El 23% dels llocs de treball seran diferents en 2027, una revolució que implicarà la creació de 69 milions de llocs de treball i, de forma paral·lela, la desaparició de 83 milions de treballs, segons un informe publicat aquest dilluns pel Fòrum Econòmic Mundial, centrat en el futur del món del treball. La diferència apunta a una reducció de 14 milions de llocs de treball, equivalent al 2% de l'ocupació en l'actualitat.

L'anàlisi ha estat elaborada partint de les respostes de més de 800 empreses sondejades, que han identificat que l'ocupació serà impulsada en el futur pròxim per la transició ecològica, els estàndards mediambientals, socials i de governança, i la localització de les cadenes de subministrament.

Així mateix, l'adopció de tecnologia avançada i la digitalització tindran una forta influència i un impacte positiu en la creació de treballs.

2 milions de nous llocs en comerç electrònic

Les firmes enquestades no van tenir dubtes en assenyalar que el creador de llocs de treball més gran serà el comerç digital: almenys 2 milions de nous llocs.

La gestió de macrodades (big data) és el sector que ocupa la primera posició entre els creadors de treballs, com a analista o científic de dades, i especialistes de macrodades.

De la mateixa manera es necessitaran almenys un 30% més d'especialistes en aprenentatge de robots d'intel·ligència artificial i experts en ciberseguretat.

Davant aquesta perspectiva, la directora executiva del Fòrum Econòmic de Davos, Saadia Zahidi, ha assenyalat que l'avenç de la intel·ligència artificial i altres tecnologies augmentaran les incerteses que ja s'havien instal·lat a conseqüència de la pandèmia i de les crisis econòmica i geopolítica.

Les empreses enquestades pel Fòrum van dir que en els anys vinents donaran prioritat a la formació dels seus empleats en la utilització de la intel·ligència artificial i les macrodades.

Els caixers, a la corda fluixa

Del costat dels perdedors figuraran els treballs d'oficina, entre els quals caixers i empleats encarregats de la introducció de dades als ordinadors seran afectats més ràpidament.

Segons l'informe, les tasques automatitzades en l'actualitat són gairebé les mateixes que tres anys enrere. En total, el 34% de tasques estan automatitzades, només un 1% per sobre de 2020.

En termes absoluts, l'augment més important de llocs de treball es produiran en l'educació i en l'agricultura, encara que la formació jugarà un rol central en les oportunitats que es generin. L'estudi estima que el 44% de les habilitats de cada treballador requeriran una posada al dia.