Posar especial atenció als estudiants internacionals, facilitant la seva permanència a través de la incorporació al mercat laboral i altres mesures son clau per retenir el talent internacional. Amb l'objectiu de mitigar la falta de talent en diferents sectors de l'economia del país, l'estratègia nacional passa per la retenció dels estudiants estrangers formats en els centres acadèmics nacionals. Cal destacar que la xifra de persones d'origen estranger que treballen al país suposa l'11,5% del total dels afiliats de la Seguretat Social. A més, des del final de la crisi derivada de la pandèmia, el 36% de la nova ocupació generada correspon a treballadors d'origen estranger. Així mateix, segons les dades de setembre de 2022, a Espanya hi ha 399.929 afiliats estrangers en forma d'autònoms, encara que la tendència comença a estancar-se en comparació a les dades de 2021.

Talent internacional i qualificat

En aquest sentit, juntament amb aquesta necessitat de retenir talent internacional, jove i qualificat, s'uneix la importància de comptar amb perfils heterogenis per part de les empreses. Segons la responsable d'Admissions i Desenvolupament de TBS Education-Barcelona, Margarita Severa, "no només és important oferir als estudiants internacionals la possibilitat de formar-se en escoles superiors del país; també hem de facilitar que els estudiants desenvolupin les seves carreres professionals en empreses nacionals".

Mentre Espanya aposti per un model econòmic basat en el progrés i la innovació, la dependència del talent internacional jove i qualificat serà rellevant. En aquesta mateixa línia, Barcelona serà a partir de 2023 la seu de la Xarxa Europea per a la Retenció de Talent Internacional, segons es va anunciar en el marc de la conferència anual de l'European Association for International Education (EAIE). L'objectiu d'aquest projecte és internacionalitzar l'educació i compartir i debatre sobre polítiques i bones pràctiques per a la internacionalització de l'educació superior i la mobilitat d'estudiants i investigadors, segons el Barcelona Science and Technology Hub. Facilitarà, a més, la cooperació internacional entre ecosistemes d'educació superior.

Treball, beques i avantatges per als familiars

En aquest sentit, resulta essencial emprendre estratègies que facilitin l'estada dels estudiants estrangers en territori espanyol, a més de vetllar per la seva posterior retenció en les empreses. Així doncs, des de l'escola de negocis TBS Education destaquen les principals millores per afavorir la permanència d'estudiants internacionals a Espanya. La primera, incrementar les possibilitats de treballar. Amb el propòsit de retenir el talent internacional, és imprescindible oferir als estudiants estrangers l'opció de treballar. De la mateixa manera, oferir sortides laborals en acabar els estudis també és clau perquè els estudiants estrangers comencin les seves carreres laborals a les empreses nacionals; les pràctiques en empreses són una manera d'atreure nous alumnes d'altres països.

D'altra banda, afavorir la creació de beques i ajuts universitaris. Estudiar en un país estranger suposa unes despeses econòmiques que, de vegades, són complicades de suportar per a les famílies. Així doncs, reforçar les beques internacionals és garantia que els estudiants estrangers es vegin atrets per les ofertes formatives del país, a més que facilitarà l'estada als estudiants de fora. Finalment, avantatges per als familiars que acompanyin a l'estudiant, apunten des de l'escola de negocis. No només s'ha de vetllar pel benestar de la persona que estudia, també és essencial assegurar que els familiars que l'acompanyin ho puguin fer de forma segura.