La tempesta borsària en la qual fa més de dos mesos que està immersa la multinacional farmacèutica Grifols no amaina malgrat que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no ha trobat errors significatius en els seus comptes. Aquestes són les claus de l'informe del supervisor borsari i de l'escenari que s'obre.

Què diu la CNMV sobre l'endeutament de Grifols?

El regulador borsari no ha trobat "evidències" que les xifres d'endeutament de Grifols (principal diana de l'atac del fons baixista Gotham City Research) no es corresponguin amb la realitat.

Tampoc no ha identificat "errors significatius" en les magnituds quantitatives dels estats financers, a excepció de l'acord subscrit el 2021 amb l'empresa nord-americana Inmunotek per obrir centres de plasma.

Les deficiències trobades en els comptes

Tanmateix, sí que ha trobat "deficiències rellevants" en dos àmbits: el detall i l'exactitud dels desglossaments i notes explicatives que suporten la informació en alguns exercicis i la presentació de les crides mesurades alternatives del rendiment, en particular l'ebitda (benefici brut d'explotació) i la ràtio entre deute i ebitda.

Segons la CNMV, aquestes deficiències, en conjunt, "han de considerar-se significatives" perquè "han dificultat en alguns exercicis la capacitat dels inversors d'entendre adequadament la situació financera, els resultats i els fluxos d'efectiu".

Què diu sobre Inmunotek?

El document apunta que l'acord de col·laboració subscrit amb Inmunotek per crear la societat Biotek America, un dels més qüestionats per Gotham, hauria d'haver estat registrat com una operació conjunta en comptes de com una inversió financera.

En concret, afirma que el tractament comptable donat el 2021 i el 2022 "no era adequat" i que la informació subministrada "no era suficient per conèixer els riscos i beneficis" que s'assumia amb l'acord. Entre aquests riscos, cita els compromisos d'inversió per al voltant de 520 milions d'euros.

Segons el parer del supervisor, els ajustaments negatius serien de 33,3 milions el 2022 i de 15 milions el 2023. Aquestes xifres no registrades en el compte de pèrdues i guanys consolidats podria donar lloc a una "reexpressió" en la pròxima informació financera de Grifols, potser en el primer semestre del 2024.

L'acord apareix, de manera prospectiva, a l'informe financer del 2023, però "no haurien incorporat els resultats de l'exercici 2023, l'import del qual està pendent de concretar, però podria situar-se entorn dels 15 milions d'euros de pèrdues".

La consolidació d'Haema, BPC Plasma i GDS

La CNMV avala el raonament que ha portat Grifols a concloure que ostenta el control dels 60 centres de plasma d'Haema i BPC Plasma —societats propietat de Scranton, un vehicle inversor vinculat a la família Grifols— i que, per tant, han de ser consolidats per integració global, d'acord amb les normes internacionals de comptabilitat de la Unió Europea.

Malgrat això, retreu a Grifols que "ometés de manera inadequada els judicis professionals i assumpcions" realitzats per arribar a aquesta conclusió als informes del 2022 i 2021.

A més, també assegura que la companyia "va ometre" determinats desglossaments informatius sobre les entitats en les quals existien participacions no dominants significatives. En concret, segons la CNMV, hauria d'haver desglossat la xifra de vendes i els fluxos d'efectiu d'operacions, d'inversió i finançament d'Haema i BPC Plasma.

El fabricant d'hemoderivats també hauria d'haver desglossat en els comptes del 2020 al 2022 els criteris seguits per determinar el percentatge d'assignació efectiva del resultat de GDS, que és atribuït a l'interès no controlant (Shanghai RAAS).

Les complexes relacions amb Scranton

L'informe de l'inversor a la baixa Gotham City Research va qüestionar les relacions entre Scranton, segon màxim accionista de Grifols, amb un 8,67 %, i la multinacional.

La CNMV detecta al seu informe operacions amb parts vinculades que Grifols no considera com a tals, com l'adquisició el 2021 de 25 centres de donació de plasma de BPL, negociada inicialment entre Scranton, que n'havia de ser el comprador, i BPL US, el venedor. Grifols va actuar com a garant de Scranton en aquesta transacció.

Poc després, Scranton va cedir a Grifols la seva posició al contracte i aquesta última va abonar després directament a la primera part del preu de la compra que s'havia de pagar a BPL US (200 milions d'USD) "per saldar part del compte a pagar que BPL tenia amb Scranton".

La CNMV afirma que Grifols hauria d'haver desglossat aquestes i altres operacions realitzades amb Scranton, com les que es van dur a terme amb l'hongaresa Haema Plasma.

En la informació requerida pel supervisor, Grifols reconeix a més que no va incloure com a operacions vinculades diversos préstecs i cash poolings (caixa compartida) amb Scranton i també préstecs amb el president Thomas Glanzmann i altres societats inversores.

Què li demana la CNMV a Grifols?

El supervisor borsari no creu necessari que Grifols reformuli els seus comptes, però sí que li demana que publiqui, en un termini de quinze dies, un detall de l'ebitda i dels deutes financers nets al tancament del 2022 i 2023 de les entitats més rellevants en les quals tingui participacions no controlades.

En el cas d'Inmunotek, considera "probable" que sigui necessari reexpressar el compte de pèrdues i guanys del 2022 i 2023 per l'eventual impacte de la revisió de l'operació. L'objectiu és que els inversors puguin calcular el palanquejament de la companyia "considerant o excloent l'ebitda i el deute" de les participades.

El supervisor també demana a Grifols que detalli en quinze dies els compromisos que assumirà per adequar l'ús de les mesures alternatives de rendiment (APM), entre les quals l'ebitda, als criteris fixats en l'escrit de conclusions.

La resposta de Grifols a la CNMV

Després de rebre dijous les conclusions de la CNMV, el fabricant d'hemoderivats es va afanyar a destacar que l'organisme "confirmava" els estats financers i l'endeutament del grup, i es va comprometre a "millorar la seva transparència i ampliar els desglossaments de la seva informació financera seguint les recomanacions".

A més, va subratllar que "el regulador considera que la consolidació d'Haema, BPC Plasma i GDS és correcta i que "les operacions entre parts vinculades s'han dut a terme, en tots els casos, en condicions o preus de mercat."

La possibilitat de sancions, oberta

El supervisor borsari ha obert la porta a possibles sancions derivades de les conclusions de l'informe. "A data actual —va assegurar dijous passat—, no poden prejutjar-se les eventuals conseqüències sancionadores per a Grifols".

"Per això", va precisar, "s'ha de fer una anàlisi de legalitat completa, que en el seu cas podria donar lloc, o no, a la incoació d'un o diversos expedients sancionadors".

L'actuació de CNMV sobre Gotham

El supervisor s'ha compromès també a continuar investigant "amb la major celeritat" l'actuació del fons baixista, per si es desprenen "eventuals responsabilitats".

La resposta borsària a l'informe del supervisor

Encara que la difusió de les conclusions de la CNMV es va saldar amb pujades de l'acció dijous en el Nasdaq, els títols de la multinacional d'hemoderivats van patir aquest divendres una caiguda del 6 % a la borsa espanyola.

Avui dia, Grifols continua així instal·lada en la seva particular muntanya russa borsària en espera de la nova etapa que obrirà a partir de l'1 d'abril el nou conseller delegat, Nacho Abia.