El CEO d'OpenAI, Sam Altman, aposta per regular els models grans de llenguatge impulsats per Intel·ligència Artificial (IA) com el ChatGPT, perquè són "els que realment poden fer mal". Així ho ha expressat el director executiu de la companyia creadora d'eines com Whisper i Dall-E2, en un col·loqui celebrat aquest dilluns a l'IE University, on ha estat acompanyat pel científic d'investigació d'OpenAI Mo Bavarian; el director executiu del Programa Owners Scaleup, Joe Haslam, i la cofundadora i CEO de Clibrain, Elena González-Blanco.

Durant la ponència, Altman ha remarcat que la regulació és "molt important", però també ha posat èmfasi en el fet que sobreregular "no és bo", perquè, a les petites companyies de models de llenguatges, tallaria la seva capacitat d'innovació i de creació. "No pensem que la regulació per a models petits tingui sentit", ha observat Altman, mentre ha indicat que la regulació ha d'estar dissenyada per als models grans, i preveure que realment "no puguem fer mal al món". Així, ha suggerit que s'ha de "deixar créixer" els models petits i que el lògic és centrar l'atenció de la regulació en els models grans, ja que "som els que podem manipular-los".

Privacitat, seguretat i qualitat

Igualment, el CEO d'OpenAI ha remarcat la importància de la privacitat i la preocupació que existeix entorn d'aquesta qüestió a tots els nivells. En aquest sentit, ha assegurat que des de la companyia continuaran "treballant amb altres governs al voltant del món" per aconseguir millorar els models de llenguatge impulsats per IA i protegir la privacitat.

A més, ha apuntat que des de la multinacional volen dur a terme tecnologia amb què "la gent es trobi còmoda i segura". "Volem fer el que la gent vulgui. Volem crear el producte que la gent vulgui utilitzar", ha asseverat Altman, amb referència a la feina que han estat duent a terme amb ChatGPT per millorar aspectes com la privacitat, la seguretat de les dades i la qualitat de la informació.

De la mateixa forma, Altman ha explicat que han empès a aquestes tecnologies, en aquest cas el ChatGPT, a ser "obertes de cara al món", fins i tot sabent que no són perfectes, perquè "la gent ha de provar-les". Així, considera millor que la gent, les institucions i els governs provin una tecnologia d'aquestes característiques, tot i que encara no estigui completament acabada, per veure "com es pot utilitzar de forma bona i dolenta i, d'acord amb això, adaptar-la a la societat".

Per tot això, ha reiterat la importància de la regulació dels models de llenguatge impulsats per IA com el ChatGPT, però també ha posat èmfasi que el que preocupa a la companyia és, sobretot, "fer el correcte" i, per això, ha posat en relleu que fa vuit mesos que estan treballant per "fer el ChatGPT més segur".

ChatGPT i educació

Preguntat per la Unió Europea (UE) en àmbits de tecnologia i IA, Sam Altman ha indicat que el talent i la qualitat de desenvolupament de tecnologia a Europa és "brillant" i ha estat molt important per a aquest camp. De fet, ha subratllat que l'OpenAI "no hauria ocorregut sense europeus" i que gran part de la seva plantilla és de diferents països de la UE.

D'altra banda, el director executiu de la firma també ha argumentat que un altre dels objectius que tenen les tecnologies com ChatGPT és el d'equilibrar la societat. Amb això, ha fet referència a la possibilitat d'ajudar qualsevol persona a tenir accés a informació o a eines per poder desenvolupar les seves iniciatives, "independentment de qui sigui". Així, el CEO d'OpenAI també s'ha referit a l'educació i a com interfereixen eines com el ChatGPT. En aquest aspecte, ha assenyalat que pot significar una "supereina", tant per a professors com per a estudiants. "Les institucions educatives han de posar-se en això", ha dit Altman.

A més de tot això, ha acabat recordant que la tecnologia impulsada per IA, com la d'OpenAI, és la tecnologia "més capacitadora que ha vist l'ésser humà" i que, gràcies a ella i les capacitats de creativitat i innovació que presenta, "el món serà tremendament diferent i millor". "Si dones a la gent millors eines, tindràs un millor futur", ha sentenciat el CEO d'OpenAI.