Un grup d'executives liderat per Valeria Domínguez va crear #WomeninTechSpain, una de les principals acceleradores de talent digital a Espanya. Corria el 2018 i les seves reunions per debatre sobre la posició de les dones en les empreses digitals i tecnològiques, crear llaços professionals i personals i enfortir els seus currículums van ser in crescendo fins a derivar en la creació del col·lectiu With. Cinc anys més tard, el 2023, van decidir donar més visibilitat al projecte i ampliar la xarxa amb la divulgació dels seus propòsits a Bilbao, Madrid, Sevilla, València i, aquest dijous, arriben a Barcelona.

S'autodefineixen com a ecosistema per crear i promoure nous models de lideratge, inclusius, que s'allunyin de paradigmes obsolets i abracin enfocaments més contemporanis. A més, volen aportar un mètode propi de lideratge i experiència a organitzacions per millorar les interconnexions personals, "imprescindibles per al desenvolupament de les nostres economies", explica Marisol Menéndez, directora del grup. "A With tenim molt clar el valor transformador de la nostra proposta i, per tant, és bàsic que les corporacions apostin pel nostre projecte dinamitzador", assegura. Així, com a col·lectiu format per unes 250 executives, With busca organitzacions que "creguin en la necessitat de constituir ecosistemes en condicions d'igualtat, que ajudin a promoure un nou model de lideratge". En definitiva, "parlem de posar les persones en el centre de l'equació".

With ofereix la possibilitat de connectar amb dones emprenedores i referents en un ampli ventall de sectors del món empresarial. Agrupa a directives i executives d'empreses i corporacions de 15 sectors diferents, d'àmbit global, com GoodRebels, Nacions Unides, 3M, Bupa, Repsol, Zscaler, Merz Aesthetics, Telefónica, WIZink o ABB, entre altres. "Creiem que amb el nostre model de lideratge aportem valor per ajudar els nostres partners a realitzar projectes que impactin: inclusiu, adaptat a l'entorn, orientat a l'acció i connectat en xarxa i amb les persones". I necessàriament ha d'incloure més dones en l'alta direcció de les companyies, ja que la majoria dels models de lideratge es demostren ineficients perquè encara prevalen models que provenen de l'era industrial. "Models majoritàriament masculins, dissenyats per a una època de producció massiva i jerarquies rígides, que es demostren anacrònics en una societat que s'exigeix la reformulació dels seus estàndards de gestió per afrontar els nous desafiaments del segle XXI", ha manifestat la directora de With, Marisol Menéndez.

IMG 20180928 WA0042
Marisol Menéndez, directora de With.

Convençudes del poder de treballar juntes, i de poder construir relacions autèntiques basades en la confiança, la generositat i la valentia, tenen el propòsit de promoure un nou model de lideratge, que transcendeixi la qüestió de gènere, un lideratge més divers, més humà i més connectat, que necessàriament ha d'incloure a més dones en l'alta direcció de les compañías. Han ideat una metodologia pròpia, importada de l'àmbit de la innovació oberta. La metodologia Connect-Think-Do se centra en la creació de clústers temàtics (innovació, ciberseguretat, màrqueting, emprenedoria, joves talents, fintech, fashion...), formats com a màxim per 10 dones, les integrants de les quals són seleccionades específicament per aconseguir el seu creixement més important i el de la mateixa xarxa. Al seu torn, a aquests clústers se'ls dona visibilitat externa i una activa dinamització per a la connexió entre elles.

La directora de With explica que Connect-Think-Do es basa en la confiança per crear valor a través de les connexions. "Amb aquesta confiança és possible discutir i identificar els reptes reals i trobar línies d'acció per poder resoldre'ls", exposa Marisol Menéndez. Des de With citen els estudis europeus i d'agents de la innovació, com Innobasque, en els que es confirma que una de les principals limitacions per al creixement de les economies desenvolupades és la gestió de les persones. "Cal gestionar les relacions humanes, interconnexions imprescindibles per al desenvolupament de les nostres economies", afegeix i comenta la complexitat del món actual, que "complica les connexions i és necessari aplicar metodologia per garantir la seva estabilitat i continuïtat en qualsevol organització". Segons Menéndez, With contribueix al creixement de les empreses, aportant la seva metodologia i experiència per millorar les interconnexions personals. "No només estem empoderant les dones, sinó que estem demostrant que la interconnexió és més forta si hi ha metodologia, estabilitat i elements per construir-la".

De moment només existeix a Espanya, però tenim com a missió convertir-nos en l'ecosistema més important d'Europa i Llatinoamèrica, de fet aquest any introduiran la xarxa als Estats Units i Colòmbia. No obstant això, l'objectiu "no va de números, de volum." "La nostra xarxa no té com a primer objectiu la mida, sinó que és un factor crític tenir a les persones adequades, i a un ritme que ens permeti crear la confiança, i les relacions de qualitat pròpies de l'ecosistema que conreem. Per això tenim un procés de curació i recerca de les persones adequades", manifesta Marisol Menéndez, responsable de l'àrea d'innovació de South Summit, la plataforma global d'innovació oberta que connecta start-ups, inversors i corporacions per generar oportunitats de negoci, des de la seva experiència professional en les àrees de transformació digital i innovació oberta per a tots els sectors digitals.

Actualment, With té una relació de prop 500 dones interessades a afegir-se al projecte. "Però es convida a participar a qui tingui rellevància i impacte per a les temàtiques del clúster corresponent, que siguin dones líders amb una carrera significativa i influència, que tinguin els valors d'autenticitat, bonrollisme, i generositat, i que en conjunt representin una diversitat -fins i tot sent dones líders de cada tema- en edats, geografies, context, carrera i estil directiu".

Preguntada sobre l'existència de disparitat de col·lectius de dones directives i executives, Marisol Menéndez ha comentat a ON ECONOMIA que With no pretén reemplaçar a cap col·lectiu, al contrari, "som un interconnector". És imprescindible l'existència d'organitzacions verticals, tant temàtiques com de territorials, assegura. "Tots els esforços que vagin en la mateixa direcció són benvinguts. No tenim la profunditat temàtica o l'especialització que puguin tenir altres grups similars; som un ecosistema d'ecosistemes. Treballem per i per a les persones, gràcies a la confiança que generem entre nosaltres," ha insistit.