Aquest dilluns ha arrencat el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, on participaran 2.700 persones, entre empresaris, líders de la societat civil i 52 caps d'estat i de govern. Les relacions entre el sector públic i privat viuen dies claus per les reunions que tindran lloc entre inversors i líders polítics (Pedro Sánchez i les empreses espanyoles ja han donat a conèixer la seva agenda) en unes jornades que porten per títol 'Cooperació en un món fragmentat'. La guerra d'Ucraïna i el canvi climàtic (i la transició energètica) marcaran l'agenda de conferències. Són unes jornades que serveixen per prendre el pols econòmic del planeta, fer un diagnòstic de la seva situació i anticipar les noves tendències. Això serveix tant per als grans reptes de l'economia com per al dia a dia de l'empresa i el lideratge, connectats avui dia per un fil molt directe. Per això, el president executiu del World Economic Forum, Klaus Schwab, ha donat unes recomanacions sobre les cinc virtuts que ha de reunir un líder en temps de crisis múltiples i, sobretot, de canvis. 

La macroeconomia i la vida quotidiana dels empresaris i treballadors estan connectats per la sensació d'incertesa multiplicada primer per la pandèmia i després per la guerra d'Ucraïna, amb l'acceleració de l'emergència climàtica de fons plantejant tota mena de reptes per a la salut del planeta i també per a l'economia. L'esclat d'una bomba a Kíiv pot repercutir en pocs dies en el preu del pa o de la llum i, per tant, en l'ambient laboral d'una empresa o les seves polítiques de contractació o de despesa. L'arribada d'una pandèmia posa a prova la resiliència dels líders empresarials i la seva capacitat de reacció per convertir una empresa presencial en una de remota, redirigir un negoci per fabricar mascaretes o afrontar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i comunicar-ho a la plantilla. 

Dos terços dels executius responsables de corporacions i grans firmes, segons una enquesta del mateix Fòrum abans que comencés la cimera, preveuen que hi haurà recessió aquest any. Els empresaris pretenen retallar despeses, mentre que els economistes són més optimistes pel que fa al control de la inflació i altres danys. 

En aquest context contradictori, Klaus Schwab, destaca les virtuts que ha de tenir el lideratge tot classificant-les en les dimensions física i espiritual: ànima, ment, cor, músculs, ment i nervis. I atribueix una qualitat que ha de tenir cada una per afrontar aquests temps de canvi. Pel que fa a l'ànima, destaca que calen propòsits clars de les companyies per no perdre el nord davant les sacsejades de l'economia i del planeta.  "El motor d'aquest propòsit pot provenir de creences o valors profunds als quals aspiren a complir, o pot provenir d'una visió ambiciosa que pretenen complir. El propòsit encapsula els somnis de la vida d'un líder, i assolir aquest propòsit els ajuda a definir el seu llegat alhora que deixa un impacte positiu en el món", reflexiona Schwab.

Pel que fa a la ment d'un líder, l'article destaca el professionalisme i assegura que "el lideratge requereix competències i habilitats per obtenir els reptes globals". "La intel·ligència contextual és també essencial, particularment ara, que estem vivint en un entorn de canvis ràpids. Els líders han de desenvolupar la capacitat sistemàtica de pensar per veure la imatge completa i connectar-ne els punts", afirma Schwab.

La "passió i empatia" són les virtuts que destaca pel que fa als cors dels líders. "La força emocional darrere de les accions importa", diu Schwab. "Amb passió pel teu treball i per l'impacte potencial, així com empatia pels altres, els líders poden implicar individus, comunitats i institucions darrere d'un compromís convincent amb un objectiu comú". 

Pel que fa als músculs d'un líder, metafòricament parlant, el World Economic Forum parla de "perseverança per traslladar idees a l'acció". Sovint, els equips triguen a posar en marxa les idees que sorgeixen tant de la direcció com de la base i això fa que moltes empreses deixin passar oportunitats o vegin com la competència s'avança quan aconsegueix ser més ràpida. "Els líders eficaços proporcionen energia per impulsar resultats i obtenir impacte. El propòsit, la professionalitat i la passió només poden arribar lluny si els líders tenen el poder i la perseverança per executar les seves idees i portar-les endavant", diu Schwab. 

Finalment, en la gestió dels nervis, el WEF destaca una "mentalitat (o mindset) positiva". "Tots els líders es troben amb l'adversitat, la interrupció i moltes altres fonts d'estrès" destaca Schwab. La salut mental, i més concretament la salut mental en àmbits laborals, s'ha convertit en una preocupació cada cop més al centre de l'agenda pública. La pandèmia, la inestabilitat de l'economia i les tensions polítiques acaben afectant els ànims i, per tant, també a la forma de liderar. Un líder sota de pressió és un líder que pot perdre els nervis i contagiar sentiments negatius al seu equip que no ajuden al millor rendiment. És per això que "la resiliència i una mentalitat positiva són fonamentals per dominar aquestes situacions i sorgir encara més forts", aporta Schwab. "L'equilibri entre salut mental i física", afegeix, és un factor clau per mantenir aquesta mentalitat positiva en el lideratge. 

Riscos i reptes de l'economia mundial 

Entre els riscos de l'economia mundial que fan que les virtuts abans comentades prenguin més importància entre els líders, el World Economic Fòrum en destaca 20, deu d'ells que marcaran els pròxims dos anys i deu més que són riscos amb la vista posada en els pròxims deu anys. Un 80% dels líders enquestats esperen una volatilitat constant durant els pròxims anys.

A curt termini, els deu riscos que afrontarà la societat són, per aquest ordre, els costos de vida, els desastres naturals i climes extrems, la confrontació geoeconòmica, al fracàs en la lluita contra el canvi climàtic, i, en cinquè lloc, l'erosió de la cohesió social i la societat polaritzada. Els danys ambientals de gran escala, el fracàs en l'adaptació al canvi climàtic, la generalització dels cibercrims i la inseguretat cibernètica, la crisi de recursos naturals i les migracions involuntàries de gran escala completen la llista de riscos que se'ns acosten. 

La meitat dels riscos són climàtics, mentre que tres són socials, un tecnològic i un últim geopolític. La tendència, però, és a que els riscos ambientals encara creixin i arribin a sis dels deu en els propers deu anys, on els quatre primers reptes destacats per Davos són ambientals. 

El fracàs en la mitigació del canvi climàtic, en l'adaptació al canvi climàtic, els desastres naturals i la pèrdua de biodiversitat i col·lapse de l'ecosistema són els primers posicionats pel que fa als riscos de mig termini, en un període dels pròxims deu anys. Les migracions involuntàries massives pujaran al cinquè lloc dels riscos (en part motivades per problemes climàtics), mentre que la crisi de recursos naturals passarà a ser el sisè perill. L'erosió de la cohesió social, el cibercrim, la confrontació geoeconòmica i els danys a gran escala d'incidents climàtics tanquen la llista. 

Per afrontar tots aquests riscos, el World Economic Forum fomenta la cooperació publicoprivada i s'ha plantejat com a repte accelerar l'execució d'idees concebudes, sobretot pel que fa a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic. En aquest sentit, la transició energètica accelerada per la guerra d'Ucraïna, que ha fomentat la inversió i producció d'energies renovables com l'eòlica i la solar, o la inversió d'hidrogen verd que Espanya vol liderar, són alguns exemples.