Un bon líder empresarial és aquell que vetlla per la seva credibilitat davant de la seva estructura directiva i laboral, aquell que afronta els riscos amb la presa de decisions i aquell que, malgrat el seu càrrec, continua ancorat en la realitat del dia a dia. Aquestes tres característiques definirien el perfil d'un alt executiu en una gran corporació industrial internacionalitzada, segons l'entendre dels consellers delegats de Johnson & Johnson, Joaquín Duato; de Merck, Belén Garijo; i de Seat, Wayne Griffiths. Aquestes corporacions industrials han tingut el seu espai de debat i anàlisi sobre la governança empresarial i el lideratge executiu en una de les taules de la Reunió del Cercle d'Economia, sota l'epígraf Lideratges globals... de Barcelona a Frankfurt i els EUA, que ha moderat Maite Barrera, vocal de la junta directiva de l'entitat i presidenta de Barcelona Global.

Els alts executius d'aquestes tres companyies han abordat diversos aspectes de la governança empresarial i dels reptes que afronten per mantenir l'excel·lència de les seves empreses, en un context econòmic global. Entre els desafiaments del present han exposat l'aparició de noves tecnologies que "segurament donaran peu a una tercera revolució industrial", ha esmentat Duato. Amb Belén Garijo, la seva homòloga al sector farmacèutic, han exposat que la intel·ligència artificial regenerativa contribuirà en gran manera als avenços farmacològics i a les noves tècniques mèdiques per millorar la salut de les persones. No obstant això, han reconegut que en les seves respectives organitzacions s'estan desenvolupant codis d'ètica per potenciar el bon ús d'aquestes tecnologies i han advertit que els governs hauran de regular en aquest sentit. També han comentat la importància de la bioconvergència, que "ens permetrà avançar de tal manera que en els 10 anys vinents tindrem tantes o més innovacions que en els últims cent anys", ha dit Duato. Moltes d'aquestes innovacions se centren en la bioconvergència, una tendència recent en la investigació mèdica que combina biologia, enginyeria, intel·ligència artificial, aprenentatge automàtic, impressió 3D i nanotecnologia, juntament amb altres camps relacionats i que en empreses com Merck "ja l'estem aplicant en alguns àmbits en estreta col·laboració amb altres empreses", ha manifestat Garijo.

En el cas de les marques Seat i Cupra, el seu màxim responsable, Wayne Griffiths, és també un clar defensor de la tecnologia per a la transformació del seu sector que, "o es transforma o desapareixerà", ha assegurat. Per a Griffiths, "la tecnologia és un repte, però alhora una oportunitat" que cal utilitzar, però "sense oblidar que no pot substituir a les emocions", per exemple, en un mercat com l'automobilístic.

Admeten aquests executius que "la covid ha marcat un punt d'inflexió en el lideratge de les organitzacions empresarials", des de molts punts de vista. Que la resiliència de les companyies ha estat una peça indispensable per afrontar aquesta crisi tant en una empresa familiar, com Merck -en la qual està a punt d'entrar la catorzena generació- que té molt clar com cal gestionar-la de forma professional, a imperis industrials com Johnson & Johnson, que "juguen amb avantatge perquè tenen els criteris de gestió més consolidats", o marques com Seat i Cupra que "són responsables del futur, de la qual cosa passarà, i més en un context amb tan alta incertesa", ha concretat Griffiths.

En aquest sentit, han exposat la seva valoració sobre la influència de la geopolítica en les seves línies de management. Han exposat la seva preocupació per la polarització en blocs -Àsia, Europa i els Estats Units- i el fet de ressorgir del proteccionisme. El conseller delegat de Seat -una indústria que ha suportat la falta de semiconductors- ha donat suport a les aliances industrials internacionals i ha instat la Unió Europea a augmentar la seva resiliència i el seu lideratge mundial.

Per finalitzar, els empresaris s'han autodefinit. Duato creu que els qui el coneixen el veuen com un executiu "global, optimista i decidit". Belén Garijo seria "ambiciosa, exigent, comprensiva i intuïtiva", i Griffiths, "inspirador, autèntic i generós". Entre els moments més distesos de la conversa que han tingut els tres executius davant dels assistents a la Reunió del Cercle d'Economia, el domini de l'anglès ha despertat algun riure: Duato es pregunta per què, després de 21 anys vivint a Amèrica del Nord, els seus interlocutors encara observen el seu accent d'anglès no natiu i ha fet notar el britànic Griffiths que expressar-se en un bon anglès britànic transmet serietat. I Belén Garijo s'ha lamentat que, sovint, els interlocutors obliden que "darrere d'una persona que parla amb accent hi ha gent supercompetent".