Els darrers resultats sobre la implementació de la intel·ligència artificial (IA) en l'àmbit laboral és sorprenent. Fins al 85% dels treballadors dels Estats Units farien servir aquest recurs en el seu dia a dia a la feina. El resultat s'extreu d'una enquesta a una població de 3.000, de diferents generacions, elaborada per la consultora especialitzada en recursos humans Checkr.

Per esbrinar si l'ús de la IA esmentat és automotivat o ordenat per la direcció, l'enquesta preguntava si senten pressions per part dels seus directius per aprendre més sobre la IA per augmentar la productivitat i l'eficiència. El 79% de tots els enquestats van dir que sens dubte senten la pressió dels alts càrrecs, i els millennials (85%) són els que se senten més pressionats en l'aprenentatge i l'educació de la IA. I només un 6% assegura que els seus caps no els permetrà utilitzar la IA sota cap pretext.

Boomers vs. millenials

Per això, molts treballadors americans ja tenen a l'abast eines impulsades per IA que poden analitzar grans quantitats de dades ràpidament i proporcionar informació que permeti prendre decisions més informades. Això pot permetre als treballadors centrar-se en tasques d'alt valor, utilitzar la seva experiència i aconseguir una major productivitat i eficiència en el seu treball. A la vegada, també hi ha por en admetre que disposen d'aquesta eina. Es va preguntar als enquestats si tenien por de dir-li al seu director sobre l'ús de la IA per por de ser substituïts per aquestes mateixes eines, i el 69% de tots els treballadors van dir que tenen por o no estan segurs. Als qui menys por els hi fan les conseqüències de tot plegat són les generacions més velles, com els boomers (63%), per davant la generació Z (75%).

Disposats a cobrar menys?

I en l'àmbit de les conseqüències, l'altra derivada és si estan disposats a reduir la seva jornada laboral gràcies a la IA i, en conseqüència, una retallada dels seus salaris. A la pregunta fins a quin punt estarien d'acord amb una disminució de la compensació, i van respondre en una forquilla entre un 5% i un 15% del seu salari. Curiosament, els boomers, la generació X i els millenials aposten per una retallada salarial del 10%, mentre que la generació Z va dir que perdrien fins a un 15% del seu sou per treballar menys si la IA els pogués ajudar a fer la seva feina de manera més eficient. Els treballadors ho han deixat clar: prefereixen dedicar menys temps a la feina encara que això signifiqui sacrificar els seus propis diners.

Per acabar, quan se'ls va preguntar si se senten amenaçats que el seu cap prefereixi substituir-los per IA si el treball que s'està fent era comparable, el 49% de tots els nord-americans van estar d'acord amb aquesta afirmació. Generacionalment, els millennials i la generació Z comparteixen la perspectiva més temible, ja que el 57% de les dues generacions admeten que se senten amenaçats de ser substituïts per la IA. A l'extrem inferior, els boomers (43%) i la generació X (40%) se senten menys amenaçats per la IA que els seus homòlegs més joves.