Entre les moltes dades que publicava aquest dijous l'Enquesta de Població Activa (EPA), un ha passava un tant desapercebut malgrat que implica un profund canvi en el mercat de treball: els majors de més de 55 anys és el col·lectiu, juntament amb els de 20 a 24 anys, on més ha crescut l'ocupació en els últims dotze mesos. Així, el número d'ocupats que pentinen canoses ha augmentat en 196.300 sobre un total del 368.000 o, dit d'una altra forma, un de cada dos nous ocupats supera els 55 anys. En comparació, si l'ocupació va pujar un 1,8% entre el primer trimestre de 2022 i el de 2023, la del segment dels sèniors va augmentar un 4,9%, superat només pel de 20 a 24 anys que s'eleva un 5,2% en dotze mesos.

Des dels sindicats adverteixen que una part d'aquest augment està relacionat amb l'envelliment de la població treballadora i no tant per la contractació ex novo de treballadors sèniors repescats de les llistes d'ocupació; encara que també es produeix, en part, per les subvencions públiques per a la contractació de majors de 55 anys. Desgraciadament, malgrat que l'EPA analitza el temps que porten els treballadors en el seu lloc de treball, no el desagrega per edat el que impedeix de determinar quants sèniors porten menys de cinc anys en el seu lloc de treball, per exemple. Tanmateix, des dels sindicats matisen que el creixement del pes dels majors en el conjunt del mercat laboral suposa un canvi a la pràctica d'acomiadaments massius (especialment en els grans Expedients de Regulació d'Ocupació o ERO) dels més grans abans d'arribar a l'edat de jubilació amb el pretext de rejovenir les plantilles. El que es coneix com a prejubilacions.

L'increment dels treballadors més experimentats no és un fenomen nou, ja que està en ascens des de la crisi financera. Actualment, un de cada cinc persones amb ocupació (20,7%) supera els 55 anys d'edat -el que suposa 4,22 milions d'home i dones-, quan a l'inici de la crisi financera, el 2007, el seu pes era de l'11%. Per tant, han guanyat gairebé 10 punts bàsics al mercat laboral. Tanmateix, l'ascensió és creixent, ja que dels deu punts dels últims anys, dos s'han augmentat des de la pandèmia fins aquí i gairebé un punt (0,8) en un sol any.

L'increment s'ha donat principalment en el segment de 55 a 59 anys, que suposen actualment la meitat dels sèniors i l'11,8% del conjunt dels ocupats espanyols, amb un creixement de 5,1 punts bàsics des de 2007. Però també s'ha generat un notable augment, de 3,7% entre els treballadors de 60 a 64 anys, que actualment suposen el 7,3% del conjunt d'ocupats. Els majors de 65 anys han guanyat també pes, des d'un 0,7% abans de la crisi financera, a l'1,6% actual, encara que es pot recordar que l'edat legal de jubilació ha passat des dels 65 anys el 2011 a prop dels 67 en l'actualitat.

Per sectors, la immensa majoria -com la resta dels ocupats en Espanya- treballa al sector serveis, el 77,5% del col·lectiu, seguit de la indústria que dona ocupació a 495.200 sèniors, la construcció, amb 250.900 i finalment l'agricultura, amb 207.000. Una mica d'esperar, és l'alta participació del col·lectiu en l'administració, on l'estabilitat laboral és gairebé plena el que impedeix l'acomiadament per motius d'edat com succeeix al sector privat. Així, dels 3,52 milions del personal públic que hi ha actualment, segons les dades de l'EPA, gairebé un milió superen els 55 anys. El que suposa que el 23,6% dels sèniors espanyols presten els seus serveis en una Administració i, d'altra banda, el procés d'envelliment de la funció pública, ja que segons les dades conegudes aquest dijous, el 28,3% de la plantilla supera aquesta edat.

Com curiositat, el 5,4% aquesta pluriocupat, unes 228.000 persones, majoritàriament (85.000) amb una formació secundària i després, uns altres 57.600 amb educació superior, el que indueix a pensar que la segona ocupació no és per motius de "supervivència", sinó com un complement salarial amb activitats ben remunerades.

Aturats cada vegada més actius

Una altra dada que demostra que els grans cada vegada estan més ben tractats al mercat laboral és que augmenta el número dels que, fins i tot havent perdut la seva feina, no renuncien a recol·locar-se. Una cosa que està relacionada directament amb les expectatives de trobar nous llocs de treball. El 2007, no només hi havia menys grans treballant, també n'hi havia molts menys buscant feina. Així, en aquells anys, encara de bonança econòmica, els majors de 55 anys tan sols sumaven el 7,4% dels demandants actius d'ocupació, i ara suposen el 18%, encara que en aquest cas també està molt relacionat amb l'envelliment de la població. De fet, en l'últim trimestre consten 1.400 persones que superen els 70 anys que estan buscant feina.

Els sèniors per comunitats autònomes

Encara que el mercat respecta cada vegada més els cabells blancs, també es produeix una relació directa del pes dels sèniors al mercat laboral amb l'envelliment de la població. Així, a Castella i Lleó els majors de 55 anys suposen el 25,3% del conjunt dels ocupats; el 24% a Astúries, el 22,9% a La Rioja, el 22,8% al País Basc i el 22,4% a Galícia. En canvi, a Múrcia és el 18,9%, a les Canàries i Andalusia el 19,2%; a les Balears el 19,4%, a Catalunya el 19,8% i a la Comunitat de Madrid el 20%.