Javier Jiménez (València, 1966), és director general de Lanzadera, l'acceleradora de start-ups de Juan Roig. El llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de València explica a ON ECONOMIA que Marina de Empresas, que allotja Lanzadera, l'escola de negocis EDEM i la societat inversora Angels està pendent d'una ampliació d'espai per acollir a més companyies emergents i, com a conseqüència, més capital. En el full de ruta es contempla una gran ampliació de fins a 11.600 metres quadrats de superfície, que convertiria el complex de Marina de Empresas en un espai d'uns 30.000 metres quadrats. 

Com van ser els inicis de Lanzadera?
La idea sempre va ser crear una acceleradora. Hem anat aprenent sobre la marxa, nosaltres volíem accelerar negocis, en sabíem molt poc, però teníem molta il·lusió. Anàvem carregats d'il·lusió, no sabíem distingir entre una incubadora i una acceleradora, una start-up d'una empresa ni sabíem què eren les fases preseed, seedgrouth, scale i altres. Constantment hem anat aprenent, sembla un acudit però és així. Ens hem equivocat però hem sabut corregir ràpid, hem estat i estem atents al que els nostres clients, emprenedors i corporacions ens han anat dient, veient el que fan d'altres i sortint fora d'Espanya per veure què estaven fent fora. Hem vist idees que ens han inspirat i ens han ajudat a fer el que avui és Lanzadera. Aquesta acceleradora s'assembla molt poc al que va ser fa 10 anys i s'assemblarà molt poc al que serà d'aquí a 10 anys.

Des de l'inici fins ara creu que s'han complert els objectius de Lanzadera?
Jo estic satisfet.

Quantes companyies van entrar al principi?
Unes 15 i ara comptem amb 300.

I en un futur?
Volem arribar a les 500 empreses noves cada any. A mitjans de 2025, amb l'ampliació, preveiem incrementar la xifra i que per aquí passin mig miler de companyies anualment. Estem a l'espera de la part pública, fins que no comencin les obres no sabrem la xifra exacta.

"Ens hem equivocat, però hem sabut corregir ràpid"

Un terç de les empreses emergents que passen per aquí fracassen. Per què?
El primer és autocrítica, ens preguntem què no hem estat capaços d'aportar-los. Més tard parlem de l'equip i del moment. Normalment un negoci fracassa per les persones, per l'equip. Les companyies que funcionen bé sempre tenen el mateix comú denominador: hi ha un líder i hi ha equip, totes.

I de les que han passat per aquí, amb quina es quedaria?
Per aquí han passat 1.100 firmes i jo te'n puc recomanar 1.100. A qui estimes més al pare o a la mare? Doncs el mateix em passa amb les start-ups de Lanzadera. 

Quina és la inversió per a totes elles?
Tenim pressupost limitat, però més limitat és l'espai. Des que vam arrancar l'any 2013 fins al 2020 la inversió va ser de 2 milions d'euros. Amb l'esclat de la pandèmia van notar que els emprenedors necessitaven el nostre suport i afecte i vam decidir posar-hi més pressupost, uns 10 milions d'euros, més equip i, per tant, més programes. Vam intentar ajudar a centenars de negocis, els vam trucar i els vam oferir el que vam poder. Vam omplir Lanzadera en pocs dies, era el moment d'apostar, d'accelerar i el nostre lema va ser "quan tothom para, nosaltres accelerem".

A partir d'ara de quant serà el pressupost?
Per a l'any que ve serà de 12 milions d'euros, l'any que ve invertirem 12 milions d'euros més i el 2025, amb l'ampliació, tenim clar que hi haurà més pressuposat. Encara no es pot comptabilitzar, però tenim clar que hi haurà molta més inversió.

La sequera financera... es nota a Lanzadera?
Problemes n'hi ha cada dia, el mercat fluctua, sempre hi ha un motiu, des de l'època d'Adam i Eva el mercat està saturat. Fixa't en tot el que ha passat des d'aleshores. Al final això va creixent, són coses no tan agradables, però forma part del xou. Fa 15 anys no existia cap negoci que ara forma part del nostre dia a dia. I en 15 anys parlarem d'unes empreses que encara no existeixen. Nosaltres no invertim ni un segon a plorar i, si es plora, venem mocadors.

Vostè ha invertit a títol personal en alguna start-up?
Mai. Tinc informació privilegiada i crec que no he de fer. Inverteixo alguna cosa, però mai en start-ups. No ho he fet mai i mai no ho faré. Crec que és un tema de principis i que no ho he de fer.

El director general de Lanzadera, Javier Jiménez
El director general de Lanzadera, Javier Jiménez

Quantes start-ups es presenten a l'any?
Entre 3.500 i 4.000 empreses emergents es presenten anualment. D'aquests gairebé 4.000 negocis, tenim un equip de scouting de 10 persones que s'encarrega de captar, validar, debatre i seleccionar. La clau és validar el producte, la tecnologia i conèixer les persones. Aquesta desena de treballadors capten unes 3.800 companyies emergents i les altres 200 o 300 firmes entren de manera orgànica. Cada any passen per Lanzadera 300 empreses.

Què fan amb les que no seleccionen?
Algunes veiem que no és el seu moment i els diem que tornin en quatre mesos. O els demanem que facin una sèrie de coses i que després tornin a presentar-se.

I quants mesos es queden a l'acceleradora?
Depèn. Normalment fan el programa i se'n van. Tot i això, hi ha gent a Lanzadera que es pot quedar més temps, però sota dues premisses: que hi hagi disponibilitat d'espai i que al seu producte o servei li quedin uns mesos per acabar-lo. No és el mateix una cosa que ja ha sortit al mercat que una altra cosa que s'ha de crear. L'acceleradora és un embut. Tenim molts negocis pre-seed, molts seed, alguns grouth i uns scale. En cada programa n'entren unes 5 en fase scale-up i unes 15 en fase grouth. La resta estan en fases més primerenques.

L'última fase és scale-up. Es plantegen una cinquena fase?
Hem portat empreses grans com Paack, així que mai se sap. A nosaltres ens interessen totes les empreses, però sempre que els puguem aportar aquest valor afegit, sinó no.

Estan físicament a València. Es plantegen anar a més llocs?
Tenim una oficina de scouting a Barcelona al Pier 01. Tenim una persona allà i de moment no ens plantegem més punts físics. A Madrid no tenim a ningú, encara que de tant en tant estem al Google Campus. En un futur no ho sé, volem ampliar a València, estem pendents de l'adjudicació d'un tinglado a Marina de Empresas, però no està tancat. No depèn de nosaltres, és un espai públic i s'han de fer molts tràmits tant per a l'adjudicació com per a l'obra i altres. Nosaltres som valencians i exercim d'això. Amb vocació nacional i internacional però som valencians. I la idea de que Lanzadera surti? La seu sempre estarà aquí però també estem presents a Barcelona. Si la demanda de feina ho requereix ens ho plantejarem, però de moment no.

Portugal és una opció?
Allà hi ha molt nivell. Fa anys que start-ups portugueses venen aquí i jo vaig allà. Veiem que hi ha molt talent però com que tenim l'espai limitat, podem allotjar pocs negocis aquí.

Quants exits (companyies que s'hagin venut) han tingut?
D'Angels Capital diria que n'hi ha dos i de les altres se n'hauran venut una vintena, però no són participades. Encara que per a mi, personalment, un exit és generar valor, ocupació i que la companyia creixi. Nosaltres no muntem empreses perquè després es venguin. Si més tard es venen genial, però no la finalitat de Lanzadera. L'objectiu és que generin valor i ocupació. En aquest país fan falta més emprenedors i emprenedores que generin empreses perquè posteriorment són aquestes les que generen llocs de treball. Nosaltres el que volem fer d'això és una fàbrica d'empresaris i de negoci, aquesta és la nostra aspiració i pel que treballem cada dia.

Llavors el fenomen Glovo li agrada?
Em sembla fenomenal, aquí hem tingut molts casos d'aquests; com més persones vulguin emprendre millor. La figura de l'empresari en aquest país no està molt ben vista encara. Nosaltres treballem també per reivindicar aquesta figura. Quan faig xerrades sempre pregunto que, dels que són allà, quants tenen pensat emprendre. Sent molt generós el 15% aixeca la mà. Nosaltres aquí anem posant l'ADN de l'emprenedoria, que apostin per crear una start-up en el seu treball final de grau, canviar la mentalitat dels joves i que pensin que si no tenen feina que la creïn. Necessitem que el gen emprenedor vagi calant, que vagi entrant a les generacions més joves.

Lanzadera compta amb múltiples convenis amb empreses...
Ara tenim 50 corporates i preveiem tenir-ne més. L'objectiu és tenir tots els que puguem i com més aviat millor. Tenim aliances amb Google que ens donen formació, amb Facebook, Amazon o IBM. Per a nosaltres això és un luxe perquè ens donen eines per ser més eficients. L'any que ve esperem tenir 10 o 12 corporates més i quan l'espai sigui més gran, molt més. Aquí volem fer un espai on grans firmes, Lanzadera i les start-ups en general generin petites indústries. L'objectiu és crear un ecosistema amb negocis emergents, clubs de coneixement, presentacions, esdeveniments, formació i tot el que sigui possible. Tot en un únic espai i a València.

"Volem crear petites indústries, generar un ecosistema amb negocis emergents"

I l'investor day què és?
Això és una festa. Aquell dia presentem els nostres emprenedors la comunitat inversora. És una vegada a l'any, reunim unes 200 persones entre business angels, fons, capital risk, banca, inversors privats i altres. Hi ha de tot i tenim sectors de tot: hi ha gent interessada en el B2B, gent que no vol saber res del B2C, gaming, fintech... A nosaltres ens passa una mica el mateix. No hi ha un sector concret que ens cridi més l'atenció que un altre. Quan veiem que hi ha equip, un líder i un mercat allà estem. Hi ha gent que només inverteix en un sector, però els fons d'inversió solen tenir les seves pròpies tesis i aposten per elles.

Què suposa Lanzadera per a Espanya?
Intentem fer la nostra feina el millor que podem. Per a Espanya representem poc. No som res. La nostra feina és impulsar a moltes empreses, sabem que hi ha uns rànquings i que som la tercera acceleradora del món, però això no serveix per a res, només serveix per empènyer-te a seguir pel bon camí. La nostra intenció és llançar més empresaris, més empreses, generar ocupació i amb tot això nosaltres ens sentim feliços. Hem generat 10.000 llocs de treball, que és poc, però són 10.000 llocs de treball. Unes 1.100 empreses i per aquí han passat unes 20.000 persones.

I els diners prestats?
Als emprenedors uns 26 milions d'euros i la inversió total externa ha estat d'uns 700 milions d'euros. Angels Capital, per la seva part, haurà invertit uns 40 milions d'euros.

De totes les empreses que han passat per Lanzadera en veu alguna a l'IBEX 35?
Tant de bo. Tota empresa que comença petita pot acabar sent gran, però pot ser un negoci molt gran i no estar a l'IBEX. L'empresa més gran que hi ha en aquest país, Mercadona, no està a l'IBEX. A Lanzadera el que volem és generar valor i ocupació. Si el negoci està a l'IBEX fenomenal i si no ho està, fenomenal també.

Hi ha talent a Espanya? Com està el talent al país?
A Espanya hi ha molt talent, moltes ganes de fer coses i gent jove molt preparada, més que en la meva època. Les noves generacions estan molt preparades, aquest país té molt futur. Aquí hi ha gent d'universitat, de màster, que ve amb experiència de les big four i de res. No distingeixes qui té dues carreres i un parell de màsters i els que no han passat per una facultat en la seva vida. Tenir formació et dona una informació important, però no un gran jugador acaba sent un gran entrenador; o un gran estudiant arriba a ser un gran empresari, i al revés. Aquí hi ha gent sense formació universitària que és un emprenedor brillant.

Sede de Lanzadera en Marina de Empresas | Foto: Lanzadera
Seu de Lanzadera a Marina d'Empresas | Foto: Lanzadera

Com veu l'ecosistema de start-ups a Espanya?
El país està vivint un gran moment amb la crisi. Per a nosaltres és una gran oportunitat, els acomiadaments que hi està havent a tot el món repercutiran a Espanya, però millor. En moments de crisi és quan més surt la capacitat emprenedora. I sobre els acomiadaments, en quin any una empresa no ha contractat o a acomiadat a gent? Això és nou a la història? Està clar que hi ha empreses molt mediàtiques, però això no forma part del dia a dia de l'economia. Cada dia tinc gent que acomiada a algú i algú que contracta, cada dia des de fa 10 anys, hi ha gent que contracta a 7 persones i en fa fora a una, o a dues. No és gens nou, això és l'economia. El que seria estrany seria que tots acomiadessin a tothom, llavors tindríem un altre problema, Apocalipsi caníbal. És veritat que n'hi ha algunes que et fan pensar en el que està passant, però cal ser positius, soc molt positiu i veig aquesta gent i penso que aquí hi ha futur. Talent a Espanya n'hi ha i n'hi haurà més.

Què opina de la Llei de start-ups?
És una magnífica notícia. Que es parli de start-ups ja és una bona notícia. I segon perquè s'han regulat un munt de coses que considero que milloraran el panorama. Està clar que la llei té millores, però que se'n parli, que tinguem un document i que es posi en marxa a Espanya ja és una millora. La Llei de start-ups és una cosa que des de les administracions han fet molt bé, a nosaltres ens van consultar i algunes de les coses que vam proposar apareixen allà. Algunes, no totes, però des de l'equip de Francisco Polo, Alt Comissariat per a l'Espanya Nació Emprenedora, ens van demanar aportacions i idees i algunes d'elles s'han dut a terme i d'altres no. Està molt bé que comptin amb l'ecosistema per crear la Llei i em consta que han parlat amb molta una altra gent per crear el document. Per a nosaltres és una gran notícia que es parli de les start-ups, una molt bona notícia que hi hagi un document, i començarem amb tot això, que té millores, però també molts avantatges, és una gran notícia, ja era hora.

Quines coses canviaria?
N'hi ha algunes. La consideració de què és un emprenedor en sèrie, per exemple, no m'acaba de convèncer, però són coses que ja parlarem amb el temps. Es parlarà més de stock options, d'agilitació dels processos i altres. La Llei atraurà gent de fora perquè vingui aquí, es llançaran noves companyies i les millores les veurem.

Com s'imagina Lanzadera en 10 anys?
Lanzadera està en contínua evolució. Quan vam començar en això tú no eres un emprenedor si no tenies una xarxa social, eren tot xarxes socials fa 10 anys. Fa nou, si no tenies una aplicació, no eres emprenedor molón. Fa 3 anys si no parlaves de criptomonedes o de blockchain tampoc. L'any passat si no parlaves de metavers no eres emprenedor i aquest any si no parles de Web 3 i el col·loques en una conversa no ets un emprenedor. Veient aquesta evolució puc projectar els propers 10 anys, és a dir, el món està canviant molt ràpid, la tecnologia està fent que aquests canvis siguin rapidíssim. Quan jo em vaig enganxar a Instagram les meves filles em van dir que ara ja tocava Tik Tok. Això canvia tan ràpid que anem a remolc de la innovació, anem evolucionant, anem millorant i anem adaptant-nos al canvi, que cada vegada és més ràpid. Fa cent anys el canvi era molt més lent, calia construir fàbriques, màquines i ara com et despistis ha sortit alguna cosa i et quedes fora. Provem d'adaptar-nos a l'últim.