El Four Years from Now (4YFN) és l'esdeveniment enfocat a les start-ups que se celebra en paral·lel al Mobile World Congress (MWC). L'objectiu d'aquest congrés, que tindrà lloc a Barcelona fins al pròxim 2 de març, és donar suport als inversors i a les empreses emergents per establir connexions i emprendre junts nous projectes de negoci. Fundat fa nou anys, actualment el 4YFN compta amb pràcticament 800 companyies de més de 35 països diferents. Pere Duran, llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra, n'és el director.

Quines previsions teniu pel 4YFN d'aquest any? 
Estem molt contents, sobretot perquè després de dos anys molt complicats per la pandèmia podem dir que l'ecosistema internacional ha tornat a Barcelona i és realment impressionant. Enguany esperem rebre a unes 800 start-ups de tot el món, exposant un gran ventall de productes diferents. El nombre d'assistents el donarem al final, s'han comentat la xifra de 80.000 assistents, però jo soc optimista i crec que superarem les expectatives.

És un bon moment per fundar start-ups ara mateix? 
És un moment molt interessant per a les empreses emergents perquè estan passant moltes coses. A escala macroeconòmica tenim la Guerra d'Ucraïna i els tipus d'interès elevats, per posar un parell d'exemples, però l'ecosistema de start-ups és molt més madur del que era quan vam treure el 4YFN el 2014 i ens ho estan demostrant. Les start-ups han après molt durant tot aquest temps. A l'ecosistema català i espanyol li ha passat una cosa que és l'efecte multiplicador, ara hi ha confiança en el sector, els potencials emprenedors d'èxit estan invertint en companyies emergents i això fa que Barcelona compti amb un ecosistema madur i robust. No sé si és un bon moment, però sí un moment interessant perquè ara els emprenedors tenen un esperit de fundar negocis més globals, més ambiciosos i amb seu a Barcelona. 

A Barcelona hi ha talent? En falta? 
Barcelona té molt talent i molt talent estranger. És veritat que quan arribes a formats grans d'start-ups les empreses poden tenir més dificultats en trobar talent, però considero que la capital catalana és un lloc on tenim a gent molt preparada per emprendre i per treballar en negocis grans. A més, la ciutat està molt ben posicionada en l'àmbit tecnològic, al 4YFN hem vist l'evolució de l'ecosistema tecnològic. L'esdeveniment connecta el talent nacional amb l'internacional i el congrés és importantíssim perquè dona accés a aquest talent i a grans empreses tecnològiques que es posen el focus en Barcelona i la seva gent. Fa 10 anys l’emprenedor català havia de marxar als Estats Units per llançar una empresa global, ara no.

Què representa el 4YFN per Barcelona? 
Representa el futur tecnològic de la ciutat i del país. Crec que té un vessant molt important en connectar l'emprenedor local amb l'ecosistema estranger i inspira a l'hora de crear empreses globals. L'emprenedor català que assisteix a l'esdeveniment coneix emprenedors que tenen productes similars, però més ambiciosos que el seu i amb el 4YFN s'inspiren, cosa que ens ompla d'orgull. 

Quin creus que serà el proper unicorn de Barcelona?
Crec que l'etiqueta unicorn és important, però encara és més important l'impacte econòmic que deixa una start-up. Al final l'estatus d'unicorn és la valoració que donen els inversors a aquella empresa i hem vist casos d'unicorn que han crescut molt ràpidament, però que també han caigut molt de pressa. Considero que el més important és crear empreses i que aquestes siguin sostenibles, que tinguin impacte econòmic i que contractin a gent. Intento fugir una mica d'aquesta etiqueta d'unicorn.

On veus el 4YFN d'aquí a quatre anys?
El veig aquí on estem, a Barcelona, doblant l'espai i verticalitzant l'esdeveniment. Estem veient com la indústria està impactant en tots els sectors i queda molt per fer en la digitalització de sectors tradicionals. Per tant, volem posar l'enfocament en sectors com la salut digital, la sostenibilitat i l'educació, entre altres. A llarg termini l'objectiu és crear esdeveniments petits dins del 4YFN; hi ha molt per fer encara. 

Quin creus que és el sector predominant de les start-ups catalanes? 
Històricament, han estat els marketplaces, però els SaaS (software as a service) i la salut digital també són molt importants. Barcelona està molt ben posicionada en digital health perquè compta amb el Barcelona Health Hub, el Pier07 i els hospitals públics i privats que fan molta feina en recerca.

En aquest 4YFN parlarem molt de sostenibilitat, metavers i intel·ligència artificial i la salut digital entra aquí dins. Són els temes que passaran en el futur, en els pròxims cinc anys. Fa anys que parlem d'intel·ligència artificial i ara estem veient de què és capaç aquesta intel·ligència artificial. El cost de la tecnologia ha baixat molt, s'ha obert al gran públic i crec que en tenim per molts anys. Respecte a la sostenibilitat, el repte que tenim com a societat és el canvi climàtic i cal posar el focus en això, cap a una economia verda. 

Quin impacte creus que tindrà la llei d'start-ups al 4YFN?
És massa recent per opinar encara, però és una meravella poder-se dotar d'un marc jurídic que ajudi a créixer a les empreses emergents. És molt bona notícia que Espanya compti ja amb una llei d'empreses emergents, l'estavem esperant. 

Què creus que li falta a Barcelona per arribar a ser un hub internacional?
Considero que Barcelona ja és un hub internacional, però moltes ciutats s'han posat les piles, la competència és ferotge i Barcelona ha de ser conscient d'això. Vivim en un món globalitzat i s'ha de seguir treballant, no ens podem relaxar.