El conseller delegat d'Ibercaja, Víctor Iglesias, vaticina que la guerra del passiu arrencarà entre abril i juny. Els tipus d'interès ja estan al 3,5%, però el sector bancari tenia encara molta liquiditat, per la qual cosa no havien començat a pagar pels dipòsits. Tanmateix, aquesta liquiditat es va reduint i és ara quan les grans entitats començaran a pagar pels estalvis. "La lògica et diu que quan els indicadors de liquiditat del sector siguin menys folgats, s'incorporarà a l'estratègia d'estalvi de la banca pagar pels dipòsits. I jo crec que ocorrerà bastant aviat, probablement aquest trimestre", afirmava aquest dimecres durant una encontre empresarial organitzada per CEOE i CEPYME.

El CEO d'Ibercaja, no obstant això, defensava que sí que han pujat la retribució de l'estalvi al caliu de les pujades de tipus d'interès, però ho han fet amb altres productes com a fons d'inversió o plans de pensions. "Hem pujat les rendibilitats d'un munt de productes d'estalvi de perfil més conservador. Però ho hem fet en uns productes sí i en d'altres, no".

Preguntat per si la caiguda de Silicon Valley Bank (SVB) i la crisi de Credit Suisse havia provocat sortides de dipòsits a Ibercaja, l'executiu es mostrava clar "no, zero". Iglesias creu que la nova situació de tipus d'interès positius ha arribat per quedar-se, de fet, descarta per complet que el preu dels diners torni a ser negatiu, com va ocórrer en els últims anys.

"No és perquè li vingui millor a la banca, és que no es dona circumstàncies que anem a tipus zero o negatius, va ser una mica anòmala perquè hi havia deflació i es van adoptar mesures expansives, però no tornarà a ocórrer encara que la inflació sí que es moderarà". El CEO d'Ibercaja entén que la inflació corregirà fins a i tot nivell del 2%, que és l'objectiu del Banc Central Europeu. Encara que sí que creu que els bancs centrals moderaran el ritme de pujades de tipus.

"Les recents turbulències al sector financer han fet pensar els bancs centrals i els mercats comencen a anticipar un possible canvi a la baixa amb els tipus d'interès. S'esperen pujades a Europa, però amb més cautela i de forma més ponderada". Quant a l'impacte que està tenint la pujada de tipus en les famílies, sobretot en aquelles que tenen hipoteques a tipus variable i que poden acollir-se al Codi de Bones Pràctiques aprovat per la banca i el Govern espanyol, Iglesias assegurava que de moment no s'està veient una acollida massiva, la qual cosa mostra que la situació de les llars és bona gràcia, sobretot, a l'estalvi generat en la pandèmia,

"Han passat gairebé 4 mesos des que es va posar en marxa i hi està havent poca demanda per part dels deutors hipotecaris, tant és així que estem sent proativos amb els clients oferint-los reestructuració dins i fora del Codi. Crec que la demanda s'accelerarà en els propers mesos, perquè les pujades de les quotes van començar a notar-se a partir de novembre i hi ha hagut molts clients que l'estalvi que tenien acumulat l'han destinat a reduir el seu deute hipotecari perquè la seva quota sigui la mateixa, han amortitzat", explicava.

"La situació anirà a poc a poc minvant i entenc que hi haurà més demanda de la que avui veiem, no és extrapolable el que veiem ara amb el que hi haurà", afegia. Finalment, Víctor Iglesias també s'ha pronunciat sobre la nova Llei d'Habitatge del Govern espanyol. Segons el seu parer, el problema que pateix Espanya amb el lloguer, cal atallar-lo amb oferta, facilitant més habitatges i no delimitant el lloguer mensual. "Cal incentivar els propietaris perquè es posin habitatges de lloguer, crear més condicions favorables i no limitar el preu del lloguer", acabava.