Espanya ha aconseguit aquest mes de març la xifra més alta de salari mitjà mensual dels treballadors des que es té registre amb 2.086 euros bruts. Malgrat aquesta dada difosa per Abanca, el salari continua sent un dels motius de descontentament més grans per part dels treballadors espanyols, i és que la consultoria de selecció Hays assenyala que més de la meitat d'ells (55%) es troben insatisfets amb el sou que perceben.

Paral·lelament al salari, hi ha un altre tipus de factors dins de l'àmbit laboral que poden provocar que els empleats d'una companyia no estiguin contents amb la seva feina. Segons un altre estudi publicat per Hays, la suma de tots aquests factors provoca que més del 60% dels espanyols se senti desmotivat a la seva empresa actual i el 77% assegura que, si pogués, canviaria d'empresa.

Fenòmens com el quiet quitting, el loud quitting o el rage applying s'han convertit en grans realitats en l'ecosistema laboral d'Espanya, i és que el 63% de treballadors es troba en cerca activa d'ocupació en una altra companyia.

Com evitar la fuga de talent?

Quines mesures es poden implementar perquè els treballadors se sentin millor i més satisfets al seu lloc de feina? Segons Steeple, dur a terme mesures de conciliació laboral, fomentar el desenvolupament professional dins de l'empresa, reforçar la comunicació interna i dur a terme activitats que millorin la relació entre els empleats serien alguns dels factors que ajudarien. Aquestes en serien algunes:

  • Implementar mesures de conciliació laboral: La capacitat de conciliar la vida laboral i la professional és un dels aspectes que més valoren els empleats a l'hora d'avaluar la seva satisfacció en una empresa. Una de les mesures que més poden ajudar a potenciar la conciliació és la correcta implementació de la feina per objectius que permeti als treballadors tenir la possibilitat de modificar la seva agenda si les seves circumstàncies familiars el requereixen.
  • Fomentar el desenvolupament professional dins de la companyia: tan sols el 37% dels treballadors considera que té possibilitats de progressar a la seva empresa actual, un factor que resulta clau en la motivació dels empleats i que, a mitjà termini, pot provocar una gran fuga de talents. Per evitar aquest problema, les companyies han d'elaborar un correcte pla de carrera que no talli les aspiracions de desenvolupament dels seus professionals i que permeti que se sentin motivats en el seu lloc de treball.
  • Reforçar la comunicació interna per elevar la motivació: Segons una enquesta realitzada per Steeple, el 43% dels directius no són conscients dels problemes que pateixen les seves empreses en el que a comunicació interna es refereix. Implementar una correcta política de comunicació interna permet incrementar els llaços entre els treballadors i que aquests se sentin escoltats pels caps de direcció, un fet que augmenta el seu compromís, la seva productivitat i redueix els índexs de rotació.
  • Acomplir activitats que millorin la relació entre els empleats: El team building s'ha convertit en els últims anys en un dels conceptes més utilitzats per les empreses en el que a l'augment del compromís i la millora del clima laboral es refereix.
  • Paquets de beneficis socials: La millora de la qualitat de vida dels treballadors i de les persones a càrrec seu és un altre punt clau a l'hora d'aconseguir augmentar els seus nivells de satisfacció en una empresa. Els beneficis socials com els xecs restaurant, xecs guarderia, assegurança de salut o targeta de transport són la manera ideal d'aconseguir aquest objectiu i un dels aspectes que aconsegueixen diferenciar una empresa i atreure el talent a ella.