquest sentit, De Guindos ha destacat que actualment els bancs europeus "tenen molt mes capital i liquiditat que en la crisi anterior", però "tenen una rendibilitat estructural molt reduïda i per això cotitzen per sota del seu valor en llibres", segons recull EFE. Encara que hi ha hagut una millora notable de rendibilitat per la pujada de tipus, i la rendibilitat per recursos propis (ROSEGA) està entorn del 8% "es tracta d'un miratge", ja que "el context en el qual ens mourem és de menys creixement econòmic i més costos de finançament".

És per això per la qual cosa l'exministre d'Economia d'Espanya ha assegurat que "abans o després la solvència dels clients de la banca es veurà afectada", i les entitats han d'augmentar les seves provisions. A més, la pujada de tipus afectarà al finançament de la pròpia banca, i malgrat que les entitats a Europa "poden resistir aquesta situació", no es pot deixar-se portar "per la il·lusió de la millora del rendiment", ha afegit.

Es desmarca de l'informe del BCE sobre el nou impost a la banca

Sobre les previsions econòmiques per a 2023, De Guindos ha comentat que hi haurà desacceleració econòmica i més costos. Un problema del que hauran d'encarregar-se els propis bancs i no els organismes supervisors, que "han de millorar costos i dur a terme processos de reestructuració, que haurien de ser transnacionals," ha afirmat.

En aquest sentit, ha qualificat de "raonable" que els governs adoptin mesurades per tractar d'alleujar l'impacte en el cost de les hipoteques de les pujades dels tipus en una conjuntura de desacceleració econòmica com l'actual. En un esmorzar informatiu, organitzat per Nova Economia Fòrum, l'exministre espanyol d'Economia ha recordat que la situació de les hipoteques varia molt a Europa entre on predominen els tipus variables i els fixos.

"Crec que és raonable intentar alleujar el cost de la pujada de tipus en una situació de desacceleració del PIB i inflació alta com l'actual", ha indicat el vicepresident del BCE, subratllant que considera "raonable utilitzar el Codi de Bones Pràctiques". D'altra banda, qüestionat sobre el recent dictamen del BCE sobre l'impost a la banca a Espanya, el vicepresident de l'institut emissor de la zona euro ha expressat el seu "enorme respecte" a les institucions, com el Govern, i ha subratllat que es tracta d'un informe tècnic que no és vinculant. "És un informe del BCE, no de Luis de Guindos", ha postil·lat.

Les pujades de tipus no cessaran aviat

Respecte a la política monetària que està duent a terme el BCE, l'exministre ha assegurat que l'organisme continuarà pujant els tipus d'interès "a una velocitat semblant" als 50 punts bàsics de la reunió de la setmana passada fins que les projeccions apuntin a una convergència estable amb l'objectiu d'estabilitat de preus, una cosa que no està a prop encara, segons ha indicat el vicepresident de la institució, Luis de Guindos.

"Hi haurà més pujades de tipus, fins quan? Soc honest, no ho sé", ha indicat. És per això que De Guindos ha explicat que el preu dels diners en la zona euro continuarà pujant fins que les projeccions del BCE indiquin una convergència estable amb l'objectiu d'estabilitat de preus, "però això no està a prop encara".

Una sèrie de mesures que el banc central ha anat duent a terme en els últims mesos i que el vicepresident ha justificat, al·legant al notable empitjorament de les previsions d'inflació recollit en les últimes projeccions macroeconòmiques de la institució, que per a 2025 encara espera que la inflació superi la seva meta del 2%.

Reclama més claredat sobre els contractes fixos discontinus

Un altre dels temes a tractar durant la jornada ha estat el dels contractes fixos discontinus. De Guindos ha reclamat una transparència" "més gran en aquest tipus de contractes de treball davant de la rellevància que han adquirit en els últims mesos i ha subratllat que, com defensa el Govern, la comptabilització d'aquest tipus de contractes "sempre ha estat la mateixa, no hi ha hagut cap canvi".

Tanmateix, el vicepresident del BCE ha puntualitzat que "el que sí que ha canviat és la rellevància", perquè des de l'aprovació de la reforma laboral molts contractes temporals han passat a ser fixos discontinus i "quan la rellevància és més gran és important tenir més transparència.

En qualsevol cas, ha destacat que, a nivell europeu, l'evolució del mercat laboral "és positiva", el que resulta "tranquil·litzador" perquè, en la mesura que els treballadors conservin la seva ocupació podran complir "amb les seves obligacions" de pagament de deute i això mitigarà l'impacte de la crisi en la solvència dels bancs.

Necessitat d'una regulació global per als criptoactivos

Així mateix, De Guindos ha abordat la posició de la institució respecte al mercat criptogràfic. El vicepresident del BCE ha defensat la necessitat d'abordar una "regulació global" dels criptoactivos, un àmbit en el que Europa "no pot jugar sola" i ha de comptar amb el suport del Consell d'Estabilitat Financera (FSB) o el G20.

D'aquesta manera, ha destacat que el Parlament Europeu aprovarà róximamente una nova regulació de les monedes garantides o "stable coins", divises que tenen com a suport una cartera que sustenta el seu valor. En aquest sentit, ha assenyalat que "aquests són especialment perillosos", perquè el seu valor rau en la seva escassetat, i a més ara "el perill està també a les plataformes", com ha passat recentment amb la fallida de FTX.

Si una plataforma "amb seu a les Bahames o on sigui", pot eludir la regulació és evident que és necessari intervenir; i, en aquest sentit, ha indicat que "potser els bancs han d'intervenir una mica més". Sobre l'euro digital, De Guindos ha recordat que "encara està en període de prova", es tracta d'un mitjà de pagament digital els avantatges del qual "cal maximitzar", però en intervenir el BCE és segur perquè "un banc central no pot fer fallida mai", per la qual cosa "tenir un euro amb garantia és un pas fonamental", la implementació del qual portarà al voltant de tres anys.