Els treballadors espanyols es troben a la cua de la cua de la motivació laboral. Si Europa és el continent amb un nivell més baix d'engagement amb la feina, és a dir de compromís i vinculació amb un 13%, Espanya està entre els pitjors països, amb només un 9% dels treballadors que manifesta estar vinculat a la seva feina, segons l'informe anual de Gallup. És el mateix percentatge que l'any passat.
Espanya ocupa la posició 33 sobre 38 en compromís a la feina i supera per poc Luxemburg, Polònia, França i Suïssa, països que tenen un 8% d'engagement, i Croàcia, a la cua amb un 7%. És tres vegades menys que la mitjana mundial, que és del 21% dels treballadors compromesos amb la seva feina, dos punts per sota de 2023.
Els més motivats laboralment a les seves empreses dins d'Europa, sorprenentment, es troben a Romania (35%), Albània (29%) i Kosovo (25%). Si comparem amb altres dels grans països europeus, veiem que Alemanya està per sobre d'Espanya en vinculació amb la feina amb un 13%, mentre que França està bastant pitjor amb un 8% i Itàlia gairebé empata amb un 10%.
Hi ha diversos nivells de desvinculació amb la feina que l'estudi no detalla per estats però sí per continents. Així, els europeus desvinculats amb la feina són un 73%, però hi ha un 15% que a més es troben activament desvinculats. És una mica menys que el 17% de mitjana anual.
Més entusiasme a Llatinoamèrica i EUA
Els treballadors llatinoamericans són els que es mostren més connectats amb el seu lloc de treball, amb un 31% de compromís, bastant per sobre del doble que a Europa, ja que a la cua tenen països amb un 21% d'engagement com Bolívia, amb més del doble de compromís que els treballadors espanyols. Els països amb més compromís de la regió són Costa Rica, Panamà i El Salvador, amb un 36%. A Filipines, amb un 38% de compromís amb la feina, encara ho estan més i arriben a quadruplicar la motivació dels espanyols.
Els Estats Units tenen un 32% d'engagement i es troben a la part alta del rànquing global en vinculació amb les seves feines, tot i que la meitat d'ells manifesten patir molt d'estrès al llarg del dia.
Europeus, menys motivats però menys estressats
Tot i que europeus i espanyols són els que menys vinculació mostren amb les seves feines, també estan per sota de la mitjana mundial d'estrès, que és del 40%, i molt per sota del 50% dels treballadors dels Estats Units que expressen sentir molt d'estrès cada dia. Un 38% dels enquestats europeus expressen sentir molt d'estrès cada dia, xifra que baixa al 37% en el cas dels espanyols, al número 21 d'Europa, on altres països mediterranis es troben preocupadament estressats. Lideren els xipriotes del nord, un 65% d'ells estressats, per sobre de Grècia (59%), Malta (58), Xipre (56) i Itàlia, amb un 49% d'estrès.
La manca de vinculació amb una empresa o l'estrès són alguns dels motius, però no els únics, que poden portar un treballador a voler canviar de feina. També hi influeixen la situació del mercat laboral, que ofereixi alternatives, i l'ambició professional dels mateixos treballadors.
Espanya està força per sobre de la mitjana europea pel que fa a la cerca d'una altra feina: un 39% es troben a la cerca, pel 30% de mitjana europea. En ambdós casos és bastant menys que el 50% de mitjana mundial.
Dos de cada 10 treballadors espanyols estan tristos
Espanya és també el setè país on els treballadors estan més tristos a la feina de tota Europa i el vuitè pel que fa a la ira. Un 20% dels empleats consultats diuen experimentar bastant tristesa al llarg de la jornada laboral, per sobre del 17% de mitjana europea però bastant per sota del 23% de mitjana mundial. La ira diària afecta un 21% dels assalariats espanyols, bastant més que el 14% europeu i idèntica mitjana que la mundial.
Els xipriotes del nord, país només reconegut per Turquia i que viu una estranya situació a l'illa de Xipre, lidera de llarg les classificacions europees d'ira a la feina (un 49% diu que la sent cada dia), d'estrès (un 65%), de tristesa amb un 35% i de sentiment de solitud amb un 25% dels treballadors. En aquest darrer rànquing, Espanya està al lloc número 10 amb un 16% de treballadors que asseguren sentir-se sols a la feina, per sobre del 12% europeu i per sota del 22% mundial.
Itàlia és un país força més estressat que Espanya (49%), Alemanya lleugerament (41%) i França molt similar (38%), mentre que pel que fa a la ira, França trepitja els talons a Espanya amb un 19% mentre que a Alemanya i Itàlia s'ho prenen amb més calma, amb un 13 i un 9% relativament de persones que senten ràbia cada dia.
L'informe mundial de Gallup, empresa estatunidenca d'anàlisi i estadística, es fa a partir de 1.000 entrevistes particulars a treballadors a cada país analitzat.
La desmotivació té un cost
Inclou, a més, una estimació que la falta de vinculació dels treballadors amb les seves feines costa a l'economia mundial 438.000 milions de dòlars per la manca de productivitat.
I atribueix la manca de motivació dels treballadors al baix engagement que també mostren els caps i coordinadors, que ha caigut al 27%, i ho atribueix als pressupostos ajustats, els canvis digitals i les necessitats de flexibilitat que els treballadors han començat a tenir arran de la pandèmia, entre altres motius.
La formació dels líders per tal que fomentin la motivació i l'aposta en el seu benestar perquè no la perdin són alguns dels consells que dona Gallup per revertir la manca de motivació generalitzada i, de passada, impulsar un augment de la productivitat.