Lorenzo Amor Acedo (Còrdova, 1965, encara que de Jerez d'adopció) és president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) des de les eleccions de l'organització el 2004, substituint el seu pare i fundador de l'organització. Des de 2019 és a més vicepresident de la CEOE. Agent comercial de carrera, el 1998 va posar en marxa l'Associació de Treballadors Autònoms d'Extremadura i el 2002 va fundar el Consell Estatal de l'Autònom. Amor repassa amb ON ECONOMIA les principals peticions que ATA fa el nou govern. Sobre el sortint, parla de llums i ombres, encara que recorda que els autònoms l'han suspès al Baròmetre de l'autònom que ATA fa trimestralment. El vicepresident de la CEOE demana que es "baixi el diapasó polític" i imperi el seny i els pactes pel bé "del nostre país i els ciudadanos·". Respecte a aquestes eleccions, assenyala que "els autònoms són del seu pare i de la seva mare, però que no obliden i la seva memòria electoral no és curta. Quan ho passen malament s'acorden quan arriben a les urnes".

De cara al futur govern: quins canvis precisen els autònoms en matèria fiscal?
Un, i principal, que els autònoms deixin de ser la financera de l'Estat, ja que les despeses s'han disparat per sobre del 30% i les vendes una mica més del 10%. Això significa que un autònom quan fa una factura se li reté un 15%, sense tenir en compte les seves despeses. És, ja que, uns diners que l'autònom està avançant, actuen de financera de l'Estat, ja que en la declaració de la renda un any després li surt a tornar. Igual pansa amb l'empresa, amb els pagaments a compte. Tu no pots fer pagaments a compte, sense ficar despeses, i quan es liquida l'impost també surt a tornar. És una realitat que estan vivint els autònoms. Aquesta setmana Núñez Feijóo va dir que conjunturalment baixarà les retencions professionals i els pagaments a compte, això és liquiditat en vena, però no és una baixada d'impostos. Dos: cal baixar els impostos als ciutadans, però també als autònoms. En aquests moments, hi ha que deflactar la tarifa d'IRPF tenint en compte la inflació. Tres, cal simplificar els tràmits fiscals, doncs al món en el qual vivim, on Hisenda coneix més de nosaltres, que nosaltres mateix, no és lògic que ens facin anar trimestralment a presentar els comptes (de l'IVA). Faci-ho més fàcil!, que amb una vegada a l'any és suficient. Simplifiquem els tràmits.

Ha quedat pendent l'IVA franquiciat per als autònoms. Què esperen del nou govern?
Els dos principals partits amb capacitat de govern tenen el compromís de posar en marxa l'IVA franquiciat, com han fet tots els països europeus. Encara que l'obligació d'haver traslladat la Directiva la tenen fa temps, però no s'ha fet. I cal fer-ho de forma immediata, com tard l'1 de gener de 2025, perquè és complicat per a 2024.

En matèria laboral, quins són les millores per als autònoms que demana ATA?
La tarifa reduïda per a autònoms cal portar-la a un tercer any, sobretot per a aquells amb ingressos per sota del SMI, el que ajudaria que molts no caiguessin al segon any, perquè els tres primers anys són els més complicats per a un emprenedor. Igualment, és il·lògic que a un autònom amb l'edat legal de jubilació que tingui 3.000 euros de deute amb la Seguretat Social per la pandèmia, no se li permeti cobrar la seva pensió fins que no es posi el dia i amb 66 anys, no li presta ningú. Siguem coherents i conseqüents i permetem que se li pot anar compensant aquest deute amb la seva pensió, però deixar que cobri part de la seva pensió. Li ho hem dit al Partit Popular i ha ficat en el programa la possibilitat de compensar el deute amb el pagament de la pensió.

I altres partits, què han dit sobre això?
Li ho hem dit a la Seguretat Social fa molts anys, però allà hi ha el problema, dormint el somni dels justos. En matèria laboral, apostem també per la compatibilització de treball i pensió, que cal fer-ho més extens i a més autònoms. I no es pot limitar a l'autònom que és administrador únic d'una societat i que treballa ell i la seva dona, que només tingui un 50% de pensió davant l'autònom persona física, que té el 100%. I, tot, perquè la llei estableix que la contractació ha de fer-se a nom de l'autònom i no de l'empresa. Això suposa una discriminació terrible. I, finalment, hem de veure com avança el sistema de cotització (Desafia), veure els números i a partir d'allà, d'anar prenent decisions.

Més del 80% dels autònoms compatibilitza treball i pensió

Per a molts autònoms, és difícil poder jubilar-se?
Habitualment, l'autònom sempre es jubila tard, però no perquè la pensió sigui curta. Més del 80% compatibilitza treball i pensió, un sistema que els va bé, perquè volen continuar treballant més enllà de l'edat legal de jubilació. D'altres decideixen jubilar-se, però per a molts el seu negoci és la seva vida i la seva activitat. Al món assalariat és diferent, doncs no és la seva empresa, i la jubilació es veu com un punt i final. I per a l'autònom, és el punt final de la seva empresa, de la seva activitat, i això és més complicat. No és que en molts casos no es jubilin perquè la pensió sigui baixa; les coses no van per allà. Als autònoms cal conèixer-los.

És més complicat quan hi ha treballadors a càrrec?
El treballador per a l'autònom és part de la seva família. Sempre dic que un treballador per a una gran empresa és un número; per a una pime un cognom, però per a un autònom és un company de fatigues. És molt complicat saber que si tu te'n vas, pots deixar la gent en una mala situació. I, de vegades, aguanten. Per això, quan sento parlar de la supressió de l'impost de successions i donacions, penso en els negocis familiars que tenen un llast quan passen de pares a fills. En aquest sentit, es pensa poc en l'ocupació. Quan hi ha una successió familiar, que es tregui tot impost i totes les traves, el que beneficia és a l'ocupació. I hi ha moltes activitats al nostre país, i a tot Europa, que es tanquen per falta de relleu generacional. En un país amb una taxa d'atur important, que no siguem capaços d'enllaçar la gent que vol començar amb gent que vol sortir, doncs és complicat. Especialment en entorns rurals, on es tanquen negocis rendibles per falta de successió empresarial.

Quins altres aspectes beneficiarien el treball per compte d'altri?
Afinaria amb quatre coses fonamentals, encara que siguin molt àmplies. Una és l'estabilitat, fonamental per a la inversió, crear ocupació, i generar creixement econòmic. I per a això, cal baixar el diapasó de la gresca política, que no és bo per a ningú, i espero que aquest 23 de juliol tornem a un moment de seny, d'enteniment, de buscar diàleg i consens, i pactes d'Estat. Espero que sigui així. Hem de deixar la política de llums curts i anar a una de llums llargs, pel bé del nostre país, dels ciutadans. Dos, seguretat jurídica i qualitat de la norma. En aquesta legislatura ho hem vist, ja que s'han tret normes que a la setmana s'han modificat. Es pacta amb els sindicats, sense l'acord de la CEOE, el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) del 0,6%; i a l'any puja a l'1,2%. Això ho hem vist. S'arriba a un acord per a la reforma laboral i estan presumint dels acords de diàleg social, però aquest govern ha estat el més deslleial amb el diàleg social perquè s'ha saltat tot acord. En l'acord de reforma laboral han anat ficant al llarg del temps aspectes sense diàleg i sense consens, que sens dubte han estat deslleials amb aquest acord. L'últim fa una setmana, amb el preavís de sis mesos per fer un ERE amb l'acomiadament de 50 treballadors o més. S'arriba el juliol (2022) a un acord per reformar el Reta, i en els pressupostos generals es puja el 8,7% la base mínima, sense parlar amb ningú. La qual cosa, denigra tot l'acordat. Com a això, tot.

Jo crec que aquest país ara mateix és un infern fiscal

I les altres dues coses fonamentals?
Ja l'he apuntat: baixar impostos, importantíssim. Hem vist comunitats autònomes on ser amable fiscalment ha generat ocupació, inversió, activitat i augmentat la recaptació. Les dades són allà. Tanmateix, n'hi ha d'altres que hem vist que s'han convertit en un infern fiscal. és un infern fiscal! I tant o més important, és eliminar traves i tràmits. Els autònoms perdem molts dies a l'any en tràmits i traves administratives. Porto sentint 24 anys que es crearà una empresa un dia. Si algú crea una empresa un dia que m'ho digui.

Lorenzo Amor, president de LLIGA. Pablo Blazquez
Lorenzo Amor, president de ATA. Pablo Blazquez

Quins són els reptes per als autònoms?
La digitalització, la innovació. A més, hem d'aprendre dels països nòrdics. Els ajuts socials, que són necessaris, han de ser compatibles amb un lloc de treball. No pot ser que a una persona que està cobrant 400 euros d'ajuda en una comunitat autònoma, se li tregui perquè li surt un contracte de mitja jornada de 800 euros. I no parlo d'un contracte porqueria. És incomprensible, perquè hi ha sectors en els quals costa trobar treballadors i s'encoratja, al seu torn, l'economia submergida. Hi ha països d'Europa, on és compatible.

Després de conèixer les propostes electorals, hi ha algun partit que s'apropi més a les peticions dels autònoms?
A nosaltres, el que diguin els espanyols. Em porten dient durant anys que cal sortir a manifestar-se, i jo dic que en democràcia, la manifestació es produeix diumenge. Que es manifesti la gent votant el que vulgui. Encara que els baròmetres de ATA són molt cridaners: el que més han valorat els autònoms, han estat els treballs de les comunitats autònomes. Suspenen el govern i els ajuntaments, també. Aquest és el resultat del baròmetre. Tanmateix, les comunitats autònomes han tingut una millor valoració. A què es deu? Potser a la proximitat de la comunitat en l'època del covid. He sentit dir en aquesta campanya electoral 'és que nosaltres li vam donar els autònoms en la pandèmia, una ajuda.' Vostès van manar la seva casa als autònoms i els van obligar a tancar, per cert, amb un decret d'Estat d'alarma que ha estat declarat inconstitucional. Vostès el que han fet és compensar, a la qual cosa estan obligats. I, després, una altra: 'és que hem donat això o allò als autònoms'. No, vostè no ha donat res, doncs des de 2018 cotitzem per cessament d'activitat i l'Estat d'alarma és una causa de força major per cobrar el cessament d'activitat.

Encara que alguna cosa ha dit, m'agradaria que fes una valoració de la legislatura que avui acaba per als autònoms.
Amb llums i ombres. Amb llums a l'inici, amb la pandèmia, quan es van posar en marxa mesures que van facilitar la continuïtat dels autònoms; a més, amb diàleg, pactades com la línia ICO, els Ertes, els ajornaments. Cal valorar-lo. Però després, hem entrat en una espiral, on tot ha estat tema polític i poca profunditat. I després, amb uns acords amb què el govern ha estat deslleial.

Tots els partits presumeixen de ser defensors dels autònoms...
Hi ha gairebé 7 milions de vots sota el paraigua dels autònoms. És lògic, no? He sentit a algun partit dir 'som el partit dels autònoms'. Però els autònoms som cadascun del seu pare i la seva mare. L'autònom vota segons li va. Però també dic una cosa: l'autònom no oblida i la seva memòria electoral no és curta. Quan ho passa malament recorda i recorda quan arriba a les urnes

Radiografia dels autònoms. És veritat que molts no arriben ni al SMI?
Quan es parla d'això, pensem en un nivell de negoci o activitat molt baix o fins i tot vulnerable. Dic això, perquè quan sento que un de cada tres autònoms està en risc de pobresa, record que el 50% de les pimes declara pèrdues. I més aquest any, amb els nivells de despeses. Quan s'analitza el Reta, cal tenir en compte que el 50% del milió d'autònoms societaris dona pèrdues. O en els autònoms persona física estan, per exemple, els de l'àmbit de l'agricultura, la renda de la qual ha caigut. O al sector del comerç, que porta perdent autònoms any rere any. El rendiment net mitjà declarat d'un autònom és de 18.000 euros, que és la diferència entre ingressos i despeses. Què estem dient?: que un autònom s'emporta 1.500 euros al mes. Pot semblar molt o poc, però allà hi ha. Ara bé, hi ha 300.000 autònoms que es donen d'alta o baixa en temporada estival, per la qual cosa no es pot pretendre que en les seves declaracions de renda apareguin 18.000 euros, perquè només estan quatre mesos. Per això, clar, surten les dades que surten.

L'autònom no té problemes de donar una factura

S'acusa molt l'autònom d'economia submergida. Què hi ha de veritat?
En economia submergida està el milió d'activitats que es fan tots els dies i que no cotitzen el Reta ni paguen impostos. Quan et trobes un cartell en un fanal d'un pintor amb un telèfon i li demanes una factura i et diu, no 'et puc fer factura', doncs esclar. O la llegenda urbana de què han vingut a arreglar-me la rentadora, li he demanat factura i no em va donar factura. Però, vostè ha preguntat si aquest senyor és autònom? L'autònom no té problemes de donar una factura. En reparació de la casa, que tributa a l'IRPF pel sistema de mòduls, és igual una factura que 20 perquè pagarà el mateix. A més, perquè hi hagi una factura sense IVA, han de jugar dos: el que l'emet i el que la paga.

Un altre tòpic sobre l'autònom és que cobra una pensió molt baixa.
Fins a 2008, el Reta tenia 2,7 milions de cotitzadors i 800.000 pensionistes. Era el sistema més rendible de la Seguretat Social, però s'incorpora el règim agrari per compte propi. Llavors, de mitjana un autònom cotitzada uns 260 euros i en el règim agrari, la meitat. Aquell any entren 300.000 de cotitzadors del règim agrari i 900.000 pensionistes, amb una carrera de cotització molt curta, quan l'autònom de mitjana té una carrera de cotització important. Això fa que el Reta passi de ser el règim més sanejat de la Seguretat Social a un règim deficitari. Però, a més, l'autònom cotitza tradicionalment pel mínim i cobra una pensió en línia. Tant cotitza, tant rep. El problema és que l'autònom sap quant paga, però no per la base que cotitza, que està en uns 1.000 euros.

El cessament d'activitat s'ha modificat aquest any. Com s'està comportant?
Espero que les traves s'eliminin. De moment, l'equip de consultes laboral i jurídic de ATA, que és un termòmetre, no està tenint queixes.

CEOE es queixa d'un atac contra el món empresarial. S'està fent política amb això?
En aquest país sembla que atacar l'empresari per qualificar-lo amb el poderós, amb el del cigar i el barret de copa, o atacar als mitjans de comunicació, dona vots. Però em quedo amb les paraules d'Antonio Banderas: 'Sense empresaris, un país no funciona'.

Com valora el mandat d'Antonio Garamendi al capdavant de la CEOE?
Ha aconseguit, un, la unitat empresarial i dos, enfortir la CEOE amb més organitzacions, amb més empreses, aglutinar a tot el teixit empresarial al si de la CEOE, des de la multinacional més important del país a l'autònom. En un moment delicat, la CEOE ha estat en l'acord i en el desassenyat. Alguns ens han intentat utilitzar políticament, però la CEOE ha continuat mantenint la seva independència, la seva lleialtat institucional i el seu sentit d'Estat. I continuarem així. En aquests dies, entro a Twitter i veig els posicionaments d'alguns interlocutors socials i em quedo de pedra, perquè a un interlocutor social el que li has de demanar és independència. Veritat que puguis dir que em sembli una cosa bé o em sembli malament; però demanar el vot per a alguna opció política em sembla... Nosaltres mai no ho hem demanat.

Si s'ho proposessin. Li agradaria ser ministre en un futur govern?
Ja estic en el govern empresarial i estic molt a gust. És molt gratificant treballar diàriament en aquest govern dels empresaris i a la cartera que jo tinc, que és el Ministeri dels autònoms dins del govern empresarial.