El gegant tèxtil Inditex desafia a Vinted i Wallapop. La companyia espanyola busca fer-se un lloc al terreny de l'economia circular i ha llançat Zara Pre-Owned, una plataforma de roba de segona mà de Zara que arribarà a Espanya en els "pròxims mesos". Segons ha avançat el conseller delegat de la multinacional, Óscar García Maceiras, el servidor de compravenda estarà disponible a Espanya abans d'acabar l'any, després que ja s'hagi posat en marxa en països com el Regne Unit i França.

En concret, García Maceiras ha recordat que Inditex s'ha compromès que per a 2025 la plataforma de segona mà arribi a tots els mercats core del grup. "Ben aviat, en uns mesos, arribarà també a Espanya. El nostre objectiu inicial per a aquest 2023 era arribar a França i Alemanya. Vam aterrar al país gal al setembre i estem treballant perquè no només es trobi en aquests països, sinó probablement poder arribar al conjunt dels països de la zona euro, inclosa Espanya, abans de finals d'any".

En aquest sentit, el directiu ha afegit que "el model d'Inditex és robust, però alhora flexible per adaptar-se a qualsevol canvi", apostant per un model "plenament integrat", on el físic i el canal en línia es retroalimentin. "Ja no és possible explicar la fortalesa de les vendes online sense tenir en compte el suport que li suposen les botigues físiques". A més, ha recordat que la multinacional busca comptar amb establiments més grans "on l'experiència del client sigui cada vegada més agradable. Creiem fermament en el contacte entre els nostres clients i els nostres equips a la botiga, però amb un contacte que compti amb valor afegit".

Com funcionarà?

El sistema Zara Pre-Owned funcionarà de manera semblant a com ho fan altres plataformes de compravenda com Vinted i Wallapop. Els articles s'ordenaran per categories (dona, home, nens) i per tipus de producte, sigui peça o complement. Cada client haurà de registrar-se a la plataforma i podrà pujar les peces o accessoris de forma senzilla i intuïtiva. Posteriorment, Zara comprovarà l'estat en el qual es troba la peça o article pujat. L'aplicació donarà per vàlid o no l'article per a la posterior venda i es publicarà amb les fotografies del producte, descripció, la talla i el preu que marqui l'usuari.

Zara insisteix que "la roba més sostenible és la que tenim a casa" i ha indicat que es podran posar a la venda tèxtils de qualsevol temporada.

Nous comerços d'Inditex

Més enllà de la nova plataforma, al mercat espanyol, García Maceiras ha afirmat que s'estan obrint noves botigues, i que s'estan reformant o ressituant altres espais. "Mai no ens hem marcat un objectiu d'arribar a un determinat nombre de botigues, avui en dia tenim un creixement més selectiu i qualitatiu", ha assenyalat.

D'aquesta forma, està prevista l'obertura de noves botigues de Zara en ciutats com Sevilla, Saragossa i Valladolid, amb locals més grans que venen a substituir els establiments previs. "Però això no només s'aplica a Zara, recentment Stradivarius ha obert una botiga emblemàtica al passeig de Gràcia o Zara Home al carrer Hermosilla a Madrid i Pull&Bear a Gran Via. Identifiquem noves oportunitats per oferir als nostres clients allò que ells desitgen en tot moment i lloc", ha indicat.