El Mobile World Congress també ens convida a viatjar per tot l'espai. En la taula rodona Going Hypersonic, l'European Space Agency vol liderar la connectivitat fora del nostre planeta. El debat ha comptat amb el director executiu de Cohere, Ray Dolan, i Jim Taiclet, president de Lockheed Martin que han reflexionat entorn a aquesta idea.

Així doncs, l'ESA està convidant empreses espacials privades d'Europa i el Canadà a crear un servei comercial compartit de telecomunicacions i navegació per a missions lunars posant una constel·lació de satèl·lits al voltant de la Lluna. Només durant la propera dècada es llançaran unes 250 missions a la Lluna, segons els anàlisis de mercat Northern Sky Research, que la companyia preveu que activarà una economia lunar de 100.000 milions d'euros, creant llocs de treball i prosperitat a la Terra. L'ESA vol liderar o ser un soci internacional en moltes d'aquestes missions lunars, robòtiques i tripulades, incloses les que preveuen una presència lunar permanent. 

cohere
cohere

El projecte Moonlight

La creació d'un servei compartit de telecomunicacions i navegació per a aquestes missions reduiria la complexitat del disseny i les faria més lleugeres i rendibles. I en aquesta missió treballa el projecte Moonlight. Per tenir èxit, cadascun d'aquests plans ambiciosos requereix capacitats de navegació i telecomunicacions fiables. Construir-los de manera independent seria costós, complex i ineficient. Si aquest treball fos subcontractat a un consorci d'empreses espacials que pogués posar una constel·lació de satèl·lits al voltant de la Lluna, cada missió individual seria més rendible.

Gairebé 100 empreses de tota la cadena de valor han indicat que estan interessades a implicar-se en l'ambiciós projecte. L'ESA té una llarga història d'exploració lunar i recentment ha subministrat el mòdul de servei europeu que va impulsar la missió Artemis I de la NASA a la Lluna. Totes les futures missions lunars d'Artemis inclouran els mòduls de serveis europeus de l'ESA.

El projecte es marca en la fita del 2030, però abans es vol avançar en l'aspecte comunicatiu i es preveu llançar una nau espacial Lunar Pathfinder dissenyada per oferir serveis de comunicacions assequibles a les missions lunars. Desenvolupada en col·laboració amb l'ESA, la nau espacial serà un facilitador de missions per a missions polars i llunyanes que, sense la línia de visió directa de la Terra, d'altra manera haurien d'aconseguir la seva pròpia nau espacial de retransmissió de comunicacions que projectarien la connexió a l'espai.