La digitalització accelerada que va provocar la pandèmia va disparar la recerca de professionals de la indústria del coneixement al món, a més de la massificació del treball remot, una cosa que abans era una "raresa" del món informàtic i es va convertir en norma per a molts. Malgrat tot, els perfils tecnològics no seran els majoritaris per aquest 2023, segons un estudi del grup de recursos humans Randstad. I només arquitectes digitals i administradors de tecnologia al núvol, com ara experts en ciberseguretat o analistes de dades, podran fer-se un lloc entre altres oficis amb una tradició més llarga.

Així doncs, comercials, comptables i enginyers seran els professionals que més demanaran les empreses el 2023, segons l'estudi de Randstad difós aquest dilluns. En concret, els perfils comercials més sol·licitats seran els d'executiu de comptes; assessor comercial; executiu de desenvolupament comercial; director d'atenció al client; executiu de vendes; director de vendes internes; executiu de comptes, i representant de vendes. També serà molt requerit per les empreses el perfil de comptable, en qualsevol tipus de sector, la mida d'empresa i la localització geogràfica, encara que per això, la seva banda salarial pugui ser molt àmplia. Segons Randstad, el sector de l'enginyeria també demanarà un gran volum de professionals i de diferents camps. Així, les empreses perfils com a enginyer tècnic, de manteniment, de projectes, comercial, de qualitat o de producció.

La importància de la formació

Per fer front a aquesta demanda, Randstad evidencia el reclam de les grans empreses: falta formació específica i de qualitat. Una mancança que es fa extensa també en sectors més relacionats a oficis gremials, com el de mecànics o instal·ladors; i sobretot els lligats als nous avenços en matèria energètica com l'auge de les plaques fotovoltaiques o els carregadors elèctrics. Per tot plegat, Randstad ha destacat que la formació contínua és un aspecte "crucial" per incrementar l'ocupabilitat i la competitivitat dels treballadors. "És fonamental que els professionals no perdin de vista el que demanen les empreses i que ajustin la seva formació en aquest sentit, per així aprofitar les oportunitats que sens dubte oferirà el mercat laboral", apunta aquesta empresa en el seu estudi.

Però també cal fixar-se en el perfil personal, més enllà de l'acadèmic. Així mateix, a més de la formació, el grup de recursos humans posa l'accent en la necessitat que els treballadors desenvolupin determinades habilitats, com les anomenades 'soft skills', entre les quals hi ha l'empatia, la capacitat d'aprenentatge i creixement, la flexibilitat, el treball en equip i el compromís. Randstad adverteix en aquest estudi que l'escassetat de perfils i la dificultat per retenir el talent estan provocant que les empreses s'esforcin a oferir condicions cada cop més atractives per fidelitzar els seus empleats. Tot i que el sou continua sent un aspecte fonamental per retenir treballadors, Randstad assenyala que cada cop prenen més protagonisme altres factors com la flexibilitat, l'ambient de treball o la capacitat de conciliar la vida familiar amb l'entorn laboral.

En aquesta línia, la patronal espanyola CEOE també demana l'empatia de l'administració. En relació amb les reformes estructurals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència  s'inclou la posada en marxa d'un PERTE de talent i ocupació, amb l'objectiu d'avançar en el diagnòstic de necessitats de personal, orientació i formació per cobrir ocupacions demanades i no cobertes per a l'execució de les inversions destinades al Pla. Aquest apartat també recull la creació de l'Estratègia Global per la Qualificació i Formació, per reduir el desajust entre l'oferta i la demanda de qualificacions professionals i combatre la desocupació, amb especial incidència en la desocupació juvenil.