Wallbox ha anunciat que acomiadarà a prop del 15% de la seva plantilla, actualment de 1.400 persones, en el marc d'un programa de reducció de costos. L'empresa, amb seu a Barcelona i encarregada de fabricar carregadors per a vehicles elèctrics, ha anunciat la mesura aquest dijous a través d'un comunicat, on explica que l'objectiu és "adequar l'estructura de costos a les previsions de vendes per a 2023".

El cofundador i conseller delegat de Wallbox, Enric Asunción, ha assegurat que es tracta d'"una decisió dolorosa" i que treballaran "dur per minimitzar l'impacte tots els afectats". En aquest sentit, el programa de reducció de costos en contempla| una retallada del 15% del total de sous, pel que el nombre final de sortides dependrà del salari dels afectats.

La companyia preveu iniciar el procés de negociació amb els representants de la plantilla el proper 6 de febrer i està previst que afecti "especialment" la plantilla a Espanya, on l'empresa té el 80% dels empleats, tal com asseguren fonts de la companyia a Europa Press. A través d'aquesta estratègia de reducció de costos, que estarà repartida a parts iguals entre despeses operatives i de personal, Wallbox preveu generar un estalvi anual estimat d'uns 50 milions d'euros.

Problemes de lliurament de vehicles elèctrics

Les retallades se sumen al reforç de la posició financera de 70 milions d'euros dut a terme durant l'últim trimestre de 2022, i "proporcionaran a la companyia l'agilitat que necessita per afrontar els desafiaments del mercat actual i seguir amb la trajectòria de creixement a llarg termini". L'estalvi aconseguit amb aquestes accions ha de permetre a l'empresa "assolir la rendibilitat gairebé un any abans del previst", i les previsions fins al moment eren assolir Ebitda positiu el 2024 i flux de caixa positiu el 2025.

Per la seva part, Asunción ha assegurat que l'empresa treballarà "dur per minimitzar l'impacte tots els afectats" i ha explicat els acomiadaments són a causa dels problemes de lliurament de vehicles elèctrics per part dels fabricants que, en les seves paraules, ha obligat l'empresa a alinear la seva estructura de costos a la demanda actual.

Wallbox ha protagonitzat un gran creixement en els últims anys, que el va portar a fer el salt a la borsa el 2021. Gràcies a l'expansió dels sectors tecnològics lligats al desenvolupament i la mobilitat sostenible, al costat de les normatives europees en matèria de canvi climàtic, la firma d'Asunción es va convertir en una de les poques empreses espanyoles que cotitzen el Wall Street.

La companyia dispara la seva facturació, però té importants pèrdues

El passat 3 d'octubre de 2021 va començar a cotitzar a la Borsa de Nova York després de tancar un acord de combinació de negoci amb la SPAC (empresa d'adquisició amb propòsit especial) Kensington Capital Acquisition Corp, entrant així al mercat de capitals més gran del món. Actualment, la companyia compta amb més de 1.400 empleats a les seves oficines d'Europa, Àsia i Amèrica.

Fins ara la situació financera de Wallbox no és l'esperada, degut en gran part als problemes a la cadena de subministrament que han frenat el nombre de lliuraments previstos. D'aquesta manera, l'empresa catalana va registrar pèrdues de 86,4 milions d'euros fins al setembre de l'any passat.

Una situació que contrasta amb l'increment en vendes que ve protagonitzant l'últim any. Així, la firma barcelonina va disparar els seus ingressos en el tercer trimestre un 146% en comparació amb els registrats en el mateix període de l'any anterior, i va aconseguir facturar 112 milions d'euros.

En aquest sentit, Wallbox va destacar aconseguir un marge brut del 41,4% i vendre en el tercer trimestre 67.000 carregadors, és a dir, un 93% més que en el tercer trimestre de 2021. Per veure l'evolució de la situació total de l'any, la companyia presentarà els resultats del quart trimestre del 2022 el pròxim 1 de març.